Ημέρα του Αλ-Κοντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι κάτοικοι της Τεχεράνης στην πορεία της ημέρας του Αλ-Κοντς
Ημέρα του Αλ-Κοντς στη Σουηδία, 2008

Ημέρα του Αλ- Κοντς είναι η επίσημη ονομασία της διεθνούς ημέρας υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού -στα περσικά روز جهانى قدس-, κατά την οποία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στήριξης των Παλαιστινίων, την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Ο εορτασμός ξεκίνησε τη χρονιά μετά τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν με εντολή του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν το 1979. Ο βασικός στόχος της μέρας αυτής είναι η υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και η δήλωση διαφωνίας με τον Σιωνισμό και το Ισραήλ.[1][2][3][4]

Η Ημέρα Quds είναι επίσημη ημέρα στο ημερολόγιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Αν και λέγεται επίσημα ότι η Ημέρα του Quds γιορτάζεται την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, επειδή στο Ιράν το Eid al-Fitr (και το τέλος του Ραμαζανιού) συνήθως γιορτάζεται μία ή δύο ημέρες αργότερα από άλλες μουσουλμανικές χώρες, εάν η τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού είναι Παρασκευή.

Αυτή η μέρα εορτάζεται και σε πολλές άλλες χώρες κυρίως στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και περιλαμβάνει διαμαρτυρίες και πορείες κατά της κατοχής του Ισραήλ ενώ παράλληλα διεξάγονται πολλά συνέδρια, σεμινάρια και ομάδες δραστηριοποίησης. Κάθε χρόνο άνθρωποι από όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος σε μια κοινή διαδήλωση και πορεία, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και για να καταδικάσουν το Ισραήλ. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις μουσουλμανικές χώρες αλλά λαμβάνουν χώρα και σε μη - μουσουλμανικές, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιμάμης Χομεϊνί, σε ένα μήνυμα προς τους Μουσουλμάνους του Ιράν και του κόσμου, ονόμασε την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού ως ημέρα του Quds και κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο και τις ισλαμικές κυβερνήσεις να ενώσουν τα χέρια για να κόψουν το χέρι της ισραηλινής κυβέρνησης και των υποστηρικτών της.[5]

Ο Sayyid Ruhollah Khomeini είχε πει για την Ημέρα του Quds: «Η Ημέρα του Quds δεν είναι μόνο η ημέρα της Παλαιστίνης, αλλά είναι η ημέρα του Ισλάμ. Είναι η ημέρα της ισλαμικής κυβέρνησης. Είναι μια μέρα που η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει να υψώσει τη σημαία της σε όλες τις χώρες. Είναι μια μέρα που οι υπερδυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν πλέον να προχωρήσουν στις ισλαμικές χώρες. Θεωρώ την Ημέρα Quds ως την ημέρα του Ισλάμ και την ημέρα του Αγίου Προφήτη, και είναι μια μέρα που πρέπει να εξοπλίσουμε όλες τις δυνάμεις μας.[6][7] Περιέγραψε επίσης την ημέρα ως παγκόσμια: "Η Ημέρα του Quds είναι παγκόσμια και δεν είναι μια ημέρα αφιερωμένη μόνο στο Quds. Η ημέρα της αντιπαράθεσης των καταπιεσμένων με τους αλαζόνες. Είναι η ημέρα της αντιπαράθεσης των εθνών που ήταν υπό την πίεση της Αμερικής και των άλλων χωρών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]