Κατάλογος χαρακτήρων των σειρών "Τα Φιλαράκια" και "Τζόι"

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Άνιστον το 2008
Η Κόξ το 1995
Η Κούντροου το 2009
Ο ΛεΜπλάνκ το 1995
Ο Πέρι το 1995
Ο Σουίμερ το 2005
Το κύριο καστ των Friends. Από πάνω προς τα κάτω: Άνιστον, Κόξ, Κούντροου, ΛεΜπλάνκ, Πέρι, και Σουίμερ.

Διάφοροι χαρακτήρες εμφανίστηκαν στις κωμωδίες Τα Φιλαράκια και Τζόι, οι οποίες προβλήθηκαν αντίστοιχα για δέκα και δύο σεζόν στο NBC από το 1994 έως το 2006.[1] Τα έξι βασικά μέλη του Friends ήταν οι: Ρέιτσελ Γκριν (Τζένιφερ Άνιστον), Μόνικα Γκέλερ (Κόρτνεϊ Κοξ), Φοίβη Μπουφέι (Λίζα Κούντροου), Τζόι Τριμπιάνι (Ματ ΛεΜπλάνκ), Τσάντλερ Μπινγκ (Μάθιου Πέρι) και Ρος Γκέλερ (Ντέιβιντ Σουίμερ), ενώ τα βασικά μέλη στο Τζόι ήταν και πάλι ο Ματ ΛεΜπλάνκ πάλι στο ρόλο του Τζόι Τριμπιάνι μαζί με την Τζίνα Τριμπιάνι (Ντρέα ντε Ματέο), Άλεξ Γκάρετ (Άντρεα Άντερς), Μάικλ Τριμπιάνι (Πάολο Κονστάνζο), Μπόμπι Μόργκανστερν (Τζένιφερ Κούλιντζ), Ζακ Μίλερ (Μιγκέλ Α. Νούνιεθ Jr.) και Χάουαρντ (Μπεν Φάλκον). Πολλές διασημότητες πρωταγωνίστησαν και στις δύο σειρές κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων τους.[2]

Συνολικό καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια μέλη του καστ ήταν εξοικειωμένα με τους τηλεθεατές πριν τους ρόλους τους στο Friends, αλλά δεν θεωρούνταν αστέρια.[3][4] Ο δημιουργός της σειράς Ντέιβιντ Κρέιν ήθελε και οι έξι χαρακτήρες να είναι εξίσου εξέχοντες,[5] και η σειρά επαινέθηκε ως "το πρώτο αληθινό" σύνολο.[6] Τα μέλη του καστ προσπάθησαν να διατηρήσουν τη μορφή του συνόλου και να μην επιτρέψουν σε κανένα μέλος να κυριαρχήσει.[6] Μπήκαν στις ίδιες κατηγορίες υποκριτικών για βραβεία,[7] επέλεξαν συλλογικές και όχι μεμονωμένες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς,[6] και ζήτησαν να εμφανιστούν μαζί σε εξώφυλλα περιοδικών την πρώτη σεζόν.[8] Τα μέλη του καστ έγιναν καλύτεροι φίλοι στην πραγματική ζωή,[9] και ένας γκεστ στάρ, ο Τομ Σέλεκ, ανέφερε μερικές φορές ότι αισθάνεται ότι έμεινε εκτός.[10] Το καστ παρέμειναν καλοί φίλοι μετά και μετά τη σειρά, ιδίως Κοξ και Άνιστον, με την Άνιστον να είναι νονά της κόρης των Κοξ και Ντέιβιντ Αρκέτ, Κόκο.[11] Στο επίσημο αποχαιρετιστήριο αναμνηστικό βιβλίο Friends 'Til the End, ο καθένας αναγνώρισε ξεχωριστά στη συνέντευξή του ότι το καστ είχε γίνει η οικογένειά του.[12]

Μισθοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αρχικά συμβόλαιά τους για την πρώτη σεζόν, κάθε μέλος του καστ πληρώθηκε 22.500$ ανά επεισόδιο.[13] Τα μέλη του καστ έλαβαν διαφορετικούς μισθούς στη δεύτερη σεζόν, ξεκινώντας από 25.000$ έως 40.000$ ανά επεισόδιο.[13][14] Πριν από τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς για την τρίτη σεζόν, το cast αποφάσισε να αρχίσει συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά την προτίμηση της Warner Bros. για μεμονωμένες προσφορές.[15] Στους ηθοποιούς δόθηκε ο μισθός του λιγότερο αμειβόμενου καστ, που σημαίνει ότι η Άνιστον και ο Σουίμερ κέρδισαν λιγότερα από αυτά που μπορούσαν να έχουν. Τα αστέρια πληρώθηκαν, ανά επεισόδιο, 75.000$ στην τρίτη σεζόν, 85.000$ στην τέταρτη, 100.000$ στην πέμπτη και 125.000$ στην έκτη σεζόν.[16] Τα μέλη του καστ έλαβαν μισθούς 750.000$ ανά επεισόδιο στην έβδομη και όγδοη σεζόν και 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο στην ένατη και δέκατη σεζόν.[17] Το cast έλαβε επίσης δικαιώματα κοινοπραξίας ξεκινώντας από την πέμπτη σεζόν.[14]

