Επίθεση των Νεκρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επίθεση των Νεκρών είναι μια μάχη του Α Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των Γερμανών και των Ρώσων που έγινε στις 6 Αυγούστου του 1915, στο οχυρό Οσοβιέτς, που βρίσκεται στη σημερινή Πολωνία. Το περιστατικό αναφέρεται στους Ρώσους στρατιώτες,οι οποίοι έχοντας δεχθεί δηλητηριώδη χημικά αέρια κι όντας ετοιμοθάνατοι, αποφάσισαν να αντεπιτεθούν στους πολιορκητές Γερμανούς, μέχρι τέλους.

Ο Αγώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη μεταξύ των γερμανικών και των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονταν με αμείωτους ρυθμούς στα πλαίσια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα μέρη που οι Γερμανοί συνάντησαν την μεγαλύτερη αντίσταση ήταν το οχυρό Οσοβιέτς(υπό ρωσική διοίκηση τότε), που σήμερα βρίσκεται επί πολωνικού εδάφους κοντά στη πόλη Μπιάλιστοκ, στα βορειοανατολικά της χώρας.[1] Καθώς άλλου είδους επιθέσεις δεν είχαν αποτέλεσμα αποφασίστηκε η λύση της ρίψης ενός μείγματος δηλητηριωδών αερίων. Οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν ότι το αέριο θα ήταν αρκετά αποτελεσματικό γιατί οι εχθροί δεν είχαν προστατευτικές μάσκες.[2] Στις 6 Αυγούστου 1915, οι Γερμανοί απελευθέρωσαν το αέριο σε Ρώσους και Πολωνούς στρατιώτες, καταστρέφοντας αποτελεσματικά τους πνεύμονες και τους λαιμούς των εχθρών τους. Πολλοί στρατιώτες πέθαναν από τις καταστροφικές συνέπειες των αερίων.[2] Παρά το ότι σκοτώθηκαν περίπου 2.000 στρατιώτες, οι Γερμανοί σοκαρίστηκαν όταν δέχθηκαν πυρά από ένα μικρό αριθμό όπλων που είχαν επιβιώσει από το βομβαρδισμό του πυροβολικού και επανδρώθηκαν από τους τελευταίους επιζώντες της φρουράς, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν στολές γεμάτες με αίμα που προερχόταν από τους τραυματισμένους πνεύμονες.[3] Αυτή η αντίσταση έμεινε γνωστή κι ως η Επίθεση των Νεκρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι Γερμανοί να τραπούν σε φυγή και το κάστρο να αντέξει για 2 βδομάδες ακόμα.[3] Στις 18 Αυγούστου το οχυρό εκκενώθηκε γιατί κινδύνευε με περικύκλωση και οι απώλειες για τους Ρώσους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες.[1]

Μαρτυρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους επιζώντες της επίθεσης, ο Σεργκέι Χμέλκοφ,περιέγραψε αργότερα πως όσοι βρίσκονται έξω, σε εκτεθειμένες θέσεις,πέθαναν δηλητηριασμένοι. «Το γρασίδι μαύρισε, υπήρχαν πέταλα λουλουδιών πεσμένα παντού...το κρέας, το βούτυρο,το λαρδί, τα λαχανικά δηλητηριάστηκαν και ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση.»[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Η «Επίθεση των Νεκρών» που συγκλόνισε τον πλανήτη». Newsbeast.gr. 8 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «'The Attack Of The Dead Men' Is One Of The Most Horrifying Battles You've Never Heard Of». Ranker (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Buttar, Prit (20 Αυγούστου 2015). Germany Ascendant: The Eastern Front 1915. Bloomsbury Publishing. ISBN 978-1-4728-1354-1. 
  4. «H Επίθεση των Νεκρών: Η έφοδος Ρώσων «ζωντανών νεκρών» στρατιωτών που σταμάτησε μια γερμανική επίθεση». HuffPost Greece. 12 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020.