Καρλόττα Αμαλία ντε Λα Τρεμουάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλόττα Αμαλία ντε Λα Τρεμουάλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Ιανουαρίου 1652[1]
Τουάρ[2]
Θάνατος21  Ιανουαρίου 1732[1]
Ουτρέχτη
Τόπος ταφήςVarel palace church[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας απομνημονευμάτων
Κυρία επί των τιμών
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντώνιος Α΄ του Άλντενμπουρκ (Μαΐου 1680 – Οκτώβριος 1680)[4]
ΤέκναAnton II Aldenburg[5]
ΓονείςΕρρίκος Κάρολος ντε Λα Τρεμουάλ[5] και Αιμιλία της Έσσης-Κάσσελ[5]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καρλόττα-Αμαλία ντε Λα Τρεμουάλ (γαλλ.: Charlotte Amélie de La Trémoille, 1 Μαρτίου 1652, Tουάρ – 21 Ιανουαρίου 1732, Ουτρέχτη) ήταν Δανή απομνημονευματογράφος και αυλικός. Ήταν κυρία των τιμών της ομώνυμης εξαδέλφης της βασίλισσας της Δανίας, Καρλόττας-Αμαλίας της Έσσης-Κάσσελ και ήταν γνωστή ως η αγαπημένη και έμπιστη της βασίλισσας.[6]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Ερρίκου-Καρόλου, πρίγκιπα τού Ταλμόν και τού Τάραντα (1620–1672) και της Αιμιλίας της Έσσης-Κάσσελ (1626–1693), κόρης τού Γουλιέλμου Ε΄ λαντγκράβου της Έσσης-Κάσσελ.

Μεγάλωσε στη Γαλλία ως Ουγενότη Καλβινίστρια από την εκ πατρός γιαγιά της Μαρία ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν. Μετά το τέλος της γιαγιάς της το 1665, μετανάστευσε στις Κάτω Χώρες για να αποφύγει τη μεταστροφή στον Καθολικισμό από τον θείο της, αλλά επέστρεψε το 1668. Ο πατέρας της μεταστράφηκε στον Καθολικισμό το 1670 και απαίτησε από την οικογένειά του να κάνει το ίδιο, κάτι που αρνήθηκαν. Το 1672, η εξαδέλφη της έμαθε για τις θρησκευτικές της δυσκολίες και της πρότεινε να έρθει στη Δανία ως κυρία των τιμών, έτσι αυτή και η μητέρα της έφυγαν για την Κοπεγχάγη, αφού τους επέτρεψε να αναχωρήσουν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας, όπου διορίστηκε κυρία των τιμών (hofdame) στην Καρλόττα-Αμαλία, σύζυγο τού Χριστιανού Ε΄ της Δανίας. Αρχικά, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη Δανική αυλική ζωή, όπου η γλώσσα ήταν τα γερμανικά, αλλά σύντομα έγινε η αγαπημένη κυρία των τιμών της βασίλισσας.[6] Περιγράφεται ως ευσεβής, αλλά και τολμηρή και προοπτική.

Στις 29 Μαΐου 1680 παντρεύτηκε τον Άντον Α΄ κόμη τού Άλντενμπουργκ (1633–1680) ως η 2η σύζυγός του. Ο γάμος έδωσε στον σύζυγό της μία συμμαχία με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄.[7] Ο γάμος άρεσε στον βασιλιά, καθώς και στη μητέρα της, αλλά ήταν εξαιρετικά αντιπαθητικός στη βασίλισσα, επειδή ο Άλντενμπουργκ ανήκε σε μία μερίδα στη βασιλική αυλή, που ήταν εχθρική προς τη βασίλισσα, και σύμφωνα με πληροφορίες η βασίλισσα είπε στην Καρλόττα-Αμαλία ντε Λα Τρεμουάλ ότι ήλπιζε σύντομα να γίνει χήρα.[6] Μετά τον γάμο, έφυγε για το Όλντενμπουργκ. Κατά τη διάρκεια τού γάμου της απέκτησε έναν γιο. Έμεινε χήρα μετά από μόνο πέντε μήνες, και για το υπόλοιπο της ζωής της αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε μία μακρά, συνεχιζόμενη κληρονομική διαμάχη με τους συγγενείς τού αποβιώσαντος συζύγου της, για να προστατεύσει τα δικαιώματα τού γιου της Άντον Β΄ κόμη τού Άλντενμπουργκ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έκανε αρκετές επισκέψεις στη βασιλική αυλή της Δανίας για να ζητήσει ανεπιτυχώς βοήθεια, αλλά ο βασιλιάς υποστήριζε το αντίθετο μέρος. Ωστόσο η βασίλισσα Καρλόττα-Αμαλία είναι γνωστό ότι της έδωσε την υποστήριξή της, την προσκαλούσε συχνά ως φιλοξενούμενη και την επισκεπτόταν. Η κόρη τού συζύγου της από τον 1ο του γάμο Δωροθέα-Γιουστίνα φον Χάξτχαουζεν έγινε επίσης αγαπημένη της βασίλισσας. Η Καρλόττα-Αμαλία ντε Λα Τρεμουάλ έζησε το υπόλοιπο της ζωής της στις Κάτω Χώρες, ενώ από το 1706 και μετά στην Ουτρέχτη.

Η Λα Τρεμουάλ έγραψε τα δικά της απομνημονεύματα προς τον γιο της, στα οποία περιέγραφε τη ζωή της από το 1652 έως το 1719 και εστίαζε σε περιγραφές διάσημων ανθρώπων, που γνώρισε και στη διαμάχη κληρονομιάς που αγωνίστηκε για τον γιο της. Αυτά απέκτησαν μεγάλο ενδιαφέρον από τα τέλη τού 19ου αι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]