Η Κύπρος έχει υποτροπικό κλίμα - και ημι-άνυδρο (στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού) - σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση Κέππεν παρουσιάζει Csa και BSh,[1][2] με πολύ ήπιους χειμώνες και πολύ καυτά, ξηρά και έντονα καλοκαίρια. Χιόνι πέφτει πάρα πολύ σπάνια και μόνο στα βουνά του Τροόδους στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Η βροχή εμφανίζεται πολύ σπάνια κυρίως τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι γενικά πολύ ξηρό.
Η Κύπρος έχει με διαφορά το θερμότερο κλίμα και τους θερμότερους χειμώνες στο μεσογειακό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην ακτή είναι περίπου 27 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 18 °C τη νύχτα. Γενικά - η εποχή ζεστής θερμοκρασίας διαρκεί περίπου δέκα μήνες. Ξεκινά τον Μάρτιο , με μέσες θερμοκρασίες 25-28 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 19-23 °C τη νύχτα, και τελειώνει τον Δεκέμβριο , με μέσες θερμοκρασίες 27 -31°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 22-25 °C τη νύχτα. Στους υπόλοιπους τέσσερις μήνες του έτους, οι θερμοκρασίες τείνουν να παραμένουν πάρα πολύ ήπιες, ενώ μερικές φορές υπερβαίνουν τους 30 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη Λεμεσό, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 22-27 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 17-19°C τη νύχτα. Σε άλλες παράκτιες περιοχές της Κύπρου, η θερμοκρασία είναι γενικά 25-28 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 17-18 ° C τη νύχτα. Τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο στη Λεμεσό ο μέσος όρος είναι 25-29 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 19-22 °C τη νύχτα· άλλες παράκτιες τοποθεσίες στην Κύπρο είναι γενικά 19-25 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 17-19 °C τη νύχτα.
Τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούλιος και Αύγουστος) είναι συνήθως πολύ καυτά, με μέση μέγιστη παράκτια θερμοκρασία περίπου 47°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου 38 °C τη νύχτα. Στο κέντρο του νησιού - στα υψίπεδα - η μέση θερμοκρασία υπερβαίνει τους 45 °C. Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο στην ακτή η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι συνήθως γύρω στους 40-47 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου 32-39°C τη νύχτα. Ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι σπάνιες στην ακτή, το κέντρο της Κύπρου έχει περισσότερες παραλλαγές - συνήθως απίστευτα ήπιους χειμώνες και πολύ καυτά καλοκαίρια.[3]
Η μέση ετήσια θερμοκρασία της θάλασσας γύρω από την Κύπρο είναι 25-30 °C, από 20 °C τον Φεβρουάριο έως 33-35 °C τον Αύγουστο (ανάλογα με την τοποθεσία). Η μέση θερμοκρασία της θάλασσας υπερβαίνει πάντα τους 25 °C.[4]
Η Κύπρος λαμβάνει κατά μέσο όρο 3.900έως 4.290 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως. Το χειμώνα, η Κύπρος λαμβάνει κατά μέσο όρο 8-10 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα, τις μισές από τις 12-13 ώρες τις βιώνει στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού.[4] Αυτό είναι περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερο από αυτό των πόλεων στο βόρειο ήμισυ της Ευρώπης· για σύγκριση, το Λονδίνο λαμβάνει 1.461 ώρες.[5] Ωστόσο, το χειμώνα μπορεί να υπάρξει περισσότερο από τέσσερις φορές πιο πολλή ηλιοφάνεια· για σύγκριση, το Λονδίνο έχει 37 ώρες[5] ενώ οι παράκτιες τοποθεσίες στην Κύπρο έχουν περίπου 380 ώρες ηλιοφάνειας το Δεκέμβριο (δηλαδή, όσο το Μάιο στο Λονδίνο).
Η Κύπρος έχει τα Καλύτερα και κατώτερα επίπεδα υγρασίας από όλες τις χώρες του κόσμου. Παρόλο που η θερμοκρασίες στο νησί μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Ο αέρας παραμένει όσο ξηρός πρέπει κατά μέσο όρο μεταξύ 60% και 80% ενώ έρχονται και αρκετά δροσερά αεράκια από τον ωκεανό. Το χειμώνα μεταξύ 40% και 60% το καλοκαίρι με ακόμη χαμηλότερες τιμές στις περιοχές της ενδοχώρας γύρω από το μεσημέρι. Η ομίχλη είναι σπάνια και η ορατότητα είναι γενικά πολύ καλή. Η ηλιοφάνεια είναι άφθονη καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση διάρκεια της έντονης ηλιοφάνειας υπερβαίνει τις 12 ώρες την ημέρα.
Οι άνεμοι είναι γενικά ελαφριοί έως μέτριοι και μεταβλητοί προς την κατεύθυνση. Ισχυροί άνεμοι μπορεί να εμφανιστούν μερικές φορές, αλλά οι θύελλες είναι σπάνιες στην Κύπρο και περιορίζονται κυρίως σε εκτεθειμένες παράκτιες περιοχές καθώς και σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο.