Μεγάλη Βρετανία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Addbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Μεταφέρω 102 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:q23666
Addbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Μεταφέρω 2 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:q23666
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
[[Κατηγορία:Νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου]]
[[Κατηγορία:Νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου]]


[[ne:बेलायत]]
[[sr:Велика Британија (острво)]]
[[sr:Велика Британија (острво)]]
[[tl:Kalakhang Britanya]]

Έκδοση από την 23:00, 14 Απριλίου 2013

Αυτό το λήμμα αφορά το ευρωπαϊκό κράτος. Για το ομώνυμο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, δείτε: Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.
Η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη

Η Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο νησί των Βρετανικών Νήσων, ενός αρχιπελάγους που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ευρώπη και ένατο μεγαλύτερο στον κόσμο. Μαζί με τα υπόλοιπα βρετανικά νησιά, με εξαίρεση τα πέντε έκτα της Ιρλανδίας, συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ένα από τα 50 ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης. Συχνά η ονομασία Μεγάλη Βρετανία ταυτίζεται στην καθομιλουμένη με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου ή το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι κάτοικοι της ονομάζονται Βρετανοί.

Γεωγραφία

Η Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο νησί των Βρετανικών Νήσων, ενός αρχιπελάγους που βρίσκεται βόρεια και δυτικά της ηπειρωτικής Ευρώπης, στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η γεωγραφική της θέση οριοθετεί μικρότερες εκτάσεις του Ατλαντικού Ωκεανού. Έτσι, στα ανατολικά βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα, στα δυτικά από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας και στα νότια από το στενό της Μάγχης.

Το νησί έχει έκταση 209.331 τετραγωνικά χιλιόμετρα το μήκος της ακτογραμμής είναι 17.820 χιλιόμετρα.[1] Το ψηλότερο σημείο του είναι η κορυφή του όρους Μπεν Νέβις που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.344 μέτρα.

Κλίμα

Κάτοικοι

Κύρια λήμματα: Άγγλοι, Ουαλοί και Σκωτσέζοι

200 000 κάτοικοι

Ιστορία

Παραπομπές