Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιχειρηματικό σχέδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μια περίληψη των κινήσεων και δραστηριοτήτων του ιδιοκτήτη, του διευθυντή ή ενός επιχειρηματία μιας επιχείρησης με σκοπό την οργανωμένη και ενδελεχή πρόβλεψη όλων των πιθανών παραμέτρων. Είναι ένα γραπτό σχέδιο του μοντέλου που η επιχείρηση προβλέπεται να ακολουθήσει.


Τα επιχειρηματικά σχέδια χρησιμοποιούνται για τον σκοπό της παρουσίασης μιας οργανωμένης και λεπτομερούς ανάλυσης των εσωτερικών σχεδίων και πλάνων μιας επιχείρησης σε μια τράπεζα ή άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό (συνήθως για την άντληση χρηματοδότησης).

Τα επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να επικεντρωθούν τόσο στις εγχώριες όσο και στις ξένες αγορές.[1][2] Τα εξωστρεφή σχέδια θέτουν στόχους που είναι σημαντικοί για τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τα οικονομικά ενδιαφερόμενα μέρη. Τα σχέδια αυτά περιέχουν συνήθως λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον οργανισμό ή την ομάδα που καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της.[3] Στους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνουν τους επενδυτές και τους πελάτες,[4] στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη αναφέρονται στους δωρητές και τους πελάτες, στους κυβερνητικούς οργανισμούς, τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνουν τους φορολογούμενους, τις ανώτερες κυβερνητικές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς δανεισμού, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι διάφοροι οικονομικοί οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και οι αναπτυξιακές τράπεζες.

Τα επιχειρηματικά σχέδια με εγχώριο προσανατολισμό επικεντρώνονται σε ενδιάμεσους στόχους που είναι απαραίτητοι για την επίτευξη εξωτερικών στόχων.[5][6] Μπορεί να καλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος, μιας νέας υπηρεσίας, ενός νέου συστήματος πληροφορικής, την αναδιάρθρωση των οικονομικών, την ανοικοδόμηση ενός εργοστασίου ή την αναδιάρθρωση ενός οργανισμού.[7] Ένα επιχειρηματικό σχέδιο με επίκεντρο την εγχώρια αγορά αναπτύσσεται συχνά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη κάρτα αποτελεσμάτων ή ένα OGSM ή έναν κατάλογο κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας. Αυτό επιτρέπει τη μέτρηση της επιτυχίας του σχεδίου μέσω μη χρηματοοικονομικών μετρήσεων.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που καθορίζουν και στοχεύουν σε εσωτερικούς στόχους, αλλά παρέχουν μόνο γενικές οδηγίες για το πώς θα επιτευχθούν, ονομάζονται στρατηγικά σχέδια.[8][9]

Τα επιχειρησιακά σχέδια περιγράφουν τους στόχους ενός εσωτερικού οργανισμού, μιας ομάδας εργασίας ή ενός τμήματος.[10][11] Τα σχέδια έργων, που μερικές φορές είναι γνωστά ως πλαίσια έργων, περιγράφουν τους στόχους ενός συγκεκριμένου έργου. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με τη θέση του έργου στο πλαίσιο των ευρύτερων στρατηγικών στόχων του οργανισμού.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι πρέπει να ανανεώνονται με τον καιρό καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί μια επιχείρηση καθώς και η οικονομία της χώρας που δραστηριοποιείται αλλάζουν συνεχώς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Business Plan Definition». strategiccfo.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  2. «7 Tips for Creating Effective Business Plans». pestleanalysis.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  3. «The Business Plan: Making Strategy Work». www.business-case-analysis.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  4. «How To Write a Coffee Shop Chain Business Plan: Checklist». finmodelslab.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  5. «10 Most Important Business Objectives». smallbusiness.chron.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  6. «The Different Types of Business Plans». upmetrics.co. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  7. «Business Objectives: 10 Important Business Objectives Start-Ups Should Know». pitchground.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  8. «Strategic planning vs business planning: how they're both key to success». www.glion.edu. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  9. «What is strategic planning?». www.techtarget.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  10. «Create an Operational Plan that Makes an Impact». www.spiderstrategies.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024. 
  11. «Operational Planning: How to Make an Operations Plan». www.projectmanager.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024.