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ηθοποιός Τα Φιλαράκια Τζόι
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2
Ρέιτσελ Κάρεν Γκριν Τζένιφερ Άνιστον Κύριο
Μόνικα Ε. Γκέλερ-Μπινγκ Κόρτνεϊ Κοξ Κύριο
Φοίβη Μπουφέι-Χάννιγκαν Λίζα Κούντροου Κύριο
Τζόζεφ Φράνσις "Τζόι" Τριμπιάνι, ο νεότερος Ματ ΛεΜπλάνκ Κύριο
Τσάντλερ Μύριελ Μπινγκ Μάθιου Πέρι Κύριο
Δρ. Ρος Γιούστεις Γκέλερ, Ph.D. Ντέιβιντ Σουίμερ Κύριο
Τζίνα Τριμπιάνι Ντρέα ντε Ματέο
K.J. Steinberg (πρώτη εμφάνιση)
Γκεστ Κύριο
Αλέξις "Άλεξ" Γκάρετ Άντρεα Άντερς Κύριο
Μάικλ Τριμπιάνι Πάολο Κονστάνζο Κύριο
Ρομπέρτα "Μπόμπι" Μόργκανστερν Τζένιφερ Κούλιντζ Κύριο
Χάουαρντ Μπεν Φάλκον Κύριο
Ζακ Μίλερ Μιγκέλ Α. Νούνιεθ Jr. Κύριο

Κύριοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Φιλαράκια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και οι έξι κύριοι ηθοποιοί του Friends είχαν προηγούμενη εμπειρία στην κωμωδία κατάστασης , και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτοσχεδιαστική κωμωδία . Και οι έξι ηθοποιοί εμφανίζονται σε κάθε επεισόδιο.

Ρέιτσελ Γκριν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ρέιτσελ Γκριν

Η Ρέιτσελ Κάρεν Γκριν (Τζένιφερ Άνιστον) είναι η κακομαθημένη αλλά καλή και αγαπητή κόρη ενός πλούσιου αγγειοχειρουργού και της συζύγου του. Η Ρέιτσελ εισάγεται στη σειρά στο πρώτο επεισόδιο αφού αποχωρεί από τον αρραβωνιαστικό της, Μπάρι, στο βωμό και προσπαθεί να ζήσει ανεξάρτητα χωρίς οικονομική υποστήριξη από τους γονείς της.[e 1] Φεύγει από τον σχεδόν γάμο της στη Νέα Υόρκη για να βρει τη Μόνικα Γκέλερ, τη φίλη της από το γυμνάσιο. Η Ρέιτσελ μετακομίζει στο διαμέρισμα της Μόνικα και συναντά τους Φοίβη Μπουφέι και Τζόι Τριμπιάνι. Η Ρέιτσελ γνωρίζει ήδη τον Ρος Γκέλερ, τον αδελφό της Μόνικα, καθώς και οι τρεις πήγαν στο ίδιο γυμνάσιο. Στο πρώτο επεισόδιο, εισάγεται επίσης στον Τσάντλερ Μπινγκ, φίλος του Ρος από το κολέγιο. Ωστόσο, σε μεταγενέστερα επεισόδια το επιβεβαιώνουν αυτό, και φαίνεται ότι είχε γνωρίσει τον Τσάντλερ σε προηγούμενες περιπτώσεις ενώ ο Ρος ήταν στο κολέγιο. Η πρώτη δουλειά της Ρέιτσελ είναι ως σερβιτόρα στο καφέ Central Perk. Αργότερα αρχίζει να εργάζεται στη μόδα, γίνεται βοηθός αγοραστής και αργότερα προσωπικός αγοραστής στο Bloomingdale's. Γίνεται τελικά αγοραστής στο Polo Ralph Lauren.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής της Ρέιτσελ σε όλη τη σειρά περιστρέφεται γύρω από τη σχέση της με τον Ρος. Στο τέλος της σεζόν 7, κατά τη διάρκεια του γάμου της Μόνικα και του Τσάντλερ, αποκαλύπτεται ότι η Ρέιτσελ είναι έγκυος από ένα one night stand με τον Ρος. Αρχικά, η Ρέιτσελ είναι αποφασισμένη να μεγαλώσει το μωρό μόνη της, αλλά αργότερα συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται τη βοήθεια του Ρος. Αποφασίζει να μετακομίσει με τον Ρος, παρόλο που οι δύο δεν εμπλέκονται σε μια σχέση. Η κόρη τους, η Έμμα, γεννιέται κατά τη διάρκεια του φινάλε της όγδοης σεζόν. Η θεία της Έμμα, η Μόνικα, είναι αυτή που επιλέγει το όνομά της. Δηλώνει στις αρχές της σεζόν εννέα ότι (η Έμμα) είναι αυτό που ήθελε να ονομάσει την κόρη της. Η Ρέιτσελ άρεσε πολύ το όνομα, οπότε η Μόνικα της το δίνει δείχνοντας την αγάπη της για τη φιλία τους.

