Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
[[Κατηγορία:Ταινίες με ηθοποιό που κέρδισε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου]]
[[Κατηγορία:Ταινίες με ηθοποιό που κέρδισε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου]]
[[Κατηγορία:Ταινίες των οποίων ο σεναριογράφος κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου]]
[[Κατηγορία:Ταινίες των οποίων ο σεναριογράφος κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου]]
[[Κατηγορία:Νεο-νουάρ]]
[[Κατηγορία:Νεο-νουάρ ταινίες]]

Έκδοση από την 20:27, 16 Ιουνίου 2020

Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό
ΣκηνοθεσίαΚέρτις Χάνσον
ΠαραγωγήΆρνον Μίλτσαν
Κέρτις Χάνσον
Μάικλ Νέιθανσον
Ντέιβιντ Λ. Γουόλπερ
ΣενάριοΜπράιαν Χένγκελαντ
Κέρτις Χάνσον
Τζέιμς Έλροϊ (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεΛος Άντζελες: Εμπιστευτικό
ΠρωταγωνιστέςΚέβιν Σπέισι
Ράσελ Κρόου
Γκάι Πιρς
Τζέιμς Κρόμγουελ
Ντέιβιντ Στράθεϊμ
Ντάνι Ντε Βίτο
Κιμ Μπέισινγκερ
ΜουσικήΤζέρι Γκόλντσμιθ
ΦωτογραφίαΝτάντε Σπινότι
ΜοντάζPeter Honess
Εταιρεία παραγωγήςRegency Enterprises και Warner Bros.
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολή14 Μαΐου 1997 (Κάννες)
Κυκλοφορία1997
Διάρκεια138 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό (αγγλ. L.A. Confidential), είναι νεο-νουάρ παραγωγής 1997 σε σκηνοθεσία Κέρτις Χάνσον και αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του όμωνυμου μυθιστορήματος του Τζέιμς Έλροϊ. Η διασκευή του βιβλίου για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τον ίδιο τον Χάνσον σε συνεργασία με τον Μπράιαν Χένγκελαντ. Τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1950, όπου αστυνομία και κόσμος του θεάματος εμπλέκονται σε παιχνίδια διαφθοράς.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Κέβιν Σπέισι, Ράσελ Κρόου, Γκάι Πιρς, Ντάνι Ντε Βίτο και Κιμ Μπέισινγκερ. Την περίοδο της κυκλοφορίας της ταινίας στις Η.Π.Α. οι ηθοποιοί Ράσελ Κρόου και Γκάι Πιρς ήταν ακόμα άσημοι, πράγμα που έκανε τους παραγωγούς της ταινίας να ανησυχούν για την επιτυχία του, δεδομένου ότι οι δυο αυτοί ηθοποιοί είχαν τους κεντρικούς ρόλους στην ταινία. Είχαν εμπιστοσύνη στην απόφαση του σκηνοθέτη Κέρτις Χάνσον, να τους πλαισιώσει από τρεις ιδιαίτερα εμπορικούς και αγαπητούς στο ευρύ κοινό ηθοποιούς όπως ο Σπείσι, ο Ντε Βίτο και η Μπέισινγκερ.

Η ταινία έκανε εισπράξεις της τάξεως των 126 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως[1] και αποτέλεσε τεράστια κριτική επιτυχία[2] κερδίζοντας τα σημαντικότερα βραβεία των κριτικών της εποχής. Έλαβε 9 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο έχασε από την ταινία του Τζέιμς Κάμερον Τιτανικός (Titanic, 1997). Η ταινία βραβεύτηκε τελικά με δυο βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Κιμ Μπέισινγκερ. Επιλέχθηκε να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 2015, με αιτιολόγηση πως είναι "πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική"[3].

Πλοκή

Η φυλάκιση του νονού της νύχτας και μεγαλεμπόρου ναρκωτικών Μίκι Κόεν, σπέρνει τον πανικό στους δρόμους του Λος Άντζελες, εφόσον μέρα με τη μέρα βρίσκονται δολοφονημένα τα μέλη της σπείρας του. Κάποιος προσπαθεί να πάρει τη θέση του στην αρχηγία του οργανωμένου εγκλήματος της πόλης και η κατάσταση τείνει να ξεφύγει εντελώς μετά τη μαζική δολοφονία των θαμώνων μιας καφετέριας, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και αστυνομικοί. Η προσπάθεια εξιχνίασης του εγκλήματος αυτού φέρνει κοντά τρεις αστυνομικούς με διαφορετικούς χαρακτήρες και με διαφορετικές μεθόδους απονομής δικαιοσύνης. Ο αστυνομικός Εντ Έξλεϊ (Γκάι Πιρς) είναι γιος ενός ερευνητή της αστυνομίας που θέλει να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του και ακολουθεί το νόμο κατά γράμμα. Ο αστυνομικός Τζακ Βινσένς (Κέβιν Σπέισι) είναι θαμώνας των νάιτ κλαμπ του Λος Άντζελες που χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του για να δίνει πληροφορίες στο Σιντ Χάντζενς (Ντάνι Ντε Βίτο) συντάκτη του σκανδαλοθηρικού περιοδικού Hush Hush. Και ο Μπαντ Γουάιτ (Ράσελ Κρόου), είναι ένας οξύθυμος και βίαιος αστυνομικός με καρδιά μικρού παιδιού που ερωτεύεται την Λιν Μπρέικεν (Κιμ Μπέισινγκερ), μια πόρνη που μοιάζει με την ηθοποιό Βερόνικα Λέικ και φαίνεται να είναι μπλεγμένη με το κύκλωμα των εγκληματιών της πόλης. Οι τρεις αυτοί άνδρες συγκρούονται αρχικά μεταξύ τους, αλλά σιγά σιγά θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο των εγκλημάτων που έχουν τρομοκρατήσει την πόλη των αγγέλων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  1. «L.A. Confidential (1997)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2016. 
  2. «L.A. Confidential (1997)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2019. 
  3. Mike Barnes (16 Δεκεμβρίου 2015). «'Ghostbusters,' 'Top Gun,' 'Shawshank' Enter National Film Registry». The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2015.