Μάρκους Πόντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκους Πόντες
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Μαρτίου 1963
Μπαουρού
Χώρα πολιτογράφησηςΒραζιλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΠορτογαλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΠορτογαλικά
βραζιλιανά πορτογαλικά
ΣπουδέςAeronautics Institute of Technology
Naval Postgraduate School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστροναύτης
μηχανικός
πιλότος μαχητικών
συγγραφέας
πολιτικός
ΕργοδότηςBrazilian Air Force
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςαντισυνταγματάρχης/Brazilian Air Force
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMinister of Science, Technology, Innovations and Communications (2019–2022)[1]
São Paulo senator (από 2023)
ΒραβεύσειςSantos-Dumont Merit Medal
d:Q10328088
Ιστότοπος
www.marcospontes.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκους Σέζαρ Πόντες (Marcos Cesar Pontes, γενν. 11 Μαρτίου 1963) είναι Βραζιλιανός αστροναύτης, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, μηχανικός και συγγραφέας. Στις 30 Μαρτίου 2006 έγινε ο πρώτος Βραζιλιανός στην Ιστορία, αλλά και ο πρώτος Νοτιοαμερικανός, που πήγε στο διάστημα.

Οι απαρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πόντες γεννήθηκε στην πόλη Μπαουρού, στην πολιτεία του Σάου Πάουλου. Πατέρας του ήταν ο Βερτζίλιου Πόντες, υπάλληλος στο Βραζιλιανικό Ινστιτούτο Καφέ (Instituto Brasileiro do Café, καταργημένο σήμερα), και μητέρα του η Zuleika, υπάλληλος των σιδηροδρόμων.[2]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπογραφή του Πόντες

Ο Πόντες είναι ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στην Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας (FAB), όπου κατέχει τον βαθμό του αντισμηνάρχου και έχει πετάξει 25 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών με συνολικό χρόνο πτήσεως περισσότερες από 2.000 ώρες. Τον Ιούνιο του 1998 επιλέχθηκε από την Υπηρεσία Διαστήματος της Βραζιλίας (AEB) για να εκπαιδευθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA, αφού πρώτα είχε σπουδάσει αεροδιαστημική μηχανική στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αεροναυτικής (Instituto Tecnológico de Aeronáutica, ITA), κυνηγώντας το παιδικό του όνειρο να γίνει αστροναύτης. Τον Αύγουστο του 1998 άρχισε την εκπαίδευσή του στη NASA και πήρε πιστοποίηση ως «ειδικός αποστολής» του Διαστημικού Λεωφορείου τον Δεκέμβριο του 2000.

Αρχικώς, η πρώτη διαστημική πτήση του Πόντες σχεδιαζόταν να γίνει με διαστημικό λεωφορείο, από όπου θα έθετε σε τροχιά την «ExPRESS Pallet», την πρώτη βραζιλιανής κατασκευής συνιστώσα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ). Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της NASA και της AEB δεν ευοδώθηκαν εξαιτίας βραζιλιάνικων προβλημάτων προϋπολογισμού για την «ExPRESS Pallet». Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Πόντες πραγματοποίησε καμπάνια για να πιέσει την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ολοκληρώσει την «ExPRESS Pallet», και εργάσθηκε σε τεχνικά καθήκοντα στον Τομέα Δραστηριοτήτων Διαστημικού Σταθμού του Γραφείου Αστροναυτών της NASA. Η πτήση του αναβλήθηκε επ' αόριστο όταν η AEB επιβεβαίωσε ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την «Pallet».

Οι αστροναύτες Μ. Πόντες, Τζέφρυ Ν. Γουίλιαμς (κέντρο) και Πάβελ Βινογκράντοφ, σε διάλειμμα κατά την εκπαίδευσή τους στο «Ξενοδοχείο των Κοσμοναυτών» στο Baikonur, μερικές ημέρες πριν από την εκτόξευσή τους μέσα σε ένα διαστημόπλοιο Soyuz.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2005 μία συμφωνία ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων € μεταξύ των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και της Ρωσίας είχε πρόβλεψη για τον Πόντες να εκπαιδευθεί στην «Πόλη των Άστρων», λίγο έξω από τη Μόσχα, στα συστήματα των διαστημοπλοίων Σογιούζ, και να εκτοξευθεί με τέτοιο σκάφος στον ΔΔΣ τον επόμενο Μάρτιο. Η συμφωνία υπογράφηκε από τους προέδρους της AEB και της Ρωσικής Υπηρεσίας Αεροπορίας και Διαστήματος, Σέρτζιο Γκαουντένζι και Ανατόλι Περμινόφ.