Κατά τη δέκατη σεζόν, της Ρέιτσελ της προσφέρεται δουλειά στου Louis Vuitton στο Παρίσι. Δέχεται και ετοιμάζεται να μετακομίσει με την Έμμα στη Γαλλία. Ωστόσο, στο φινάλε της σειράς, απορρίπτει την προσφορά εργασίας και "κατεβαίνει από το αεροπλάνο". Η Ρέιτσελ και ο Ρος είναι ξανά μαζί στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς.[e 2]

Μόνικα Γκέλερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μόνικα Γκέλερ

Η Μόνικα Ε. Γκέλερ-Μπινγκ (Κόρτνεϊ Κοξ) είναι η νεότερη αδερφή του Ρος και η καλύτερη φίλη της Ρέιτσελ, η τελευταία της οποίας επιτρέπει να ζήσει μαζί της αφού η Ρέιτσελ εγκαταλείψει το δικό της γάμο. Εργάζεται κυρίως ως σεφ σε διάφορα εστιατόρια. Περιγράφεται ως η "μαμά κότα" της παρέας,[18] και είναι γνωστή για την ιδεοψυχαναγκαστική και ανταγωνιστική της φύση.[19][20] Η Μόνικα συχνά πειράζεται αστεία από τους άλλους, ειδικά τον Ρος, επειδή ήταν εξαιρετικά υπέρβαρο ως παιδί.

Στη δεύτερη σεζόν, η Μόνικα ερωτεύεται τον φίλο του πατέρα της Τζακ, τον Ρίτσαρντ Μπερκ. Παρά τη διαφορά ηλικίας 21 ετών, η Μόνικα και ο Ρίτσαρντ είναι ευτυχείς και οι γονείς της αποδέχονται τη σχέση τους. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της Μόνικα που λαχταρούσε μια οικογένεια, αλλά ο Ρίτσαρντ είχε ήδη κάνει, διαλύθηκαν στο τέλος της δεύτερης σεζόν. Στη συνέχεια, η Μόνικα ακολουθεί μια αλυσίδα διαφόρων ανδρών έως ότου ξεκινά απροσδόκητα μια σχέση με τον μακροχρόνιο φίλο της, Τσάντλερ Μπινγκ , στο τέλος της τέταρτης σεζόν, κατά τη διάρκεια του γάμου του αδελφού της Ρος με την Έμιλι Ουάλθαμ. Η Μόνικα και ο Τσάντλερ προσπαθούν να κρύψουν τη σχέση τους από το υπόλοιπο γκρουπ για μεγάλο μέρος της πέμπτης σεζόν, αλλά τελικά όλοι ανακαλύπτουν. Αφού γιορτάζουν την πρώτη τους επέτειο στο Λας Βέγκας, μετακομίζουν μαζί και παντρέυονται στο τέλος της έκτης σεζόν. Μετά το γάμο τους, η Μόνικα και ο Τσάντλερ προσπαθούν να συλλάβουν παιδιά, μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Στην τελευταία σεζόν της σειράς, υιοθετούν νεογέννητα δίδυμα, τα οποία ονομάζουν Έρικα και Τζακ.

Φοίβη Μπουφέι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Φοίβη Μπουφέι

Η Φοίβη Μπουφέι-Χάννιγκαν (Λίζα Κούντροου) είναι μια περίεργη, ντροπαλή και γλυκιά μασέρ που μεγάλωσε άστεγη, μερικές φορές λέγοντας στους φίλους της περίεργες ιστορίες ζωής στο δρόμο. Είναι επίδοξη μουσικός που παίζει κιθάρα και τραγουδά τραγούδια με κάπως ασυνήθιστους στίχους στο καφέ. Έχει μια πανομοιότυπη δίδυμη αδερφή, την Ούρσουλα (επίσης υποδύεται από την Κούντροου), η οποία είναι εξίσου περίεργη με τη Φοίβη και εμφανίστηκε ως δευτερεύων χαρακτήρας στο Mad About You. Μετά από μια σειρά από ραντεβού και σχέσεις με έναν αριθμό ανδρών, η Φοίβη συναντά τον Μάικ Χάννιγκαν (Πωλ Ραντ) στην ένατη σεζόν, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε στη δέκατη σεζόν. Έγινε επίσης παρένθετη μητέρα για τον αδελφό της Φρανκ Jr. (Giovanni Ribisi) και γέννησε τα τρίδυμα του στην πέμπτη σεζόν.

Τζόι Τριμπιάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Τζόι Τριμπιάνι

Ο Τζόζεφ Φράνσις "Τζόι" Τριμπιάνι, ο νεότερος, (Ματ ΛεΜπλάνκ) είναι ένας καλός, αλλά όχι τόσο έξυπνος ηθοποιός που προσπαθεί να βρει δουλειά και λάτρης του φαγητού, ο οποίος γίνεται ελαφρώς διάσημος για το ρόλο του ως Δρ. Ντρέικ Ραμόρει σε μια φανταστική έκδοση του Μέρες αγάπης. Ο Τζόι είναι γυναικάς, με πολλές φίλες σε όλη τη σειρά, χρησιμοποιώντας συχνά την ατάκα του "Τι χαμπάρια;"/"How you doin'?". Ερωτεύεται τη Ρέιτσελ στην όγδοη σεζόν.

