Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλλινίκη Αντωνακάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλινίκη Αντωνακάκη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Καλλινίκη Αντωνακάκη (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έως 1928)
Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόλογος

Η Καλλινίκη Αντωνακάκη (20ός αιώνας) ήταν Ελληνίδα φιλόλογος και σημαντική εκπαιδευτική σύμβουλος, που γεννήθηκε στο Αργοστόλι.

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοιτώντας το 1928 ειδικεύθηκε στη διοίκηση της εκπαιδεύσεως, παίρνοντας διδακτορικό στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διετέλεσε διευθύντρια σε σχολεία της Μέσης Εκπαιδεύσεως, ανώτερη διοικητική υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας, μέλος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ κατέλαβε και άλλες ανώτατες διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Εισηγήθηκε το σύστημα της «ταχυρρύθμου μετεκπαιδεύσεως εκπαιδευτικών» και οργάνωσε το γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο η σημαντικότερη δράση της Αντωνακάκη σε σχέση με την ελληνική παιδεία είναι η προώθηση της τεχνικής εκπαιδεύσεως στην Ελλάδα, για την οποία συνέταξε τη νομοθεσία στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1959 και σειρά διαταγμάτων και προγραμμάτων για την τεχνική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Οργάνωσε το Ζάννειο Τεχνικό Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιώς, το οποίο μερικά χρόνια αργότερα θεωρήθηκε πρότυπο για τη Δυτική Ευρώπη. Στη συνέχεια εισηγήθηκε και οργάνωσε τη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαιδεύσεως (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε., ιδρύθηκε το 1959), της οποίας οι εκτεταμένες κτηριακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι περιελάμβαναν το «Ινστιτούτο καθηγητών», 14 εργαστήρια τεχνικών σχολών για ισάριθμες ειδικότητες, εστιατόριο, θέατρο, αθλητικά περίπτερα και άλλα.

Η Καλλινίκη Αντωνακάκη ήταν ισόβιο μέλος της Εθνικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας Αμερικής και μέλος της «Εταιρείας Τζων Ντιούι». Το 1960 τιμήθηκε στις ΗΠΑ με το βραβείο και τίτλο του «Διεθνούς Διδασκάλου». Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια και διασκέψεις. Στη συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής έργα:

  • Αντιφώντος λόγοι, 2 τόμοι (1939)
  • Greek Education - Reorganization of the Administrative Structure, έκδοση του Teachers College του Πανεπ. Κολούμπια (1955)
  • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1959 (1959)
  • Training of the Scientific and Technical Personnel in Greece (1960)
  • Greek Education after the Reorganization of 1959 (1962)
  • Η Τεχνική Παιδεία εις το εξωτερικόν (1964)
  • Η Υπηρεσία Μελετών και Συντονισμού (1964)
  • Λήμματα στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαιδεία
  • Αρθρογραφία σε ξένα περιοδικά και στις εφημερίδες Η Καθημερινή και `Εθνος


  • Ι.Μ. Χατζηφώτης: το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 6, σελ. 146