Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ro:Bătălia de la Trafalgar
Aris 1899 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
|μαχόμενος1=[[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|μαχόμενος1=[[Ηνωμένο Βασίλειο]]
|μαχόμενος2=[[Γαλλία]], [[Ισπανία]]
|μαχόμενος2=[[Γαλλία]], [[Ισπανία]]
|αρχηγός1=Ναύαρχος Νέλσον (Horatio Nelson)
|αρχηγός1=Ναύαρχος Οράτιος Νέλσων (Horatio Nelson)
|αρχηγός2=Pierre Charles Silvestre de Villeneuve
|αρχηγός2=Pierre Charles Silvestre de Villeneuve
|σθένος1=29 πλοία, 4 φρεγάτες
|σθένος1=29 πλοία, 4 φρεγάτες

Έκδοση από την 20:02, 18 Ιουλίου 2010

Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
Ναπολεόντειοι πόλεμοι
Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, ελαιογραφία (1806-1808).
Χρονολογία21 Οκτωβρίου 1805
ΤόποςΑκρωτήριο Τραφάλγκαρ
ΈκβασηΝίκη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Ναύαρχος Οράτιος Νέλσων (Horatio Nelson)
Pierre Charles Silvestre de Villeneuve
Δυνάμεις
29 πλοία, 4 φρεγάτες
Γαλλία: 26 πλοία
Ισπανία: 15 πλοία
Απώλειες
446 νεκροί, 1,246 τραυματίες
22 πλοία χαμένα

Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, έγινε στις 21 Οκτωβρίου 1805 στο Ακρωτήριο Τραφάλγκαρ στα δυτικά παράλια της Ισπανίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Τρίτης Συμμαχίας που δημιούργησαν οι Άγγλοι εναντίον της Γαλλίας. Ήταν η πιο σημαντική ναυμαχία των Ναπολεόντειων πολέμων και η βασικότερη ναυμαχία του 19ου αιώνα. Ο στόλος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, αποτελούμενος από 27 πλοία, κατέστρεψε τον ενωμένο στόλο Γάλλων και Ισπανών που αποτελούνταν από 33 πλοία. Γάλλοι και Ισπανοί έχασαν 22 πλοία, ενώ οι Βρετανοί κανένα. Ο διοικητής του Βρετανικού Στόλου Ναύαρχος Νέλσον σκοτώθηκε προς το τέλος της μάχης, όμως ήδη η εξέλιξη της ναυμαχίας εκείνη την ώρα του είχε εξασφαλίσει τον τίτλο ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της Βρετανικής στρατιωτικής ιστορίας.

Η Βρετανική νίκη έβαλε τέλος στα σχέδια του Ναπολέοντα να κάνει απόβαση στη Βρετανία δια μέσου της Μάγχης. Από τη στιγμή που εξαλείφθηκε η απειλή της εισβολής, τα Βρετανικά στρατεύματα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν στις μάχες στην Ευρώπη, πράγμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική ήττα του Ναπολέοντα. Μετά τη ναυμαχία το Βρετανικό Ναυτικό έγινε η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, μέχρι την εμφάνιση της Αυτοκρατορικής Γερμανίας πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατό χρόνια μετά.

Ο Ναύαρχος Νέλσον έγινε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός ήρωας της Βρετανίας και πηγή έμπνευσης για το Βασιλικό Ναυτικό. Στα 1808 ο "Κίονας του Νέλσον" ανεγέρθηκε στο Δουβλίνο για να τιμήσει τον Νέλσον και τις νίκες του (πολλοί απ' τους ναύτες που πήραν μέρος στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ ήταν Ιρλανδοί) και σωζόταν μέχρι το 1966, οπότε την ανατίναξε ο Ι.Ρ.Α. Η πασίγνωστη πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου πήρε το όνομά της από τη ναυμαχία. Από πάνω της δεσπόζει το άγαλμα του Νέλσον πάνω στη "Στήλη του Νέλσον" που ανεγέρθηκε το 1843. Σε αντίθεση μ' αυτά, πολλές γενιές παιδιών στη Γαλλία μάθαιναν στα σχολεία ότι το Τραφάλγκαρ "ήταν ναυμαχία που δεν ανέδειξε νικητή και στην οποία σκοτώθηκε ο Βρετανός διοικητής". Μια απ' τις δευτερεύουσες συνέπειες ήταν ότι οι Γάλλοι αξιωματικοί του Ναυτικού σταμάτησαν να προσφωνούνται "κύριε".

Δείτε επίσης

Το αντίστοιχο άρθρο της αγγλικής Βικιπαίδεια, με λεπτομερή περιγραφή της ναυμαχίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:Link FA