Πριν από το ρόλο του στα Φιλαράκια, ο ΛεΜπλάνκ εμφανίστηκε στο κύριο καστ της μικρής σειράς TV 101 και είχε και έναν μικρό ρόλο στο Παντρεμένοι... με Παιδιά και ως βασικός χαρακτήρας στα spin-offs Top of the Heap και Vinnie & Bobbie.[21] Αφού τελείωσε το Friends, ο ΛεΜπλάνκ απεικόνισε τον Τζόι σε ένα μικρό σίκουελ, το Τζόι.

Τσάντλερ Μπινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Τσάντλερ Μπινγκ

Ο Τσάντλερ Μύριελ Μπινγκ (Μάθιου Πέρι) είναι στέλεχος στατιστικής ανάλυσης και αναδιάρθρωσης δεδομένων για μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Αργότερα εγκατέλειψε τη δουλειά του και έγινε κατώτερος copywriter σε διαφημιστικό γραφείο.

Ο Τσάντλερ είναι γνωστός για τη σαρκαστική αίσθηση του χιούμορ.[22] Συχνά χλευάζει τον καλύτερό του φίλο Τζόι για τη βλακεία του τελευταίου. Ο Τσάντλερ συχνά απεικονίζεται ως κάπως άτυχος άνθρωπος, υποφέρει πολύ κακή τύχη ενώ αγωνίζεται στη ζωή και περιστασιακά αγωνίζεται με έναν εθισμό στο κάπνισμα. Ωστόσο, τελικά πέφτει σε βαθιά αμοιβαία αγάπη με τη Μόνικα και της προτείνει στο τέλος της σεζόν έξι, με τους δύο να παντρεύονται στο τέλος της επτά σεζόν. Μέχρι το τέλος της σειράς, αυτός και η Μόνικα υιοθετούν δίδυμα, τα οποία ονομάζουν Τζακ και Έρικα.[17]

Όπως η Άνιστον, ο Πέρι είχε ήδη εμφανιστεί σε αρκετούς ανεπιτυχείς πιλότους sitcom πριν από το cast. Είχε επίσης πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά Second Chance και το Sidney.

Ρος Γκέλερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ρος Γκέλερ

Ο Δρ. Ρος Γιούστεις Γκέλερ, Ph.D. (Ντέιβιντ Σουίμερ) είναι παλαιοντολόγος σε μουσείο προϊστορίας και αργότερα καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο πιο έξυπνος από τους έξι κύριους χαρακτήρες, αλλά ταυτόχρονα ένας αδέξιος, περίεργος άντρας, ο Ρος είναι γνωστός για το ότι είναι ένας έξυπνος, ξερόλας που υπερηφανεύεται για τον ορθολογισμό του, παρά τον καθαρό απελπιστικό ρομαντισμό του. Αποδεικνύεται ότι είναι ο πιο φροντίδα και των έξι μελών στις διάφορες εμφανίσεις της παράστασης.

Ο Ρος είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της Μόνικα, ο συγκάτοικος του Τσάντλερ στο κολέγιο και ο φίλος της Ρέιτσελ που χωρίζουν και τα ξαναφτιάχνουν ξανά και ξανά. Ο πρώτος γάμος του έχει ήδη αποτύχει τη στιγμή που ξεκινά η σειρά, με το δεύτερο να διαρκεί μόνο εβδομάδες. Το δεύτερο διαζύγιο φάνηκε να τον καταθλίβει και να τον κάνει να μετριέται κοντά στην αρχή της σεζόν πέντε, όπως όταν φωνάζει στον συνάδελφό του για να πάρει το σάντουιτς του και να το πετάξει. Αφού πάρει το διαμέρισμα του Άσχηημου Γυμνού Τύπου, του προσφέρεται να επιστρέψει στη δουλειά, αλλά χάνει την ψυχραιμία του ξανά όταν βλέπει τον Τσάντλερ και τη Μόνικα να κάνουν σεξ μέσω του παραθύρου του, καθιστώντας το τελευταίο που έμαθε για τη σχέση τους. Παντρεύτηκε επίσης μεθυσμένα τη Ρέιτσελ στο Λας Βέγκας, μετά την οποία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την ακυρώσουν και έπρεπε να καταλήξουν σε διαζύγιο, το οποίο έγινε τρίτο. Η σχέση του Ρος με τη Ρέιτσελ είναι μια σημαντική ιστορία σε όλη τη σειρά. Είναι επίσης ο πατέρας του πρώην συζύγου του γιου του Κάρολ, του Μπεν και της κόρης της Ρέιτσελ, Έμμα. Στο φινάλε της σειράς, Ρος και Ρέιτσελ συμφιλιώνονται τελικά, αποφασίζοντας να είναι μαζί για πάντα.

