Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκοπή της Λιέγης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πριγκηπική-επισκοπή της Λιέγης

980-1795

Το οικόσημο της πριγκιπηκής-επισκοπής της Λιέγης

Η επισκοπή της Λιέγης περίπου στα 1350

Πρωτεύουσα Λιέγη

Γλώσσες Γαλλικά, Ολλανδικά, Βαλλωνικά, Γερμανικά

Θρησκεία Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανισμός

Πολίτευμα Πριγκηπική-επισκοπή

Επόμενο κράτος Γαλλική Δημοκρατία

Η Επισκοπή της Λιέγης ή Πριγκηπική Επισκοπή της Λιέγης ήταν κράτος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο σημερινό Βέλγιο. Επικεφαλής της ήταν ο Πρίγκηπας-Επίσκοπος της Λιέγης. Η περιοχή της περιελάμβανε τις σημερινές Βελγικές επαρχίες της Λιέγης και της Λιμβουργίας, και μερικά άλλα μέρη στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Πρωτεύουσά της ήταν η Λιέγη.

Ο επίσκοπος της Λιέγης έλαβε κοσμικές δυνάμεις πάνω σε μέρος της επισκοπικής της Λιέγης τον 10ο αιώνα. Η επισκοπή επεκτάθηκε με την κομητεία του Μπουιγιόν το 1096 (παραχωρήθηκε στη Γαλλία το 1678), την κομητεία του Λόον (στα Γαλλικά: Looz) το 1366 και την κομητεία του Ορνέ το 1568. Η επισκοπή της Λιέγης δεν ήταν μέρος των Δεκαεπτά Επαρχιών ή των Νοτίων Κάτω Χωρών, αλλά οι πολιτικές της επηρεάζονταν από τους δούκες της Βουργουνδίας και αργότερα από τους Αψβούργους.

Η επισκοπή διαλύθηκε το 1795, όταν κατακτήθηκε από τη Γαλλία. Η περιοχή της χωρίστηκε στα διαμερίσματα Μέουζ-Ινφεριούρ και Ούρτε.

Οι σημαντικότερες πόλεις (bonnes villes) της επισκοπής ήταν οι: Liège, Beringen, Bilzen, Borgloon, Bree, Châtelet, Ciney, Couvin, Dinant, Fosses-la-Ville, Hamont, Hasselt, Herk-de-Stad, Huy, Maaseik, Peer, Sint-Truiden, Stokkem, Thuin, Tongeren, Verviers, Visé και Waremme.

Η πόλη του Μάαστριχτ υπόκειτο στη διπλή δικαιοδοσία της Πριγκηπικής-Επισκοπής της Λιέγης και του Δούκα του Μπραμπάντ.