Καρακούλ (Τατζικιστάν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρακούλ (Τατζικιστάν)
ΧώρεςΤατζικιστάν

Η Καρακούλ (Karakul/Qarokul), ονομασία που στην κιργιζική γλώσσα σημαίνει «μαύρη λίμνη» και επεκράτησε της παλαιότερης τατζικικής ονομασίας Σιομπ (Siob), είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη του Τατζικιστάν, με έκταση 380 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ευρισκόμενη στο μεγάλου υψομέτρου οροπέδιο Παμίρ, είναι μία από τις υψηλότερες μεγάλες λίμνες της Γης.

Η εξωγήινη προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρακούλ βρίσκεται σε μια μεγάλη κυκλική κοιλότητα, που δημιουργήθηκε ως κρατήρας από την πρόσκρουση ενός αστεροειδή στη Γη, που συνέβη μάλλον πριν από λίγα εκατομμύρια έτη, στην Πλειόκαινο εποχή (αν και οι πρώτες εκτιμήσεις της ηλικίας ήταν μεγαλύτερες, 20 έως 25 εκατομμύρια έτη). Το χείλος του κρατήρα έχει διάμετρο 52 χιλιόμετρα, ενώ οι διαστάσεις της λίμνης είναι συγκρίσιμες, 40 επί 25 χιλιόμετρα. Ο κρατήρας είναι μεγαλύτερος από εκείνον του συμβάντος προσκρούσεως «Ελτανίν» (πριν από 2,5 εκατομμύρια έτη), το οποίο έχει προταθεί ως συνεισφέρον της ψύξεως του πλανήτη και της δημιουργίας παγοκαλύμματος στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά την ύστερη Πλειόκαινο εποχή.

Η ύπαρξη του κρατήρα Καρακούλ διαφάνηκε για πρώτη φοράs περί το 1987, με τη μελέτη φωτογραφιών που λήφθηκαν από το διάστημα.[1][2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 3.960 μέτρα πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας. Μια χερσόνησος που προεξέχει από τη νότια ακτή της και ένα νησί κοντά στη βόρεια ακτή της χωρίζουν τη λίμνη σε δύο λεκάνες: τη μικρότερη, σχετικά ρηχή ανατολική, με βάθη από 13 μέχρι 19 μέτρα, και τη μεγαλύτερη δυτική, με βάθη από 221 μέχρι 230 μέτρα. Η λίμνη είναι ενδορροϊκή (δεν διαθέτει έξοδο διαφυγής των νερών της) και το νερό της είναι υφάλμυρο. Υπάρχει ένα μικρό χωριό με το ίδιο όνομα στην ανατολική όχθη της λίμνης.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα εθνικό πάρκο, μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος. Η λίμνη, με τα νησιά της, τα έλη, υγρά λιβάδια, τυρφώνες, και με βότσαλα και άμμο πεδιάδες, έχει αναγνωρισθεί από την BirdLife International, ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (ΣΠΠ), επειδή υποστηρίζει σημαντικούς αριθμούς των πληθυσμών των διάφορων ειδών πουλιών, είτε ως κάτοικοι, ή ως μετανάστες αναπαραγωγής ή διέλευσης. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν χήνες με φραγμό, κατακόκκινα shelducks, κοινές μεμβράνες, γεράκια saker, γύπες των Ιμαλαΐων, λιγότερους αμμοχάλικους, γλάρους με καστανή κεφαλή, γλάρους από το Θιβέτ, κρόκους με κίτρινα τιμολόγια, ρουμπίνι των Ιμαλαΐων, λευκοί φτερωτοί, λευκοί φτερωτοί χιονοπτώσεις, πινελιές με ραβδώσεις, καφέ πινελιές, μαύρες κεφαλές βουνού και καυκάσιος τριανταφυλλιές . Τα νησιά της λίμνης είναι τα κύρια μέρη όπου ξεκουράζονται και φωλιάζουν τα υδρόβια πτηνά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gurov, E. P., Gurova, H.P., Rakitskaya, R.B. and Yamnichenko,A.Yu. (1993) (1993). «The Karakul depression in Pamirs - the first impact structure in central Asia». Lunar and Planetary Science XXIV, Pp. 591-592: 591. Bibcode1993LPI....24..591G. https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19940011739.pdf. Ανακτήθηκε στις 2017-07-07. 
  2. Gurov, E.P.: «The Kara-Kul Lake depression in the Pamirs - A Probable Astrobleme (abstract)», Eighth Soviet-American Microsymposium, σσ. 37-39. 1988