Ο χαρακτήρας του Ρος αναπτύχθηκε με τον Ντέιβιντ Σουίμερ στο μυαλό των συγγραφέων και ο Σουίμερ ήταν επίσης ο πρώτος ηθοποιός που συμμετείχε στη σειρά.

Πριν παίξει στο Friends, ο Σουίμερ έπαιξε μικρούς χαρακτήρες στο The Wonder Years και στο NYPD Blue.[23] Ο πρώτος κύριος ρόλος του ήταν στην κωμική σειρά Monty. Ο Σουίμερ είναι το μοναδικό μέλος του καστ που προέρχεται από τη Νέα Υόρκη.

Ο Ρος Γκέλερ ψηφίστηκε επίσης ως ο καλύτερος χαρακτήρας του Friends σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Comedy Central UK.[24]

Τζόι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τζίνα Τριμπιάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζίνα Τριμπιάνι (Ντρέα ντε Ματέο) είναι η ελκυστική μεγαλύτερη αδερφή του Τζόι, με την οποία ο Τζόι έρχεται να ζήσει στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια του Τζόι. Διακριτική και όχι ιδιαίτερα έξυπνη αλλά πολύ καλή και φροντίζει, η Τζίνα είναι υπερβολικά προστατευτική και κυρίαρχη μητέρα. Για χρόνια, έπεισε τη μεγαλοφυΐα γιό της, Μάικλ, ότι γεννήθηκε όταν αυτή ήταν 22 αντί για 16 ετών και πάντα λέει ότι είναι το μόνο πράγμα που έχει κάνει καλά. Αυτή και ο Τζόι είναι φίλοι εκτός από το ότι είναι αδέλφια, και οι δύο έχουν το δώρο να είναι εξαιρετικά ελκυστικοί για το αντίθετο φύλο, με πολλούς εραστές. Αρχικά εργαζόταν ως κομμώτρια, από τη δεύτερη σεζόν εργάζεται ως γραμματέας του πράκτορα του Τζόι, της Μπόμπι, έχοντας εντυπωσιάσει τη Μπόμπι με τον ατρόμητο τρόπο της. Στη δεύτερη σεζόν ξεκινά να βγαίνει ξανά τον πατέρα του Μάικλ, Τζίμι. Στο επεισόδιο της σεζόν 2 "Joey and the Holding Hands", υπονοείται ότι η Τζίνα μπορεί να είναι αμφιφυλόφιλη.

Άλεξ Γκάρετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλέξις "Άλεξ" Γκάρετ (Άντρεα Άντερς) είναι η διπλανή γειτόνισσα, διαχειρίστρια και φίλη του Τζόι. Είναι εκπαιδευμένη, αλλά ελαφρώς κουραστική, ξανθιά δικηγόρος που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Northwestern και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Pepperdine. Αρχικά εκφοβίστηκε, αλλά και ενθουσιάστηκε από τη σκληρή αδελφή του Τζόι στο δρόμο, οι δύο γυναίκες έγιναν τελικά φίλες και γίνεται πιο τολμηρή με τον τρόπο που ντύνεται και ενεργεί, χάρη στην επιρροή της Τζίνας. Είναι μπερδεμένη αλλά εντυπωσιάζεται από το διαισθητικό δώρο του Τζόι να ξέρει πότε αυτή φοράει στρινγκ κιλότες και περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της παρέα στο διαμέρισμα του Τζόι και του Μάικλ. Εκείνη και ο Τζόι τα έρχονται κοντά και γίνονται στενοί φίλοι. Ο σύζυγός της είναι επαγγελματίας μουσικός σε ορχήστρα και είναι μακριά από το σπίτι τις περισσότερες φορές, και εμπιστεύεται τα προβλήματά της με το γάμο της στο Τζόι. Στο τέλος της πρώτης σεζόν, αυτή και η Τζόι εμπλέκονται ρομαντικά κατά τη διάρκεια του χωρισμού της από τον σύζυγό της. Στη δεύτερη σεζόν ενδιαφέρεται ρομαντικά για τον Τζόι και τον αρέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Τζίνα προσπαθεί να την βοηθήσει να ξεπεράσει τον Τζόι, αλλά μόλις η Άλεξ αρχίσει να γνωρίζει τον φίλο του Τζόι, Ντιν, ο Τζόι συνειδητοποιεί σύντομα ότι είναι επίσης ερωτευμένος με την Άλεξ. Άλεξ και Τζόι ξεκινούν να βγαίνουν στη σεζόν 2 και λίγο πριν το τελευταίο επεισόδιο αρραβωνιάστηκαν. Οι Ματ ΛεΜπλάνκ και Άντρεα Άντερς έβγαιναν για αρκετά χρόνια μετά την ακύρωση του Τζόι.

