Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κιβώτιο ταχυτήτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιβώτιο 5 ταχυτήτων + όπισθεν, στο 1600 Volkswagen Golf 4th series, με αποζευγμένο τροχό / επιλογέα και την τρίτη ταχύτητα της όπισθεν χωρίς ζεύξη

Κιβώτιο ταχυτήτων ονομάζεται η μηχανική συσκευή που χρησιμοποιεί ένα σετ ταχυτήτων — δύο ή περισσότερες ταχύτητες που συνεργάζονται— για να αλλάξει την ταχύτητα ή την κατεύθυνση περιστροφής σε μία μηχανή.[1][2] Πολλά κιβώτια ταχυτήτων έχουν πολλαπλές σχέσεις μετάδοσης, αλλά υπάρχουν και κιβώτια ταχυτήτων που χρησιμοποιούν μία μόνο σχέση σταθερής μετάδοσης.

Τα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα που παράγονται επί του παρόντος με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ χρησιμοποιούν κιβώτια ταχυτήτων με 5 με 8 σχέσεις μετάδοσης προς τα εμπρός (ονομάζονται επίσης ταχύτητες) και μία σχέση μετάδοσης όπισθεν. Τα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν συνήθως ένα σταθερό κιβώτιο ταχυτήτων ή δύο ταχυτήτων χωρίς σχέση μετάδοσης όπισθεν.

Το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων απαιτεί από τον οδηγό να επιλέξει χειροκίνητα τις ταχύτητες [3] με τη χρήση του μοχλού αχυτήτων (λεβιέ), και έναν συμπλέκτη που είναι συνήθως ένα πεντάλ ποδιού για αυτοκίνητα ή μοχλό χειρός για μοτοσικλέτες. Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων δεν απαιτεί καμία επέμβαση από τον οδηγό για να αλλάξει σχέσεις προς τα εμπρός υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης. Στο ημιαυτόματο κιβώτιο μέρος της λειτουργίας είναι αυτοματοποιημένη (συχνά η ενεργοποίηση του συμπλέκτη), αλλά απαιτείται η επέμβασητου οδηγού για να απομακρυνθεί από στάση ή για να αλλάξει σχέσεις.

  1. J. J. Uicker· G. R. Pennock· J. E. Shigley (2003). Theory of Machines and Mechanisms (3rd έκδοση). New York: Oxford University Press. ISBN 9780195155983. 
  2. B. Paul (1979). Kinematics and Dynamics of Planar Machinery. Prentice Hall. 
  3. «Manual Transmission Operation». YouTube (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2023.