Βυτίνα Αρκαδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ar:فيتينا
μ r2.6.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: bg:Витина (дем Гортиния)
Γραμμή 26: Γραμμή 26:


[[ar:فيتينا]]
[[ar:فيتينا]]
[[bg:Витина (дем Гортиния)]]
[[de:Vytina]]
[[de:Vytina]]
[[en:Vytina]]
[[en:Vytina]]

Έκδοση από την 20:25, 23 Φεβρουαρίου 2011

Συντεταγμένες: 37°40′00″N 22°11′00″E / 37.66667°N 22.18333°E / 37.66667; 22.18333

Ο κεντρικός δρόμος της Βυτίνας

Η Βυτίνα είναι ορεινή κωμόπολη της Πελοποννήσου, στο Νομό Αρκαδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο.

Το όνομά της κατά την επικρατέστερη άποψη προέρχεται από τη λέξη "Βυθός" επειδή αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα λόφων. Φέρεται να κτίσθηκε μετά τη διάλυση της αρχαίας πόλης "Μεθύδριο" τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Ο Παυσανίας αναφέρει για την πόλη Μρθύδριο το 174 π.Χ.: "Μεθύδριον ουχί πλέον ακμάζουσα πόλιν..". Πιθανότερος χρόνος ίδρυσης της Βυτίνας φέρεται περί το 350 μ.Χ., σε απόσταση 2-3 χλμ. από τη σημερινή θέση, στη περιοχή Δαμασκηνιά. Στην αρχαιότητα λατρευόταν εδώ η Δήμητρα και ο Ίππιος Ποσειδώνας, τα ερείπια του ναού του οποίου σώζονται στην είσοδο προς το χωριό Μαγούλιανα, (με υψόμετρο 1365 μέτρων, το υψηλότερο υψομετρικά κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου και δεύτερο υψηλότερο της Ελλάδας μετά την Σαμαρίνα του Νομού Γρεβενών), στη θέση Πετροβούνι.

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Βυτίνα είχε αναγνωριστεί ως βακούφιο θεωρούμενος τόπος ιερός. Υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα η πόλη να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια του πολέμου με συνέπεια να πυρποληθεί επτά φορές από τον Ιμπραήμ.

Μετά την απελευθέρωση και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Βυτίνα ήταν το μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής με σημαντικό παζάρι. Μάλιστα υπήρχε και υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών καθώς και Δασοκομική Σχολή. Ο σπουδαιότερος λόγος της ανάπτυξης εκείνης ήταν η έλλειψη συγκοινωνίας με τα γύρω χωριά που όταν ολοκληρώθηκε έπαψε και η Βυτίνα ν΄ αποτελεί το άλλοτε εμπορικό κέντρο. Ένας σημαντικός πόλος έλξης για τη Βυτίνα σήμερα αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας στο Μαίναλο. Άξιο επίσκεψης στη περιοχή είναι το Αργυρόκαστρο (1450 μ. υψόμετρο) κοντά στα Μαγούλιανα, στην άκρη απότομου βράχου ύψους 100 μέτρων, που έκτισαν οι Φραγκοι το 1205 ιδρύοντας τη Βαρονία της Άκοβας.

Από τη Βυτίνα κατάγονται πολλές προσωπικότητες του δημόσιου βίου, όπως ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, πατέρας του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, ο νομοδιδάσκαλος Βασίλειος Οικονομίδης, ο γεωγράφος και περιηγητής Παναγιώτης Ποταγός, ο λαογράφος Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο Εθνικός Ευεργέτης Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, ο φρούραρχος Ιωάννης Δημακόπουλος, ο ήρωας Κόλλιας ο Βυτινιώτης, η μητέρα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Λάκη Σάντα.[1] [2]

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

  • "Βυτίνα: Στη καρδιά των ελάτων". Αφιέρωμα περιοδικού Γεωτρόπιο τεύχος 83 σ. 70-76 (Νοέμ. 2001)

Δικτυακοί τόποι