Ήφαιστος (υποθετικός πλανήτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ήφαιστος (Vulcan) σε λιθογραφικό χάρτη του Ηλιακού Συστήματος από το 1846[1]

Ο Ήφαιστος (λατινικά και διεθνώς: Vulcan) ήταν ένας υποθετικός πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος, του οποίου την ύπαρξη υπέθεσαν μερικοί αστρονόμοι του 19ου αιώνα. Αυτός ο πλανήτης θα έπρεπε να βρίσκεται σε τροχιά ανάμεσα στην τροχιά του πλανήτη Ερμή και τον Ήλιο, καθώς η ύπαρξή του προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο μαθηματικό Υρμπαίν Λεβεριέ με βάση υπολογισμούς των ανεξήγητων διαφορών των παρατηρήσεων των πραγματικών θέσεων του Ερμή με τη μαθηματική πρόβλεψη των θέσεών του. Αυτές οι διαφορές-ιδιομορφίες στην τροχιά του Ερμή θεωρήθηκε ότι ήταν το αποτέλεσμα των βαρυτικών παρέλξεων από έναν άλλο, άγνωστο μέχρι τότε πλανήτη.

Αρκετές έρευνες διεξάχθηκαν προς αναζήτηση του Ηφαίστου, αλλά παρά κάποιους περιπτωσιακούς ισχυρισμούς ότι παρατηρήθηκε, η ύπαρξή του δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Οι ιδιομορφίες στην τροχιά του Ερμή εξηγούνται σήμερα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «LOC file of the solar system, as seen in 1846». Library of Congress, Washington, D.C. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2019.