Θοδωρής Καραμανώλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θοδωρής Καραμανώλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Απριλίου 1962
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλαθοσφαιριστής

Ο Θοδωρής Καραμανώλης (γεν. στις 26 Απριλίου 1962 στο Βόλο) είναι παλαίμαχος Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής, που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική με τον Πανιώνιο και την Δάφνη.Έπαιζε σε θέση σούτινγκ γκαρντ και είχε ευχέρεια στο σκοράρισμα.Ο ανιψιός του Δημήτρης αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ.

Στο Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θοδωρής Καραμανώλης ξεκίνησε την καριέρα του στη Νίκη Βόλου στα τέλη της δεκαετίας του '70. Την επόμενη δεκαετία πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο, τη φανέλα του οποίου φόρεσε για πολλές σεζόν και μαζί του έφτασε ως τον τελικό των πλέι-οφ το 1987. Τέλειωσε την καριέρα του στον Ίκαρο Ν. Σμύρνης.

Στις εθνικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καραμανώλης υπήρξε διεθνής με τις εθνικές παίδων και β΄ ανδρών. Με την εθνική παίδων αγωνίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1979 στη Δαμασκό. Έπαιξε συνολικά σε 10 αγώνες (34 πόντοι)

Αγωνίστηκε, επίσης με την β΄ εθνική Ανδρών σε 4 φιλικούς αγώνες (61 πόντοι) με τη Σοβιετική Ένωση το 1986 στη Μόσχα. Αν και έκανε καλές εμφανίσεις δεν κλήθηκε ποτέ στην Εθνική Ανδρών. Την κορυφαία επίδοση με 23 πόντους πέτυχε επί της ΕΣΣΔ στις 23-12-1986.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θοδωρής Καραμανώλης εργάστηκε ως προπονητής σε διάφορα σωματεία και σήμερα έχει την ευθύνη της παιδικής ομάδας του Πανιωνίου, την οποία οδήγησε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος 2009.

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιές Σύλλογος Συμμετοχές Πόντοι
197;-1983 Γ.Σ. Νίκη Βόλου
1983-198; Πανιώνιος
Ίκαρος Νέας Σμύρνης
ΣΥΝΟΛΟ Α1
Χρονιές Εθνικές ομάδες Συμμετοχές Πόντοι
1979 Ελλάδα Ελλάδα (παίδων) 10 34
1986 Ελλάδα Ελλάδα (Β΄ ανδρών) 4 61

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]