ΡΚΣ Βάαλβαϊκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάαλβαϊκ
Επίσημη ονομασίαΌομς Κατολίκιε Κομπινάτιε
Βάαλβικ
Ίδρυση26 Αυγούστου 1940
ΈδραWaalwijk, Ολλανδία
ΣτάδιοΣτάδιο Μάντεμαρκες, Waalwijk
ΠροπονητήςFred Grim και Joseph Oosting[1]
ΠρωτάθλημαΈρεντιβιζι
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΡΚΣ Βάαλβαϊκ (ολλανδικά: Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk) ή απλά Βάαλβαϊκ είναι ολλανδικός σύλλογος που εδρεύει στο Βάαλβαϊκ της Ολλανδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάαλβαϊκ ιδρύθηκε στις 26 Αυγούστου 1940. Μετά την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ολλανδία, η Βάαλβαϊκ αγωνιζόταν για χρόνια στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Την περίοδο 1984-1985 είχε την ευκαιρία να ανεβεί στην Ερεντιβίζιε, πράγμα που κατάφερε 3 αργότερα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση.

1985-2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την άνοδο στην πρώτη εθνική κατηγορία της Ολλανδίας, έγινε προπονητής ο Ger Block, που λίγους μήνες αργότερα απολύθηκε λόγω των κακών εμφανίσεων. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Λεο Φαν Φιν που κατάφερε την ομάδα να τερματίσει στην 11η θέση και να τη βγάλει στο Κύπελλο Ιντερτότο. Την επόμενη σεζόν η Βάαλβαϊκ τερμάτισε στην 8η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Το 1991 ήταν μια μαύρη χρονιά για την ομάδα, επειδή ήταν μπλεγμένη στην υπόθεση IRS, ένα κύκλωμα μαύρου χρήματος. Ο προπονητής Λεο Φαν Φιν και ο Πίτερ Κίπινκ τιμωρήθηκαν από την Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Από τη σεζόν 1996-1999 ο σύλλογος τελείωνε στην 16η θέση, η οποία οδηγεί στα Play-Offs ανόδου/υποβιβασμού.

2000-[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη νέα χιλιετία και μέχρι το 2006 η Βάαλβαϊκ τελείωνε πολύ ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Το 2007 βγήκε στην 17η θέση και υποβιβάστηκε μετά την ήττα από τη Φένλο στα Play-Offs ανόδου/υποβιβασμού.

Στις 7 Ιουνίου 2007 ο νέος προπονητής της ομάδας ήταν ο Ζελίκο Πέτροβιτς που μέσα σε 2 χρονιές προβίβασε την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια της Ολλανδίας. Όμως την επόμενη σεζόν υποβιβάστηκε καθώς τελείωσε στην 18η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος. Αυτό δεν πτόησε την ομάδα, που τότε είχε έλλειμμα 3.000.000 . Προβιβάστηκε την επόμενη περίοδο και από τη σεζόν 2011–12 αγωνίζεται στην Ερεντιβίζιε.

Τη σεζόν 2012-13 η Βάαλβαϊκ τερμάτισε στην 14η θέση.

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο στάδιο της Βάαλβαϊκ ήταν το Sportpark Olympia, που χτίστηκε το 1940, λίγο μετά την ίδρυση του συλλόγου. Το 1996 έφυγε από το στάδιο και πήγε στο Στάδιο Μάντεμαρκες.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2 Εέρστε Ντιβίζιε: 1988, 2011

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Joseph Oosting - Trainersprofiel». Ανακτήθηκε στις 19  Σεπτεμβρίου 2023.