Μάικλ Τριμπιάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάικλ Τριμπιάνι (Πάολο Κονστάνζο) είναι ο ανιψιός του Τζόι που ειδωλοποιεί την ικανότητα του θείου του να γνωρίζει πολλές γυναίκες και ο ίδιος είναι προστατευμένος και νευρικός γύρω από τα κορίτσια. Είναι αυτοσυνείδητος που έχει προστατευτεί τόσο πολύ και ότι η μητέρα του Τζίνα τον θήλαζε έως ότου ήταν επτά ετών. Στις αρχές της δεύτερης σεζόν του Τζόι αποκαλύπτεται ότι ο Michael έχει σύνδρομο Asperger. Είναι ένας τεράστιος οπαδός των Star Trek: The Next Generation και Star Wars. Είναι εξαιρετικά έξυπνος, μηχανικός αεροδιαστημικής, παρακολουθεί την Caltech και ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη θερμοδυναμική, συνεργάζεται συχνά με τον αντίπαλό του Seth στη μηχανική και είναι ένα προφανές άμεσο αντίθετο από τη μαμά και τον θείο του που είναι πιο σοφός στο δρόμο. Στρέφεται στον Τζόι ως μεγάλος αδερφός και πατέρας, ακόμα και αφού ο βιολογικός του πατέρας Τζίμι επανέρχεται στην ερωτική ζωή της μητέρας του, Τζίνα.

Μπόμπι Μόργκανστερν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρομπέρτα "Μπόμπι" Μόργκανστερν (Τζένιφερ Κούλιντζ) είναι η υπεραναπτυγμένη σεξουαλικά πράκτορας του Τζόι, την οποία προσλαμβάνει μετά το θάνατο της Εστέλ Λεονάρντ, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι η δωδέκατη πιο ισχυρή γυναίκα στο Χόλιγουντ. Είναι πολύ "πατημένη" ερωτικά με τον ανιψιό του Τζόι, τον Μάικλ. Συχνά διασκεδάζει κάνοντας τον βοηθό του γραφείου να κάνει αστεία κόλπα ή να σοκαριστεί με ένα πιστόλι. Είναι αγενής, μπροστά, επιθετική, πολύ διασκεδαστική και ελαφρώς κουραστική, γελάει με τα πάντα και με έξοδα οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του πελάτη της Joey's. Κάποτε μήνυσε τον Φιλ Κόλινς.

Χάουαρντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάουαρντ (Μπεν Φάλκον) είναι φίλος και γείτονας του Τζόι στο Τζόι.

Ζακ Μίλερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζακ Μίλερ (Μιγκέλ Α. Νούνιεθ Jr.) είναι ηθοποιός που συμμετέχει στο καστ και γίνεται ένας από τους καλύτερους φίλους του Τζόι στη δεύτερη σεζόν του Τζόι. Ο Ζακ έχει μια ενδιαφέρουσα καριέρα, από το να παίζει έξτρα στην τηλεόραση, να σκηνοθετεί ερασιτεχνικά έργα. Ο Ζακ δεν φαίνεται να έχει σπίτι, τον είδε κάποτε να ζει στο τρέιλερ του Τζόι, ενώ εργαζόταν σε μια μεγάλη κινηματογραφική ταινία. Σε ένα επεισόδιο, ο Ζακ και ο Τζόι, και οι δύο μεθυσμένοι, παντρεύτηκαν στην Τιχουάνα, πιθανώς μια παρωδία του Ρος και της Ρέιτσελ που παντρεύονταν ο ένας τον άλλον στο φινάλε της σεζόν 5 από τα Φιλαράκια. Η τελική εμφάνιση του Ζακ ήταν στο "Joey and the Big Move". Ο Νούνιεθ απουσίαζε από τα τελευταία πέντε επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του φινάλε της σειράς, επειδή βρήκε άλλη δουλειά. Η απουσία του Ζακ στο σόου δεν αναφέρθηκε, ούτε ο χαρακτήρας.

