Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευγενία Μανωλίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευγενία Μανωλίδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Φεβρουαρίου 1975
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΣχολή Τζούλιαρντ
Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών
Σχολή Μωραΐτη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιευθύντρια ορχήστρας
συνθέτρια
τηλεπαρουσιάστρια
reality television program judge
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆδωνις Γεωργιάδης (από 2009)
Θεόδωρος Μανωλίδης

Η Ευγενία Καραγιαννίδου, γνωστή ως Ευγενία Μανωλίδου, είναι Ελληνίδα συνθέτρια κλασικής μουσικής, διευθύντρια ορχήστρας και τηλεπαρουσιάστρια ψυχαγωγίας.

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, 1975 στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον ζωγράφο Θεόδωρο Μανωλίδη το 1995, τον οποίο χώρισε το 2002, παίρνοντας τελικά διαζύγιο κάποια χρόνια μετά. Στη συνέχεια συνέζησε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο παντρεύτηκε στις 22 Ιουνίου του 2009.[1] Έχει τέσσερα παιδιά, δύο με τον πρώτο της σύζυγο (Αλέξανδρος, 1996 και Θεοδώρα, 1997) και δύο με τον Άδωνι Γεωργιάδη (Περσεύς, 2005 και Αλκαίος, 2014).[2]

Έχοντας ξεκινήσει μαθήματα πιάνου από την ηλικία των πέντε ετών, φοίτησε στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου σπούδασε μουσική σύνθεση υπό τον συνθέτη Ντάρον Χάγκεν και διεύθυνση ορχήστρας με τον ιδρυτή της New York Grand Opera Company, Βίνσεντ Λα Σέλβα, ενώ συγχρόνως συνέχισε σπουδές πιάνου υπό την σολίστρια Τζούλι Τζόρνταν. Το τελευταίο της έτος στο Τζούλιαρντ ηχογράφησε το πρώτο της έργο Σημασίες Και Σύμβολα, βασισμένο σε 14 μύθους της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1999. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 1998, για μεταπτυχιακές σπουδές υπό τον Βέλγο συνθέτη και μαέστρο Ρόμπερτ Γιάνσσενς στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, όπου συνέθεσε και διηύθυνε το μπαλέτο Γαία, που παρουσιάστηκε στο Βούπερταλ από τον θίασο Tanztempel, σε χορογραφία της Λίντα Κάλντερ.

Τον Ιούλιο του 2000, έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε Ελληνικό κοινό στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, όπου διηύθυνε την Ορχήστρα των Χρωμάτων, με σοπράνο την Χαρά Κεφάλα και τενόρο τον Κωνσταντίνο Παλιατσάρα. Το ίδιο έτος έκανε πρεμιέρα στο Brahms-Saal στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δβόρακ, όπου εντυπωσίασε τον πρόεδρο του Μουζικφεράιν, ο οποίος της ζήτησε να μελοποιήσει τα ποιήματα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, έργο το οποίο παρουσίασε το 2002 στην ίδια αίθουσα. Το 2001 κυκλοφόρησε ο δεύτερός της δίσκος Ελληνικοί Ύμνοι, ηχογραφημένος στην Τσεχία και βασισμένος σε δέκα Ορφικά. Το 2004 συνέθεσε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ Μέγας Αλέξανδρος: Μύθοι και Πραγματικότητα και κυκλοφόρησαν οι δίσκοι της Αρχέτυπον και Γαία. Το 2006, η πρώτη της όπερα Έπος βραβεύτηκε με τη δεύτερη διάκριση του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Όπερας Nancy van de Vate, ενώ η δεύτερή της όπερα La Pisanella βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Bartok Plus το 2014.

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, συνέθεσε τη συμφωνία Δύο Πολιτισμοί, Ένα Πνεύμα, την οποία παρουσίασε, διευθύνοντας την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου Όπερας και Δραματικού Χορού της Κίνας, με τη σοπράνο Χαρά Κεφάλα και τον παίκτη παραδοσιακού κινεζικού λάουτου Cài Jǐn, υπό την αιγίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής, στην Αίθουσα Συναυλιών του Πεκίνου.

Τηλεοπτική καριέρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τηλεόραση, παρουσιάζοντας αρχικά το επιτυχημένο, αλλά αμφιλεγόμενο, τηλεπαιχνίδι Η Στιγμή της Αλήθειας στον ΑΝΤ1, το 2009, του οποίου η συνέχεια ματαιώθηκε μετά τη λήξη της πρώτης σεζόν, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο θεώρησε την εκπομπή προσβλητική προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.[3] Στη συνέχεια, έγινε κριτής στην τρίτη και τέταρτη σεζόν της εκπομπής Ελλάδα Έχεις Ταλέντο, ενώ παρουσίασε τον πρώτο κύκλο του παιχνιδιού MasterChef και συμμετείχε ως διαγωνιζόμενη στον πρώτο κύκλο του Dancing with the Stars.