Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιακωβαία της Βάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιακωβαία της Βάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Ιανουαρίου 1558[1][2]
Θάνατος3  Σεπτεμβρίου 1597[1][2]
Ντύσσελντορφ
Τόπος ταφήςSt. Lambertus
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης Γουλιέλμος του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ (1585–1597)[3]
ΓονείςΦιλιβέρτος της Βάδης και Μέχτιλντ της Βαυαρίας
ΑδέλφιαΦίλιππος Β΄ της Βάδης
Άννα Μαρία της Βάδης
Μαρία-Σαλώμη του Μπάντεν
ΟικογένειαΟίκος του Τσέρινγκεν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιακωβαία, γερμ.: Jakobea von Zähringen-Baden (16 Ιανουαρίου 1558 - 3 Σεπτεμβρίου 1597 στο Ντύσελντορφ, τάφηκε στην εκκλησία του Αγ. Λάμπερτ στο Ντύσελντορφ) από τον Οίκο του Τσέρινγκεν ήταν κόρη του μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν και με τον γάμο της έγινε δούκισσα του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ.

Ήταν η πρώτη κόρη του Φιλιβέρτου μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν και της Μέχτιλντ των Βίττελσμπαχ, κόρης του Γουλιέλμου Δ΄ δούκα της Βαυαρίας.

Ο Ιωάννης-Γουλιέλμος δούκας του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ, σύζυγος της Ιακωβαίας.

Έμεινε ορφανή σε νεαρή ηλικία και μεγάλωσε στην Αυλή του εκ μητρός θείου της Aλβέρτου Ε΄ δούκα της Βαυαρίας, όπου είχε αρκετούς μνηστήρες. Με την επιμονή του εξαδέλφου της Ερνέστου των Βίττελσμπαχ αρχιεπισκόπου της Κολωνίας, του Ροδόλφου Β΄ της Γερμανίας, του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και του πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄ παντρεύτηκε στις 16 Ιουνίου 1585 τον Ιωάννη-Γουλιέλμο των Λα Μαρκ δούκα του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ, ο οποίος εθεωρείτο σωματικά μη ελκυστικός και ψυχικά ασταθής. Αυτός ήταν γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου του Πλούσιου, δούκα του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ και ο γάμος έγινε σε μία προσπάθεια να κρατήσει η Ιακωβαία τον αμφιταλαντευόμενο ως προς το δόγμα Γουλιέλμο στην Καθολική πλευρά. Ο γάμος εορτάστηκε πλούσια στο Ντύσελντορφ, το οποίο είχε λεηλατηθεί από τον Πόλεμο της Κολωνίας. Οι εορτασμοί καταγράφτηκαν από τον Ντήτριχ Γκράμιναους στον τόμο του Beschreibung derer Fürstlicher Güligscher ec. Hochzeit Beschreibung derer Fürstlicher Güligscher ec. Hochzeit.

Ο Γουλιέλμος ο Πλούσιος δεν μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει το πρόωρο τέλος του μεγαλύτερου γιου του Καρόλου-Φρειδερίκου. Περιφρόνησε τον δεύτερο γιο και διάδοχό του, τον Γεώργιο-Γουλιέλμο, και του έδωσε μικρή ευκαιρία να μάθει να κυβερνά· έτσι συνέβαλε στην καταστροφή που έπληξαν τα δουκάτα του. 

Θέαμα στον Ρήνο: οι άθλοι του Ηρακλή με πυροτεχνήματα. Στο βάθος το κάστρο Ντύσελντορφ. Εικόνα από τον αναφερθέντα τόμο του Γκράμιναους.

Όταν ο Γουλιέλμος απεβίωσε το 1592, ο Ιωάννης-Γουλιέλμος κληρονόμησε τα δουκάτα και η Ιακωβαία προσπάθησε να κυβερνήσει εκ μέρους του συζύγου της, τον οποίο εμπόδιζε στη διακυβέρνηση η νευρωτική του συμπεριφορά. Αυτή είχε γεννηθεί Προτεστάντης, αλλά μεγάλωσε ως Ρωμαιοκαθολική και δεν επέλεξε καμία από τις δύο πλευρές. Ποτέ δεν έμεινε έγκυος, πιθανώς επειδή ο σύζυγός της ήταν ανίκανος. Η Ιακωβαία έκανε σχέση με τον πολύ νεότερο Ντήτριχ φον Χαλ τσου Όποφεν, [4] που ήταν ο επόπτης (amtmann) στο Mόνχαϊμ αμ Ράιν και τελικά συνελήφθη και κλειδώθηκε στον πύργο του κάστρου Ντύσελντορφ. [5] Προσπάθησε να παραπέμψει την υπόθεσή της στη Ρωμαϊκή Ρότα (Ανώτατο Συμβούλιο) και στην αυτοκρατορική Αυλή στην Πράγα, αλλά η υπόθεση σημείωσε μικρή πρόοδο. Η καθολική πλευρά, που εκπροσωπείτο αρχικά από την κουνιάδα της Σϊβυλλα του Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ, στη συνέχεια πήρε τα πράγματα στα χέρια της. 

Βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου 1597, αφού είχε δεχτεί επισκέπτες και ευχόταν στην υγεία τού συζύγου της το προηγούμενο βράδυ. Οι αναφορές μαρτύρων δείχνουν ότι στραγγαλίστηκε ή έπαθε ασφυξία. Το κίνητρο για την πράξη φαίνεται να ήταν να δημιουργηθεί χώρος για μία πιο γόνιμη γυναίκα, η οποία θα μπορούσε να σώσει την απειλούμενη δυναστεία.

Τάφηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1597 σε κλειστή τελετή στην εκκλησία Kρόιτσχερεν στο Ντύσελντορφ. Στις 23 Μαρτίου 1820 η σορός της μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγ. Λάμπερτ στο Ντύσελντορφ και ξανατάφηκε επίσημα.

Το Μουσείο της Πόλης στο Ντύσελντορφ έχει μία μπούκλα των μαλλιών της.

Η σύγκριση της Ιακωβαίας με τη Mαρία Στιούαρτ δεν είναι εντελώς παραπλανητική, όμως ίσως είναι υπερβολή. Η Ιακωβαία κλονίστηκε από τις συγκεχυμένες συνθήκες στη θρησκευτικά διχασμένη Αυλή στο Ντύσελντορφ και ξέφυγε με μία ερωτική σχέση, για να διασκεδάσει. Όταν κρατήθηκε σε εξευτελιστική αιχμαλωσία και έχασε κάθε ελπίδα βοήθειας από τους ισχυρούς συγγενείς της στο Μπάντεν και τη Βαυαρία, έδειξε την πραγματική της προσωπικότητα και συμπεριφορά. Η δημοφιλής παραπληροφόρηση ότι η Ιακωβαία αποκεφαλίστηκε, θα την έκανε πιο όμοια με τη Mαρία Στιούαρτ. 

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p4298.htm#i42979. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp01934290. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. p4298.htm#i42979. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. v. Zuccalmaglio: Die Vorzeit der Länder Cleve-Mark, Jülich-Berg und Westphalen, p. 253.
  5. the only part that was left standing when the castle was demolished after a fire in 1872

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Johann Baptist von Zahlhas: Jakobe von Baden. Schauspiel., Leske, Darmstadt, 1833, Διαδικτυακά στο Universitäts- und Landesbibliothek Ντίσελντορφ
  • Mark P. Lindo: Jacoba, Hertogin van Gulik, Kleef en Berg, geboren Markgravin van Baden: (Fragment uit de geschledenis van Gulik, Kleef en Berg), 1847, Online
  • Geisenheimer: Jakobe von Baden: Vortr. im Bildungsverein zu Ντίσελντορφ, 13. Νοέμβριος 1876, Έσσεν, 1876, Διαδικτυακά
  • Marlies Döring: Jacobe von Baden. Die weiße Frau im Schlossturm, Sutton Verlag, Ερφούρτη, 2010,(ISBN 978-3-86680-676-4)
  • Ricarda Huch : Der Dreißigjährige Krieg ,(ISBN 3-458-31722-8)
  • Rolf-Achim Mostert: Wirich von Daun Graf zu Falkenstein (1542–1598) - ein Reichsgraf und bergischer Landstand im Spannungsgefüge von Machtpolitik und Konfession, Thesis, Heinrich Hein University, Ντίσελντορφ, 1997
  • Wilhelm Muschka: Opfergang einer Frau. Das Lebensbild der Herzogin Jakobe von Jülich-Kleve-Berg geborene Markgräfin von Baden, 1987,(ISBN 3-921531-48-9)
  • Else Rümmler: Jacobe von Badens Schicksal, σε: Land im Mittelpunkt der Mächte. Die Herzogtümer Jülich, Kleve, Berg, Κατάλογος εκθέσεων, Cleves, 1984,(ISBN 3-922384-46-3), σελ. 444φ
  • Felix Stieve (1881), «Jakobe, Herzogin von Jülich», Allgemeine Deutsche Biographie (ADB), 13, Leipzig: Duncker & Humblot, σελ. 567–570 
  • Felix Stieve: Zur Geschichte der Herzogin Jakobe von Jülich, σε: ZBGV 13, 1877, σελ. 1–197.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]