Πρίγκιπας Άρτσι του Σάσσεξ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Cretan2014 μετακίνησε τη σελίδα Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ στην Αρχιβάλδος Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ: Λόγω της πολιτικής μετάφρασης ονομάτων μελών βασιλικών οικογενειών
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
| κατοικία = [[Οίκος του Ουίνδσορ]]
| κατοικία = [[Οίκος του Ουίνδσορ]]
| γονείς = [[Πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσσεξ]] & [[Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ]]
| γονείς = [[Πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσσεξ]] & [[Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ]]
}}Ο '''Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]: '''Archie Harrison Mountbatten-Windsor''') γεννήθηκε στις 6 Μαϊου 2019 και είναι ο πρωτότοκος γιος του [[Πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσσεξ|Πρίγκιπα Χάρι, Δούκα του Σάσεξ]] και της [[Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ|Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσεξ]].
}}Ο '''Αρχιβάλδος («Άρτσι») Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]: '''Archie Harrison Mountbatten-Windsor''') γεννήθηκε στις 6 Μαϊου 2019 και είναι ο πρωτότοκος γιος του [[Πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσσεξ|Πρίγκιπα Χάρι, Δούκα του Σάσεξ]] και της [[Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ|Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσεξ]].


Είναι επίσης ο έβδομος στη σειρά διαδοχής του βασιλικού θρόνου.
Είναι επίσης ο έβδομος στη σειρά διαδοχής του βασιλικού θρόνου.

Έκδοση από την 18:03, 24 Νοεμβρίου 2019

Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Archie Harrison Mountbatten-Windsor (Αγγλικά)[1]
ΓέννησηΆρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ
6 Μαΐου 2019 (2019-05-06) (4 ετών)
Λονδίνο
ΚατοικίαΟίκος του Ουίνδσορ
ΘρησκείαΕκκλησία της Αγγλίας[2][3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΠρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσσεξ & Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ
ΑδέλφιαΠριγκίπισσα Λίλιμπετ του Σάσσεξ (νεότερη αδελφή)
ΟικογένειαΟίκος των Γουίνδσορ[4]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαheir apparent (από 2019, Δούκας του Σάσσεξ)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρχιβάλδος («Άρτσι») Χάρισον Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ (αγγλικά: Archie Harrison Mountbatten-Windsor) γεννήθηκε στις 6 Μαϊου 2019 και είναι ο πρωτότοκος γιος του Πρίγκιπα Χάρι, Δούκα του Σάσεξ και της Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσεξ.

Είναι επίσης ο έβδομος στη σειρά διαδοχής του βασιλικού θρόνου.

Γέννηση

Πλήθη και δημοσιογράφοι κοντά στο παλάτι του Ουίνσδορ κατά τη στιγμή της γέννας

Το παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου 2018 ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ αναμένουν το πρώτο τους παιδί, μόλις λίγους μήνες μετά τον γάμο τους και παρακολουθήθηκε ιδιαίτερα από τα Βρετανικά αλλά και τα Διεθνή μέσα και έλαβε ιδιαίτερη προσοχή τόσο από το βρετανικό όσο και από το διεθνές κοινό. Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό, μεγάλα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Παλάτι του Ουίνδσορ κοντά στο οποίο αναμενόταν να λάβει χώρα η γέννα. Στις 5:26 π.μ. (τοπική ώρα Αγγλίας) της 6ης Μαΐου 2019, γεννήθηκε ο γιος τους, με βάρος 3.26 κιλά.[5]

Λίγες ώρες μετά τη γέννα, αναρτήθηκε επίσημη ανακοίνωση από το παλάτι που επιβεβαίωνε ότι η Δούκισσα του Σάσεξ έφερε στον κόσμο στις 5:26 τοπική ώρα, ένα υγιέστατο αγοράκι παρουσία του συζύγου της, Δούκα του Σάσεξ.

Τίτλος

Όγδοο δισέγγονο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, ο Άρτσι είναι έβδομος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, μετά από τον πατέρα του.

Είναι επίσης κληρονόμος του πατέρα του πατέρα του Σάσεξ.

Ο δούκας του Σάσεξ ακολουθεί στη διαδοχή του θρόνου μετά από τον πατέρα του (τον πρίγκηπα της Ουαλίας), τον αδελφό του (τον δούκα του Κέιμπριτζ) και τα τρία παιδιά του αδελφού του.

Δεδομένου ότι ο Χάρι είναι ο νεότερος γιος του Πρίγκιπα της Ουαλίας και δεν είναι πιθανό να γίνει βασιλιάς, ο γιος του δεν θεωρείται πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Βασιλικής Υψηλότητας και αναμένεται να χαρακτηριστεί "όπως τα παιδιά οποιουδήποτε άλλου δούκα". Ως εκ τούτου, το νεογέννητο αναμένεται να είναι γνωστό ως "Κόμης του Ντάμπαρτον", έχοντας το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει έναν από τους μικρότερους τίτλους του πατέρα του, ως τίτλο ευγενείας.

Εάν ο παππούς του, Κάρολος, γίνει βασιλιάς, θα δικαιούται το ύφος της Βασιλικής Υψηλότητας και τον τίτλο του Πρίγκιπα μπροστά από το όνομα του.

Όνομα

Το Άρτσι έχει αγγλικές και σκωτσέζικες ρίζες, ενώ είναι η κομμένη εκδοχή του Άρτσιμπαλντ που σημαίνει, αυθεντικός και γενναίος.

Το δεύτερο όνομα που του δόθηκε το Χάρισον, είναι ένα όνομα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Έχει αγγλικές ρίζες και σημαίνει «ο γιος του Χάρι». Φαίνεται πως είναι μια κίνηση που έκανε η Δούκισσα για να τιμήσει το σύζυγό της.

Τα επίθετα Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ είναι τα επίθετα που παίρνουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τα οποία δεν φέρουν τίτλους ευγενείας.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 www.royal.uk/archie-harrison-mountbatten-windsor. Ανακτήθηκε στις 7  Νοεμβρίου 2019.
  2. www.bbc.com/news/uk-48891808. Ανακτήθηκε στις 17  Απριλίου 2020.
  3. «Archie Harrison Was Christened Today in the Private Chapel at Windsor Castle». (Αγγλικά) Town & Country. Νέα Υόρκη. 6  Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουνίου 2021.
  4. www.royal.uk/archie-harrison-mountbatten-windsor. Ανακτήθηκε στις 17  Απριλίου 2020.
  5. «Royal baby: Meghan gives birth to boy, Harry announces». BBC News. 6 May 2019. https://www.bbc.co.uk/news/uk-48178229. Ανακτήθηκε στις 6 May 2019.