Ιωάννης του Παλατινάτου-Μόσμπαχ, κοσμήτορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης του Παλατινάτου-Μόσμπαχ, κοσμήτορας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Αυγούστου 1443
Θάνατος4  Οκτωβρίου 1486
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcanon[1]
Οικογένεια
ΓονείςΌθων Α΄ του Μόσμπαχ
ΑδέλφιαΜαργαρίτα του Παλατινάτου-Μόσμπαχ
Όθων Β΄ του Μόσμπαχ-Νόιμαρκτ
Αλβέρτος του Παλατινάτου-Μόσμπαχ
Ρούπρεχτ του Παλατινάτου-Μόσμπαχ, επίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης, γερμ. Johannes (1 Αυγούστου 1443 - 4 Οκτωβρίου 1486) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν κοσμήτορας (γερμ. domprost, αγγλ. canon) του Συλλόγου του καθεδρικού του Άουγκσμπουργκ και του Ρέγκενσμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Όθωνα Α΄ παλατινού κόμη του Μόσμπαχ και της Ιωάννας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Ερρίκου ΙΣΤ΄ δούκα της Βαυαρίας-Λάντσουτ. Οι δύο αμέσως μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν ο Ρούπρεχτ επίσκοπος του Ρέγκενσμπουργκ και ο Αλβέρτος επίσκοπος του Στρασβούργου.

Η οικογένειά του θέλησε να τον βοηθήσει να διαδεχθεί τον Ιωάννη Β΄ του Βέρντενμπεργκ ως επίσκοπος του Άουγκσμπουργκ και το 1486 έστειλαν εκπρόσωπό τους να πείσει τον Σύλλογο του καθεδρικού. Αλλά ο Φρειδερίκος Γ΄ των Αψβούργων και άλλοι πρίγκιπες συμβούλευσαν το Σύλλογο να εκλέξει τον Φρειδερίκο των Χοεντσόλερν.

Ο Ιωάννης απογοητεύτηκε από την απόφαση και άφησε τη Γερμανία για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, συνοδευόμενος από τους υπηρέτες του. Απεβίωσε στην Ιερουσαλήμ και τάφηκε στην Αίθουσα του Μυστικού δείπνου, στο κτήριο του τάφου του Δαβίδ. Στο αββαείο του Ράιχενμπαχ υπάρχει ανάγλυφη πλάκα στον τοίχο, σε ανάμνηση του Ιωάννη, επάνω από τον τάφο του πατέρα του Όθωνα Α΄. Ο Μάρτιν Κέτσελ έγραψε ένα Οδοιπορικό για τον Ιωάννη.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gerhard Fouquet: Das Speyerer Domkapitel im späten Mittelalter (ca. 1350–1540) , Verlag der Gesellschaft für mittelrheinische Kirchengeschichte, Mainz, 1987, S. 707
  • Wilhelm Kisky: Die Domkapitel der geistlichen Kurfürsten in ihrer persönlichen Zusammensetzung im vierzehnten und fünfzehnten Jahrhundert, Böhlau Verlag, 1906, S. 117; (Ausschnittscan)
  • Jahresbericht des Historischen Kreisvereins im Regierungsbezirke von Schwaben und Neuburg, Band 31, 1866, S. 85;