Σάρκωμα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Ttzavaras μετακίνησε τη σελίδα Σαρκωμα στην Σάρκωμα χωρίς να αφήσει ανακατεύθυνση: Τίτλος με τόνο
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|22|05|2016}}
Κακοηθής νεοπλασία που αναπτύσσεται από το συνδετικό ιστό με μεγάλη τάση διήθησης και του οποίου η μεταστατική εξάπλωση γίνεται κυρίως δια της αιματικής οδού. Επειδή ο συνδετικός ιστός απλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, τα σ. μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Διακρίνονται ανάλογα με τη θέση τους και τη διαφοροποιητική δραστηριότητα των νεοπλασματικών κυττάρων: περιγράφονται δηλαδή δικτυοσαρκώματα, ινο-, οστεο-, λιπο-, λεμφοσαρκώματα κ.α. Αυτά είναι διαφοροποιημένα σ. γιατί τα νεοπλασματικά κύτταρα διατηρούν, αν και αλλοιωμένες, δομή και δραστηριότητα παρόμοιες με των φυσιολογικών κυττάρων, υπάρχουν όμως και αδιαφοροποίητα σ., τα κύτταρα των οποίων δεν υπενθυμίζουν κανένα φυσιολογικό ιστό.
Το '''σάρκωμα''' είναι κακοηθής νεοπλασία που αναπτύσσεται από το συνδετικό ιστό με μεγάλη τάση διήθησης και του οποίου η μεταστατική εξάπλωση γίνεται κυρίως δια της αιματικής οδού. Επειδή ο συνδετικός ιστός απλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, τα σ. μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Διακρίνονται ανάλογα με τη θέση τους και τη διαφοροποιητική δραστηριότητα των νεοπλασματικών κυττάρων: περιγράφονται δηλαδή δικτυοσαρκώματα, ινο-, οστεο-, λιπο-, λεμφοσαρκώματα κ.α. Αυτά είναι διαφοροποιημένα σ. γιατί τα νεοπλασματικά κύτταρα διατηρούν, αν και αλλοιωμένες, δομή και δραστηριότητα παρόμοιες με των φυσιολογικών κυττάρων, υπάρχουν όμως και αδιαφοροποίητα σ., τα κύτταρα των οποίων δεν υπενθυμίζουν κανένα φυσιολογικό ιστό.

Έκδοση από την 18:58, 22 Μαΐου 2016

Το σάρκωμα είναι κακοηθής νεοπλασία που αναπτύσσεται από το συνδετικό ιστό με μεγάλη τάση διήθησης και του οποίου η μεταστατική εξάπλωση γίνεται κυρίως δια της αιματικής οδού. Επειδή ο συνδετικός ιστός απλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, τα σ. μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Διακρίνονται ανάλογα με τη θέση τους και τη διαφοροποιητική δραστηριότητα των νεοπλασματικών κυττάρων: περιγράφονται δηλαδή δικτυοσαρκώματα, ινο-, οστεο-, λιπο-, λεμφοσαρκώματα κ.α. Αυτά είναι διαφοροποιημένα σ. γιατί τα νεοπλασματικά κύτταρα διατηρούν, αν και αλλοιωμένες, δομή και δραστηριότητα παρόμοιες με των φυσιολογικών κυττάρων, υπάρχουν όμως και αδιαφοροποίητα σ., τα κύτταρα των οποίων δεν υπενθυμίζουν κανένα φυσιολογικό ιστό.