Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίτερ Ρόμπινσον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.5.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: ko:피터 로빈슨 (정치인)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: simple:Peter Robinson
Γραμμή 37: Γραμμή 37:
[[pl:Peter Robinson]]
[[pl:Peter Robinson]]
[[ru:Робинсон, Питер]]
[[ru:Робинсон, Питер]]
[[simple:Peter Robinson]]
[[sv:Peter Robinson (politiker)]]
[[sv:Peter Robinson (politiker)]]
[[tl:Peter Robinson (politiko)]]
[[tl:Peter Robinson (politiko)]]

Έκδοση από την 18:45, 19 Ιανουαρίου 2011

Ο Πίτερ Ρόμπινσον.

O Πίτερ Ρόμπινσον (Peter David Robinson) είναι Βρετανός πολιτικός και επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι επίσης Υπουργός αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα και θέματα προσωπικού.

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1948 στο Μπέλφαστ και φοίτησε σε σχολεία στο Κρεγκάου, στο Αναντέιλ και του Μπέλφαστ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κολέγιο Κάσλριγκ και στη συνέχεια εργάστηκε ως κτηματομεσίτης.

Πολιτική καριέρα

Εξελέγη βουλευτής το 1979 στην εκλογική περιφέρεια του Ανατολικού Μπέλφαστ. Το 1998 εξελέγη μέλος της Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας (MLA). Έγινε πρόεδρος του DUP εκλεγόμενος χωρίς αντίπαλο στις 17 Απριλίου του 2008.[1]

Στις 5 Ιουνίου του 2008 έγινε πρώτος Υπουργός Βορείου Ιρλανδιας, έπειτα από την παραίτηση του Ίαν Πέσλεϊ στις 31 Μαΐου του 2008 [2].

Στις 10 Ιανουαρίου 2010, ανακοίνωσε πως αποχωρεί προσωρινά από την θέση, για ένα διάστημα έξι εβδομάδων. Αιτία ήταν ένα ερωτικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν η σύζυγός του, Άιρις Ρόμπινσον.[3] Την θέση του ανέλαβε προσωρινά η Αρλίν Φόστερ.

Στην έρευνα που ακολούθησε, καθώς στο σκάνδαλο η σύζυγός του κατηγορούταν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ύπερ ενός νεαρού άνδρα με τον οποίο είχε μία εξωσυζυγική σχέση, ο Πίτερ Ρόμπινσον κρίθηκε αθώος και επέστρεψε στην θέση του στις 3 Φεβρουαρίου 2010. [4]

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter Robinson της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).