Γκέτο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Geto
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}
[[Αρχείο:Bundesarchiv Bild 101I-322-2470-28, Russland, Transparent "Judenviertel, Seuchengefahr".jpg|thumb|right|350px|Γκέτο Εβραίων στην Ρωσία]]
[[Αρχείο:Bundesarchiv Bild 101I-322-2470-28, Russland, Transparent "Judenviertel, Seuchengefahr".jpg|thumb|right|350px|Γκέτο Εβραίων στην Ρωσία]]
Το '''γκέτο''' (''ghetto'') είναι μια περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης [[έθνος|εθνικότητας]] ή [[θρησκεία|θρησκείας]] ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν να ζουν οι [[Εβραίοι]]· αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά ''γκέτο'' βρίσκονταν στη Βενετία και άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν ''Judengasse'', και ο Μαροκινός αραβικός ''mellah''.
Το '''γκέτο''' (''ghetto'') είναι μια περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης [[έθνος|εθνικότητας]] ή [[θρησκεία|θρησκείας]] ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν να ζουν οι [[Εβραίοι]]· αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά ''γκέτο'' βρίσκονταν στη Βενετία και άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν ''Judengasse'', και ο Μαροκινός αραβικός ''mellah''.Κατα την διαρκεια του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου,στην Ευρωπη, εμφανιστηκαν τα εβραικα γκετο. Οι συνθηκες ζωης σε αυτα τα γκετο ηταν τραγικες και οι ανθρωποι που ζουσαν στο γκετο μαστιζοταν απο την πεινα και την φτωχεια. Στην εποχη μας γκετο υπαρχουν σε ολο τον κοσμο,κυριως στις μεγαλες πολεις. Στις περιοχες αυτες συνηθως διαμενουν οι μειονοτητες(ατομα διαφορετικης εθνικοτητας, φυλης η και θρησκειας απο αυτην που επικρατει). Τα γκετο αυτα ειναι κοινωνικα αποκλεισμενα και περιθωριοποιημενα απο την υπολοιπη χωρα.


[[Κατηγορία:Κοινωνιολογία]]
[[Κατηγορία:Κοινωνιολογία]]

Έκδοση από την 19:23, 27 Ιανουαρίου 2010

Γκέτο Εβραίων στην Ρωσία

Το γκέτο (ghetto) είναι μια περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας ή θρησκείας ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν να ζουν οι Εβραίοι· αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά γκέτο βρίσκονταν στη Βενετία και άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν Judengasse, και ο Μαροκινός αραβικός mellah.Κατα την διαρκεια του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου,στην Ευρωπη, εμφανιστηκαν τα εβραικα γκετο. Οι συνθηκες ζωης σε αυτα τα γκετο ηταν τραγικες και οι ανθρωποι που ζουσαν στο γκετο μαστιζοταν απο την πεινα και την φτωχεια. Στην εποχη μας γκετο υπαρχουν σε ολο τον κοσμο,κυριως στις μεγαλες πολεις. Στις περιοχες αυτες συνηθως διαμενουν οι μειονοτητες(ατομα διαφορετικης εθνικοτητας, φυλης η και θρησκειας απο αυτην που επικρατει). Τα γκετο αυτα ειναι κοινωνικα αποκλεισμενα και περιθωριοποιημενα απο την υπολοιπη χωρα.