Εκλεκτορικό Κολέγιο (ΗΠΑ): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Makecat-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: war:Kolehiyo Elektoral (Estados Unidos)
HiW-Bot (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
[[Κατηγορία:Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών]]
[[Κατηγορία:Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών]]


[[ar:المجمع الانتخابي]]
[[ar:المجمع الإنتخابي]]
[[bcl:Botong elektoral]]
[[bcl:Botong elektoral]]
[[bg:Избирателна колегия (САЩ)]]
[[bg:Избирателна колегия (САЩ)]]

Έκδοση από την 13:06, 7 Νοεμβρίου 2012

Ο αριθμός των εκλεκτόρων που αναδεικνύει κάθε πολιτεία για τις εκλογές του 2004 και 2008.

Το Εκλεκτορικό Κολέγιο είναι πολιτικός θεσμός στις ΗΠΑ, σώμα εκλεκτόρων που αναδεικνύονται κατά τις εθνικές εκλογές σε κάθε πολιτεία και με τη σειρά τους εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ουσιαστικά δηλαδή οι πολίτες των ΗΠΑ δεν ψηφίζουν κάποιον υποψήφιο Πρόεδρο, αλλά τους εκλέκτορες της Πολιτείας τους, που θα συμμετάσχουν στο Εκλεκτορικό Κολέγιο από όπου θα εκλεγεί ο Πρόεδρος.

Το Κολέγιο αποτελείται από αντιπροσώπους εκλεγμένους από το λαό («εκλέκτορες») οι οποίοι με τη σειρά τους αποφασίζουν για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου και Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Από το 1969, ο αριθμός των εκλεκτόρων που συμμετέχουν στο Κολέγιο είναι 538. Το Άρθρο 2, Ενότητα 1, Παράγραφος 2 του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών προσδιορίζει πόσοι εκλέκτορες αποστέλλονται από κάθε πολιτεία και ότι η τοπική νομοθεσία κάθε πολιτείας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι δικοί της εκλέκτορες. Οι κτήσεις των Η.Π.Α. δεν αντιπροσωπεύονται. Το Εκλεκτορικό Κολέγιο είναι παράδειγμα έμμεσης εκλογής κυβερνώντων.

Οι εκλέκτορες είναι θεωρητικά ελεύθεροι να ψηφίσουν υπέρ οποιουδήποτε έχει δικαίωμα να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά στην πράξη είναι από πριν γνωστό ποιον σκοπεύει ο καθένας να υποστηρίξει. Έτσι οι πολίτες αναδεικνύουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο ψηφίζοντας τον εκλέκτορα που πρόκειται να υποστηρίξει τα δύο άτομα που είναι υποψήφια για τις θέσεις αυτές στο ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους.

Η Δωδέκατη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος ορίζει ότι κάθε εκλέκτορας έχει μία ψήφο για Πρόεδρο και μία για Αντιπρόεδρο. Επίσης καθορίζει τον τρόπο που εκλέγονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος.

Οι πολέμιοι του θεσμού υποστηρίζουν πως είναι αντιδημοκρατικός και πως δίνει σε πολιτείες όπου κανείς από τους δυο υποψήφιους με τα μεγαλύτερα ποσοστά δεν έχει σαφή πλειοψηφία ανάρμοστα μεγάλη δυνατότητα να εκλέγουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Οι υπέρμαχοι θεωρούν ότι το Εκλεκτορικό Κολέγιο είναι σημαντικό και αντιπροσωπευτικό στοιχείο του αμερικανικού φεντεραλισμού, ενώ προασπίζεται τα δικαιώματα των μικρότερων πολιτειών. Πολυάριθμες συνταγματικές τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο αναφορικά με την αντικατάστασή του με άμεση λαϊκή ψηφοφορία, ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει περάσει.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Electoral College (United States) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).