Ενσύρματη σύνδεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παραδείγματα ενσύρματης σύνδεσης.
  • Πάνω: Η σύνδεση του ακουστικού με την τηλεφωνική συσκευή και καλώδιο για σύνδεση USB
  • Κάτω: Καλώδια και υποδοχείς για σύνδεση Ethernet

Η ενσύρματη σύνδεση είναι η μετάδοση δεδομένων σε απόσταση [1] από σημείο-προς-σημείο χρησιμοποιώντας ένα επικοινωνιακό κανάλι, όπως καλώδια χαλκού,[2] οπτικές ίνες, μέσα αποθήκευσης. Τα δεδομένα παρουσιάζονται ως ένα ηλεκτρομαγνητικό σήμα, όπως μια ηλεκτρική τάση. Παραδείγματα ενσύρματης σύνδεσης είναι τα τηλεφωνικά δίκτυα, η καλωδιακή τηλεόραση, η σύνδεση μέσω Ethernet καλωδίου.

Η αναλογική μετάδοση είναι μέθοδος μετάδοσης φωνής, δεδομένων, εικόνας, σημάτων ή πληροφοριών βίντεο μέσω συνεχούς σήματος, του οποίου το πλάτος, η φάση, ή κάποια άλλη ιδιότητα βρίσκεται σε αναλογία με μια μεταβλητή.

Ιστορικά, τα δεδομένα διακινούνται μη ηλεκτρονικά (π. χ. οπτικά, ακουστικά, μηχανικά) από την έλευση της επικοινωνίας. Το αναλογικό σήμα αξιοποιήθηκε στην τηλεφωνία. Οι πρώτες εφαρμογές ηλεκτρομαγνητικής μετάδοσης ήταν η τηλεγραφία (1809) και τα τηλέτυπα (1906), που λειτουργούν με ψηφιακά σήματα.

Οι υπολογιστές συνδέονται ενσύρματα με τις περιφερειακές συσκευές μέσω παράλληλων θυρών και σειριακών θυρών όπως οι RS-232 (1969), Firewire (1995) και USB (1996).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. A. P. Clark, "Αρχές Ψηφιακής Μετάδοσης Δεδομένων", το οποίο εκδίδεται από Wiley, 1983
  2. 1969-, Agrawal, Manish, (2011). Business data communications. Hoboken, NJ: Wiley. ISBN 9780470483367. 617637823.