Αθανάσιος Καρπενησιώτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
HRR1270 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
HRR1270 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 30: Γραμμή 30:


==Αναφορές==
==Αναφορές==
{{παραπομπές}}
{{παραπομπές|2}}


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 10:23, 15 Απριλίου 2011

Αρχείο:Áthanasios Karpenisiotis.JPG

Ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης ήταν σπουδαίος Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Πολέμησε στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Αγίου Βλαδίμηρου και προάχθηκε μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη. Στην Ελληνική επανάσταση του 1821 οδήγησε τους Έλληνες στην μάχη του Γαλατσίου και του Σκουλενίου, όπου και έπεσε ηρωικά.

Βιογραφία

Ό Αθανάσιος Καρπενησιώτης γεννήθηκε στον Άγιο Ανδρέα Καρπενησίου το 1780. Το οικογενειακό όνομα του Αθανάσιου Καρπενησιώτη ήταν Φουλλίδας [1] . Έφυγε μικρός (12ετής) για την Πόλη ,όπου δουλέψε στην αρχή ως "τουφεξής" (επιδιορθωτής όπλων). Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Ιάσιο της Μολδαβίας, όπου ασχολήθηκε με την ενοικίαση κτημάτων. [2]. Μέ την έκρηξη του Ρωσσοτουρκικού πολέμου τον Δεκέμβριο του 1806 ,ό Καρπενησιώτης προσχώρισε στον ρωσσικό στρατο, στους καταλόγους τού οποίου αναφέρεται με το βαθμό του χιλίαρχου, δηλ. του λοχαγού. Πριν τελειώσει ο ρωσσοτουρκικός πόλεμος, το 1810, ο Καρπενησιώτης, προήχθη στο βαθμό του συνταγματάρχη καί του απονεμήθηκε το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου. [3]. Με το τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου, που σφραγίστηκε με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου το 1812, τα ρωσσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τις ηγεμονίες . Ό Καρπενησιώτης έγινε καπετάνιος στην φρουρά του οσποδάρου Μιχαήλ Βόδα. [4] . Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία το 1818 από τον αρχιμανδρίτη Λουκά Λεονταρίτη [5]. 'Οταν στις 5 Μαρτίου 1821 ο Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο, υψώνοντας τη σημαία της Επανάστασης και μπαίνει στο Ιάσιο, ο Καρπενησιώτης τάχθηκε κάτω από τις διαταγές του . Στις 1 τού Μάη τού 1821 στό Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας έδωσε την πρώτη πραγματική μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (βλ. Μάχη του Γαλατσίου) [6] . Στις 17 τού Ιούνη του 1821 ,ώς "νέος Λεωνίδας " [7], έπεσε ηρωικά στις 17 τού Ιούνη του 1821 στό Σκουλένι , σε μιά από τις 2 τελευταίες μάχες στην Μολδαβία (βλ Μάχη του Σκουλενίου Όπως γράφει ό Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος :" Όπως ο ηρωισμός των ιερολοχιτών αποκαθαίρει τό δράμα τών επιχειρήσεων στή Βλαχία μέ έντιμο τέλος ,έτσι καί η αυτοθυσία τού Αθαν. Καρπενησιώτη στό Σκουλένι (17 Ιουνίου) καθώς καί τού Γεωργάκη Ολυμπίου καί τού Γιάννη Φαρμάκη στή μονή τού Σέκου (Σεπτέμβριος 1821) δίνουν ένα λαμπρό τέλος στούς αγώνες τής Μολδαβίας. [8].

Αναφορές

  1. [Δημήτρης Φωτιάδης, Επανάσταση τού 21,ΜΕΛΙΣΣΑ,τ.Α,σ.415]
  2. [www.army.gr/files/File/AFIEROMATA/elaiografiesA.pdf]
  3. [Κλεομένης Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης. www.evrytania.eu/.../AthanasiosKarpenisiotis/AtanasiosKarpenisiotis.htm ]
  4. [Δημήτρης Φωτιάδης, Επανάσταση τού 21,ΜΕΛΙΣΣΑ,τ.Α,σ.415]
  5. [www.army.gr/files/File/AFIEROMATA/elaiografiesA.pdf]
  6. [Δημήτρης Φωτιάδης, Επανάσταση τού 21,ΜΕΛΙΣΣΑ,τ.Α,σ.414]
  7. [Δημήτρης Φωτιάδης, Επανάσταση τού 21,ΜΕΛΙΣΣΑ,τ.Α,σ.438]
  8. [Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος ,Νέα Ελληνική Ιστορία (1204-1985),Εκδόσεις Βάνιας Θεσσαλονίκη ,σ.161]

Πηγές