Επιχείρηση Μάρτυρας Σολεϊμάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, σε μια στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μάρτυρας Σολεϊμάνι, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εκτόξευσε πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους στην αεροπορική βάση Αίν αλ-Ασάντ στο Κυβερνείο του Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, καθώς και σε μια άλλη αεροπορική βάση στο Ερμπίλ στην περιοχή του Κουρδιστάν, σε απάντηση της δολοφονίας του Στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι από επιδρομή αεροσκαφών των ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ αρχικά αξιολόγησαν ότι κανένα από τα μέλη της υπηρεσίας δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στην επίθεση, το Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ είπε τελικά ότι 110 μέλη της υπηρεσίας είχαν διαγνωστεί και υποβληθεί σε θεραπεία για εγκεφαλικούς τραυματισμούς από την επίθεση. ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η επίθεση είχε σκοπό να σκοτώσει. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τους πυραύλους Patriot και άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας σε ορισμένες από τις Ιρακινές βάσεις τους κάποιους μήνες μετά την επίθεση. Εκτός από την επίθεση στη βάση του Άιν αλ-Ασάντ, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανέφερε επίσης μια πυραυλική επίθεση σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο Ερμπίλ στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ .

Πριν από τις επιθέσεις, Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Ιράν θα εκδώσει αντίποινα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου 2020. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα είχε ως αποτέλεσμα τη στόχευση 52 σημαντικών Ιρανικών τοποθεσιών,συμπεριλαμβανομένων και πολιτιστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απεργία της Βαγδάτης, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν την αυξημένη ετοιμότητα του Ιράν, αλλά ήταν ασαφές εκείνη τη στιγμή εάν ήταν αμυντικά μέτρα ή ένδειξη μελλοντικής επίθεσης κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων φοιτητών του Ιράν (ISNA), το Ιράν εκτόξευσε "δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους" σε Ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίθεση ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις μετά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως ανακοίνωσε και το εν λόγω πρακτορείο. Το ISNA πρόσθεσε ότι ο κωδικός που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση των πυραύλων ήταν "Oh Zahra". Οι επιθέσεις ξεδιπλώθηκαν σε δύο κύματα, το καθένα σε απόσταση περίπου μιας ώρας. Το Fars News Agency κυκλοφόρησε στη συνέχεια βίντεο από τις εκτοξεύσεις του πυραύλου.

"Δεν στοχεύσαμε ανθρώπινα θύματα", δήλωσε ο Χουσεΐν Σαλάμι για την επιχείρηση. "Δεν είχε σημασία αν σκοτώσαμε εχθρικούς στρατιώτες, αλλά υπήρχε στρατηγικός εχθρικός εξοπλισμός εκεί που ήταν ο στόχος μας." Πρόσθεσε ότι τη νύχτα της επιχείρησης, δύο πύραυλοι προσγειώθηκαν στο ιρανικό έδαφος και συνετρίβησαν. Ειδήσεις αναφέρουν επίσης ότι δύο άλλοι πύραυλοι συνετρίβησαν στην περιοχή Χιτάν δυτικά της ιρακινής πόλης Χιτ και δεν είχαν εκραγεί.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα από τους πυραύλους Φατέχ
  • Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στη δολοφονία του Σολεϊμάνι. Το IRGC είπε ότι οι απεργίες έγιναν περίπου την ίδια στιγμή που ο Σολειμάνι πέθανε και πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ αντεπιτίθεντο, θα ανταποκρίνονταν σε είδος. Δήλωσε επίσης ότι η επίθεση προοριζόταν ως προειδοποίηση που ισχύει για οποιονδήποτε περιφερειακό φορέα που παρέχει βάσεις για στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι το Ιράν στόχευε συμβολικά τις βάσεις, ισχυριζόμενος ότι ήταν οι βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση του αεροσκάφους που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Σολειμάνι.