Δευτερεύοντες χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ηθοποιός Σεζόν
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Δευτερεύοντες χαρακτήρες
Γκάνθερ Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ Recurring
Τζάνις Γκόραλνικ Μάγκι Γουίλερ Recurring Γκεστ Recurring Γκεστ
Κάρολ Γουίλλικ Τζέιν Σίμπετ
Ανίτα Μπαρόνε (πρώτη εμφάνιση)
Recurring Γκεστ Recurring Γκεστ
Τζούντι Γκέλερ Κριστίνα Πικλς Recurring Γκεστ Recurring Γκεστ Recurring Γκεστ
Τζακ Γκέλερ Έλιοτ Γκουλντ Recurring Γκεστ Recurring Γκεστ
Σούζαν Μπάντς Τζέσικα Έκτ Recurring Γκεστ Γκεστ
Μαρσέλ Κέιτι Recurring
Μπάρι Φάρμπερ Μίτσελ Γουίτφιλντ Recurring Γκεστ Recurring
Κος. Χέκλς Λάρι Χάνκιν Recurring Γκεστ
Πάολο Κόσιμο Φούσκο Recurring Γκεστ
Μπεν Γκέλερ Κολ Σπράους Γκεστ Recurring Γκεστ Recurring
Εστέλ Λεονάρντ Τζούν Γκέιμπλ Γκεστ Recurring Γκεστ Γκεστ Recurring Γκεστ Γκεστ
Τζούλι Λόρεν Τομ Γκεστ Recurring
Μίντι Χάντερ Τζένιφερ Γκρέι
Τζάνα Μαρί Χαπ
Γκεστ
Αστείος Μπόμπι Βίνσεντ Βεντρέσκα Γκεστ
Τέρι Μαξ Ράιτ Γκεστ
Κος. Ντάγκλας Ντόριεν Ουίλσον Γκεστ
Γιασμίν Σύνθια Μαν Γκεστ Recurring Γκεστ
Κίκι Μισέλ Μάικα Γκεστ Γκεστ
Νόρα Τάιλερ Μπινγκ Μόργκαν Φέρτσαιλντ Γκεστ Γκεστ Recurring Γκεστ
Ντέιβιντ Χανκ Αζάρια Γκεστ Γκεστ Recurring
Στίβ Γιον Λόβιτζ Γκεστ Γκεστ
Φρανκ Μπουφέι, ο νεότερος Τζιοβάνι Ριμπίζι Recurring Γκεστ Γκεστ
Ρίτσαρντ Μπερκ Τομ Σέλεκ Recurring Γκεστ Recurring
Κος. Τρίγκερ Μάικλ Χαγκέρτι Recurring Recurring Γκεστ
Σάντρα Γκριν Μαρλό Τόμας Recurring Γκεστ
Έντι Μενούκ Άνταμ Γκόλνμπεργκ Recurring
Δρ. Μάικ Χόρτον Ρορκ Κρίτσλοου Recurring
Τζοάνα Άλισον Λα Πλάκα Γκεστ Recurring
Δρ. Λέοναρντ Γκριν Ρον Λίμπμαν Γκεστ Γκεστ Γκεστ
Η Πάπια N/A Recurring Γκεστ
Η Κότα N/A Recurring
Σοφί Λάουρα Ντιν Recurring
Μπόνι Κριστίν Τέιλορ Recurring Γκεστ
Μαρκ Ρόμπινσον Στίβεν Έκχολντ Recurring Γκεστ
Πιτ Μπέκερ Γιον Φαβρό Recurring
Κέιτ Μίλερ Ντίνα Μέιερ Recurring
Μάρσαλ Τάουνεντ Ρεγκ Ρότζερς Recurring
Λόρεν Τζένιφερ Μίλμορ Recurring
Κος. Κάπλαν, ο νεότερος Σέλι Μπέρμαν Recurring
Κλόι Άντζελα Φίδερστοουν Recurring
Άιζακ Μάουρι Τζίνσμπεργκ Recurring
Άλις Νάιτ Μπουφέι Ντέμπρα Τζο Ρουπ Γκεστ Recurring Γκεστ
Φοίβη Άμποτ Sr. Τέρι Γκαρ Γκεστ Recurring
Ντούγκ Σαμ ΜακΜάρρεϊ Γκεστ Γκεστ Γκεστ
Άσχημος Γυμνός Τύπος Γιον Χόγκεν Γκεστ Γκεστ
Ντίνα Τριμπιάνι Λίζα Μελίλι
Μάρλα Σόκολοφ
Γκεστ Γκεστ
Έμιλι Ουάλθαμ Έλεν Μπάξεντειλ Recurring
Κάθι Πάγκετ Μπρούστερ Recurring
Τζόσουα Μπούργκιν Τέιτ Ντόνοβαν Recurring
Κος. Ουάλθαμ Πάξτον Γουάιτχεντ Recurring
Στέφαν Ουάλθαμ Τομ Κόντι Γκεστ
Άντρεα Ουάλθαμ Τζένιφερ Σόντερς Γκεστ
Στου Φρεντ Στόλερ Γκεστ Γκεστ
Κρουπιέρης Ρικ Πασκαλόνε Recurring Γκεστ
Γκάρι Μάικλ Ραπαπόρτ Recurring
Ντάνι Τζόρτζ Νιούμπερν Recurring
Δρ. Λέντμπετερ Μάικλ Ενσάιν Recurring
Ράνταλ Τόμας Λένον Recurring
Τα Τρίδυμα (Φρανκ Jr Jr,
Τσάντλερ, & Λέσλι)
πολλοί Γκεστ Γκεστ
Κιμ Κλότζι Τζοάνα Γκλίσον Γκεστ
Ελένα Χάντμπασκετ
(πρώην Τσάρλς Μπινγκ)
Κάθλιν Τέρνερ Γκεστ Recurring Γκεστ
Κος. Ζέλνερ Στιβ Άιρλαντ Γκεστ Γκεστ Recurring
Ζανίν Λεκρουά Έλ Μάκφερσον Recurring
Τζιλ Γκριν Ρις Γουίδερσπουν Recurring
Ελίζαμπεθ Στίβενς Αλεξάνδρα Χόλντεν Recurring
Πωλ Στίβενς Μπρους Γουίλις Recurring
Ράσελ Ρον Γκλάς Recurring
Δρ. Ρότζερ Πατ Φιν Recurring
Ταγκ Τζόουνς Έντι Καχίλ Recurring Γκεστ
Τζέικ Τρόι Νόρτον Recurring
Ρίτσαρντ Κρόσμπι Γκάρι Όλντμαν Recurring
Μόνα Μπόνι Σόμερβαιλ Recurring
Δρ. Λονγκ Αμάντα Καρλίν Recurring
Έρικ Σιν Πεν Recurring
Πάρκερ Άλεκ Μπάλντγουιν Recurring
Έμμα Γκέλερ-Γκριν πολλοί Γκεστ Recurring
Μάικ Χάννιγκαν Πωλ Ραντ Recurring
Τσάρλι Γουίλερ Αίσα Τάιλερ Recurring
Γκάβιν Μίτσελ Ντερμό Μαλρόνει Recurring
Στιβ Φιλ Λιούις Recurring
Μόλι Μελίσα Τζώρτζ Recurring
Κλαούντια Μονίκ Έντουαρντς Recurring
Κεν Μπράιαν Τσένογουιθ Recurring
Έιμι Γκριν Κριστίνα Απλγκέιτ Γκεστ
Κλιφορντ Μπουρνέτ Έντι ΜακΚλίντοκ Γκεστ
Μπίτσι Χάννιγκαν Κριστίν Ρόους Γκεστ
Θίοντορ Χάννιγκαν Γκρέγκορι Ίτζιν Γκεστ
Έρικα Άννα Φάρις Recurring
Τζακ & Έρικα Μπινγκ άγνωστο Recurring

