Κυβικό εκατοστό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κυβικό εκατοστό είναι μονάδα μέτρησης όγκου (σύμβολο στο SI cm3, άλλα σύμβολα: cc ή ccm), υποπολλαπλάσιο του κυβικού μέτρου. Κάθε κυβικό μέτρο έχει 1.000.000 κυβικά εκατοστά. Η συνήθης χρήση του είναι στην Ιατρική και στην αυτοκινητοβιομηχανία για τη μέτρηση όγκου των κυλίνδρων.

Πλήρης ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για τον όγκο που καταλαμβάνει ένας συμπαγής κύβος, του οποίου κάθε ακμή είναι ίση με 1 εκατοστό. Ειδικότερα ως μέτρο χωρητικότητας ο περιεχόμενος χώρος ενός δοχείου ή δεξαμενής με ακμή ίση μ΄ ένα εκατοστό σε αποσταγμένο νερό και θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου εκφράζεται και σε μονάδα βάρους που ισούται με 1 γραμμάριο. Σε άλλα επιστημονικά πεδία χρησιμοποιείται η μονάδα mL (milliliters), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα mL είναι η συνήθης μονάδα και για την Ιατρική.

Το κυβικό εκατοστό στη μέτρηση όγκου κυλίνδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πλήρης κύκλος ενός τετρακύλινδρου, τετράχρονου κινητήρα. Ο όγκος απεικονίζεται με πορτοκαλί χρώμα

Στη μέτρηση όγκου κυλίνδρων (κυρίως σε μηχανές εσωτερικής καύσης), όπου η χρήση του κυβικού εκατοστού ως cc είναι κανόνας (εκτός Μ. Βρετανίας και κάποιων άλλων χωρών), o υπολογισμός του όγκου κυλίνδρου γίνεται με τον κάτωθι τύπο:

όπου d είναι ο όγκος του κινητήρα, b είναι η διάμετρος των κυλίνδρων, s είναι το μήκος της διαδρομής του πιστονιού και n ο αριθμός των κυλίνδρων.

Μετατροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]