Η πτήση του Πόντες συνέπεσε με τους εορτασμούς των 100 ετών από την επιτυχημένη πτήση του Βραζιλιάνου πρωτοπόρου της αεροπορίας Αλμπέρτου Σάντους-Ντουμό με αεροπλάνο με σταθερές πτέρυγες, που έγινε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1906.

Στις 30 Μαρτίου 2006 ο Πόντες έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος αστροναύτης στην Ιστορία (και ο πρώτος άνθρωπος με μητρική γλώσσα την πορτογαλική) που πήγε στο διάστημα, όπου και παρέμεινε στον ΔΔΣ επί μία εβδομάδα. Κατά την παραμονή του εκεί ο Πόντες διεξήγαγε οκτώ πειράματα, που είχαν επιλεγεί από την Υπηρεσία Διαστήματος της Βραζιλίας. Προσγειώθηκε στο Καζαχστάν στις 8 Απριλίου 2006, με το πλήρωμα της Αποστολής 12 του ΔΔΣ. Κατέγραψε συνολικό χρόνο στο διάστημα 9 ημέρες και 21 ώρες.

Μετά την αποστολή αυτή, ο Πόντες επέστρεψε στα τεχνικά του καθήκοντα για το πρόγραμμα του ΔΔΣ στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, εργαζόμενος με τη FIESP/SENAI-SP για τη σχεδίαση και την κατασκευή των βραζιλιάνικων τμημάτων για τον ΔΔΣ. Πέρασε στην εφεδρεία της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας και είναι προσκεκλημένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του University of São Paulo στο Σάου Κάρλους. Είναι «πρέσβης» του UNIDO και του WorldSkills.

Το σήμερα και μελλοντικά σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ο Πόντες ζει στο Χιούστον με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Ο Πόντες έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο διάστημα και δεύτερη φορά. Επίσης, στο βιβλίο του Missão Cumprida γράφει ότι ενδιαφέρεται για μια πιθανή υποψηφιότητα για την εκλογή του σε κάποιο πολιτικό αξίωμα στη Βραζιλία.

Ως συγγραφέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από αστροναύτης και αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, ο Πόντες είναι ο συγγραφέας των παρακάτω τεσσάρων βιβλίων[3]:

  • 2011 - É Possível! Como Transformar seus Sonhos em Realidade (= «Είναι δυνατόν! Πώς να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας»)
  • 2011 - Missão Cumprida: A História da Primeira Missão Espacial Brasileira (= «Αποστολή εξετελέσθη: Η ιστορία της πρώτης διαστημικής αποστολής της Βραζιλίας»)
  • 2012 - O Menino do Espaço (= «Το αγόρι του διαστήματος»)
  • 2015 - Caminhando com Gagarin (= «Περπατώντας με τον Γκαγκάριν»)

Επιπλέον, γράφει άρθρα που αναρτά στον ιστότοπό του.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πόντες έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις μέχρι σήμερα. Ανά κατηγορία:

Βραζιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στρατιωτικές διακρίσεις: 5 παράσημα, 4 στρατιωτικά βραβεία και τρεις «εύφημες μνείες» των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας
  • Μη στρατιωτικές: 20 συνολικά, μεταξύ των οποίων 8 μετάλλια (με ανώτερο το Εθνικό Τάγμα της Αξίας), και ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη από 4 δήμους της χώρας. Επίσης, κατέλαβε την 77η θέση στις ψήφους για τους «Μεγαλύτερους Βραζιλιάνους» όλων των εποχών σε πρόγραμμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού SBT (το αντίστοιχο του ελληνικού «Μεγάλοι Έλληνες»).

Διεθνώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ονοματεπώνυμό του δόθηκε στον αστεροειδή 38245 Μαρκοσπόντες (Marcospontes), που ανακαλύφθηκε το 1999.
  • Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Μετάλλιο Γιούρι Γκαγκάριν
  • «Επίτιμος κυανόκρανος» του ΟΗΕ
  • Βραβείο «Γαλαξιακή Περίπολος» (Galactic Patrol) της «Παγκόσμιας Πρεσβείας Ειρήνης» της Ελβετίας
  • «Castillo De Oro» της Σχολής Στρατιωτικής Αεροπορίας της Βολιβίας
  • Παράσημο του Τάγματος της Αεροναυτικής Αξίας, της Στρατιωτικής Αεροπορίας της Βολιβίας
  • Χρυσό Μετάλλιο «Διεθνούς Προσωπικότητας», της Γαλλικής Ακαδημαϊκής Εταιρείας Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2022.
  2. «Fundação Astronauta Marcos Pontes - Biografia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 
  3. «Webpage Astronauta Marcos Pontes Livros Publicados». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]