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Crane, David; Kauffman, Marta (writers); Burrows, James (director) (September 22, 1994). «The Pilot». Friends. Κύκλος 1. Επεισόδιο 1. NBC. 
  2. «The Last One». Friends. Κύκλος 10. Επεισόδιο 17 & 18. May 6, 2004. NBC. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Friends (TV series, 1994–2004) - IMDb». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2012. 
  2. «IMDb: Top 50 Famous Friends Guest Stars». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2012. 
  3. Jicha, Tom (2 Μαΐου 2004). «They leave as they began: With a buzz». The Baltimore Sun. σελ. 1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  4. «Friends heads for much-hyped farewell». The Indian Express. 5 Μαΐου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. Jicha, Tom (2 Μαΐου 2004). «They leave as they began: With a buzz». The Baltimore Sun. σελ. 2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  6. 6,0 6,1 6,2 McCarroll, Christina (6 Μαΐου 2004). «A family sitcom for Gen X - Friends cast a new TV mold». The Christian Science Monitor. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  7. Bianco, Robert (1 Ιανουαρίου 2005). «The Emmy Awards: Robert Bianco». USA Today. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  8. Kiesewetter, John (27 Ιανουαρίου 2002). «Friends grows in stature, ratings». The National Enquirer. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2009. 
  9. Zaslow, Jeffrey (October 8, 2000). «Balancing friends and family». USA Today: σελ. E06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-01-31. https://archive.today/20130131141637/http://pqasb.pqarchiver.com/USAToday/access/62845852.html?FMT=ABS&FMTS=ABS. Ανακτήθηκε στις April 15, 2012. (απαιτείται συνδρομή)
  10. Power, Ed (May 6, 2004). «Why we will miss our absent Friends». Irish Independent. 
  11. «People: DeGeneres tries to calm the howling pack». The Denver Post. 18 Οκτωβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  12. Wild, David (2004). Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years. Time Warner. ISBN 1932273190. 
  13. 13,0 13,1 Lowry, Brian (12 Αυγούστου 1996). «Friends cast returning amid contract dispute». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2009. 
  14. 14,0 14,1 Carter, Bill (16 Ιουλίου 1996). «Friends Cast Bands Together To Demand a Salary Increase». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2009. 
  15. Rice, Lynette (21 Απριλίου 2000). «Friendly Fire». Entertainment Weekly. σελ. 1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2009. 
  16. Rice, Lynette (21 Απριλίου 2000). «Friendly Fire». Entertainment Weekly. σελ. 2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2009. 
  17. 17,0 17,1 Saah, Nadia (21 Ιανουαρίου 2004). «Friends til the end». USA Today. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  18. Lomartire, Paul (4 Σεπτεμβρίου 1994). «Fall TV '94». The Palm Beach Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυποΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή στις 14 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2009. 
  19. Bianco, Robert (3 Μαρτίου 2004). «Friends played great game of poker». USA Today. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2009. 
  20. «Sarey Carey: Does pride in housework make me bad as well as mad?». The Sunday Times (London). May 21, 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 29, 2011. https://web.archive.org/web/20110629103342/http://www.timesonline.co.uk/tol/news/article722553.ece. Ανακτήθηκε στις February 20, 2009. 
  21. McLellan, Dennis (12 Φεβρουαρίου 2008). «Married ... With Children Co-Creator Dies». The Baltimore Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  22. «Friends Star Finally has Chance to Enjoy Success». Los Angeles Times. 26 Μαρτίου 1995. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2009. 
  23. Jicha, Tom (2 Μαΐου 2004). «They leave as they began: With a buzz». The Baltimore Sun. σελ. 1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  24. «It's Official: Ross Geller Is The Best Friend | CCUK» (στα αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-04-21. https://web.archive.org/web/20180421173907/http://www.comedycentral.co.uk/friends/articles/our-favourite-ever-ross-moments. Ανακτήθηκε στις 2018-04-09. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]