Ηρακλής του Φόρουμ Μποάριουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρακλής του Φόρουμ Μποάριουμ
ΟνομασίαΗρακλής του Φόρουμ Μποάριουμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Ηρακλής του Φόρουμ Μποάριουμ (Αγορά των Βοοειδών) είναι ένα επιχρυσωμένο χάλκινο άγαλμα του Ηρακλέως .

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα βρέθηκε στην τοποθεσία του Φόρουμ Μποάριουμ [1] της αρχαίας Ρώμης ανάμεσα στα ερείπια του ναού που του ήταν αφιερωμένο και που κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια του ποντιφικάτου του Σίξτου Δ΄ [2](1471 -84). Το 1510 το άγαλμα τοποθετήθηκε στο Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι στο Καπιτώλιο όπου εκτίθεται. Πρόκειται μάλλον για το λατρευτικό άγαλμα που ανέφερε ο Πλίνιος στον κυκλικό ναό, τον Ναό του Νικητήριου Ηρακλή [3] που βρισκόταν στην αρχαία αγορά βοοειδών, και το οποίο είχε επίσης έναν υπαίθριο βωμό αφιερωμένο στον Ηρακλή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλής που ανακαλύφθηκε στο Θέατρο της Πομπηίας

Το επιχρυσωμένο χάλκινο άγαλμα έχει ύψος 2,41 μ και ακολουθεί τον ρυθμό της ελληνιστικής τέχνης [4] του 2ου αι. π.Χ. που βασίζεται στις αναλογίες που είχε καθιερώσει ο Λύσιππος στις αρχές του 4ου αι. π.Χ με συγκριτικά μικρότερο κεφάλι σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Το άγαλμα του Ηρακλή του Φόρουμ Μποάριουμ[5] είναι ένα από τα δύο χάλκινα ελληνικά αγάλματα που σώζονται από την αρχαιότητα.
Το δεύτερο άγαλμα του Ηρακλή ανακαλύφθηκε το 1864 κοντά στο Θέατρο της Πομπηίας και φυλάσσεται στο Μουσείο του Βατικανού. [6]. Και τα δύο γλυπτά ακολουθούν τον ρυθμό του Λύσιππου που διαφέρει αισθητά από τον Ηρακλή των Φαρνέζε όπου ο Ηρακλής εμφανίζεται υπερμεγέθης, γυμνός, γενειοφόρος με κοντά μαλλιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]