Δημήτριος Ομπολένσκυ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
RedBot (συζήτηση | συνεισφορές)
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Δημήτριος Ομπολένσκυ''' ήταν [[ρώσος]] πρίγκιπας και ευγενής του βρετανικού στέμματος, επιφανής βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός.
Ο '''Δημήτριος Ομπολένσκυ''' ([[Αγία Πετρούπολη]], [[1918]] - [[Μπάρφορντ]], [[2001]]) ήταν [[Ρώσος]] πρίγκιπας και ευγενής του βρετανικού στέμματος, επιφανής βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός.


== Βιογραφικά στοιχεία ==
Γεννήθηκε στην [[Αγία Πετρούπολη]] το [[1918]], γιος του πρίγκιπα '''Ντμίτρι Ομπολένσκυ''' και της κόμισσας '''Μαρίας Σουλένσκυ'''. Αμέσως μετά τη γέννησή του οι γονείς του μετανάστευσαν στο [[Παρίσι]]. Ο Δημήτριος Ομπολένσκυ φοίτησε στο λύκειο Παστέρ, στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του [[Καίμπριτζ]], όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Υπήρξε εταίρος του ''Trinity College'', όπου και δίδαξε σλαβικές γλώσσες ως Λέκτωρας Έδρας. Το [[1949]] εξελέγη υφηγητής στην έδρα της Σλαβικής και της Βαλκανικής Μεσαιωνικής ιστορίας στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης|πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]], όπου το [[1961]] εξελέγη τακτικός καθηγητής. Το [[1974]] ανακηρύχθηκε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας. Επίσης είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Θεωρείται ένας από τους διαπρεπέστερους μελετητές της Βυζαντινής και Σλαβικής Ιστορίας. Μεταξύ των πολλών συγγραμμάτων του τα σημαντικότερα είναι:
Γεννήθηκε στην [[Αγία Πετρούπολη]]. Ήταν γιος του πρίγκιπα Ντμίτρι Ομπολένσκυ και της κόμισσας Μαρίας Σουλένσκυ. Αμέσως μετά τη γέννησή του οι γονείς του μετανάστευσαν στο [[Παρίσι]]. Φοίτησε στο λύκειο Παστέρ, στη συνέχεια στο [[Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ]], όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Υπήρξε εταίρος του ''Trinity College'', όπου και δίδαξε σλαβικές γλώσσες ως [[λέκτορας]] έδρας. Το 1949 εξελέγη υφηγητής στην Έδρα της Σλαβικής και της Βαλκανικής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης|Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]], όπου το 1961 εξελέγη [[τακτικός καθηγητής]]. Το 1974 ανακηρύχθηκε μέλος της [[Βρετανική Ακαδημία|Βρετανικής Ακαδημίας]] και της [[Βασιλική Ιστορική Εταιρεία|Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας]]. Επίσης υπήρξε μέλος της [[Ακαδημία Αθηνών|Ακαδημίας Αθηνών]]. Θεωρείται ένας από τους διαπρεπέστερους μελετητές της [[Βυζαντινή ιστοριογραφία|βυζαντινής]] και σλαβικής ιστορίας.

== Εργογραφία ==
Μεταξύ των πολλών συγγραμμάτων του τα σημαντικότερα είναι:


*''The Byzantine Commonwealth''
*''The Byzantine Commonwealth''
Γραμμή 8: Γραμμή 12:
*''The Cristian Centuries. The Middle Ages''
*''The Cristian Centuries. The Middle Ages''


== Παραπομπές ==
[[Κατηγορία:Βυζαντινολόγοι|Ομπολένσκυ]]
{{παραπομπές}}


{{DEFAULTSORT:Ομπολενσκυ Δημητριος}}
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1918]]
{{Βιογραφία-επέκταση}}
[[Κατηγορία:Ρώσοι βυζαντινολόγοι]]
[[Κατηγορία:Ρώσοι ευγενείς]]
[[Κατηγορία:Βρετανοί ευγενείς]]
[[Κατηγορία:Βρετανοί βυζαντινολόγοι]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1918]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 2001]]


[[en:Dimitri Obolensky]]
[[en:Dimitri Obolensky]]

Έκδοση από την 03:34, 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Δημήτριος Ομπολένσκυ (Αγία Πετρούπολη, 1918 - Μπάρφορντ, 2001) ήταν Ρώσος πρίγκιπας και ευγενής του βρετανικού στέμματος, επιφανής βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν γιος του πρίγκιπα Ντμίτρι Ομπολένσκυ και της κόμισσας Μαρίας Σουλένσκυ. Αμέσως μετά τη γέννησή του οι γονείς του μετανάστευσαν στο Παρίσι. Φοίτησε στο λύκειο Παστέρ, στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Υπήρξε εταίρος του Trinity College, όπου και δίδαξε σλαβικές γλώσσες ως λέκτορας έδρας. Το 1949 εξελέγη υφηγητής στην Έδρα της Σλαβικής και της Βαλκανικής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου το 1961 εξελέγη τακτικός καθηγητής. Το 1974 ανακηρύχθηκε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας. Επίσης υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Θεωρείται ένας από τους διαπρεπέστερους μελετητές της βυζαντινής και σλαβικής ιστορίας.

Εργογραφία

Μεταξύ των πολλών συγγραμμάτων του τα σημαντικότερα είναι:

  • The Byzantine Commonwealth
  • The Empire and its northern Neighbours
  • The Bogomils. A study in Balkan Neo-Manichaeism
  • The Cristian Centuries. The Middle Ages

Παραπομπές