Κυπαρισσία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Αναίρεση έκδοσης 1696149 από τον Σκλαβενίτης (Συζήτηση χρήστη:Σκλαβενίτης)
Γραμμή 19: Γραμμή 19:


Ο Δήμος Κυπαρισσίας με έδρα την Κυπαρισσία έχει 11 Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία με τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους είναι:<br>
Ο Δήμος Κυπαρισσίας με έδρα την Κυπαρισσία έχει 11 Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία με τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους είναι:<br>
Κυπαρισσία: 5708 (οικισμοί: Μεμί, Μπλεμενιάνοι, Μύλοι, Ροντάκι, Τερψιθέα)<br>
Κυπαρισσία: 5708 (οικισμοί: Μεμί, Μπλεμενιάνοι, Μύλοι, Ροντάκι, [[Τερψιθέα]])<br>
#[[Αρμενιοί]]: 462
#[[Αρμενιοί]]: 462
#[[Βρύσες Κυπαρισσίας Μεσσηνίας|Βρύσες]]: 306
#[[Βρύσες Κυπαρισσίας Μεσσηνίας|Βρύσες]]: 306
Γραμμή 32: Γραμμή 32:


Η έκταση του Δήμου είναι 101.018 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου καλύπτεται από ελαιώνες. Στις αμμουδιές του Κυπαρισσιακού Κόλπου, βρίσκεται ο δεύτερος - μετά τη Ζάκυνθο - βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας [[Caretta-Caretta]].
Η έκταση του Δήμου είναι 101.018 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου καλύπτεται από ελαιώνες. Στις αμμουδιές του Κυπαρισσιακού Κόλπου, βρίσκεται ο δεύτερος - μετά τη Ζάκυνθο - βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας [[Caretta-Caretta]].

Το χωριό Τερψιθέα και οι γύρω περιοχή βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Κυπαρισσίας. Θα βρείτε την Τερψιθέα νότια της Κυπαρισσίας σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτήν, να μοιράζεται ανατολικά και δυτικά του Εθνικού δρόμου που ενώνει την Κυπαρισσία με τα Φιλιατρά. Τα σπίτια ξεπροβάλουν ανάμεσα από τους χρυσοπράσινους ελαιώνες που καταλήγουν στην θάλασσα αλλά και τα φροντισμένα μποστάνια τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι γεμάτα με καρπούζια μιας και η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή της στο καλοκαιρινό φρούτο. Στην περιοχή κάνει την αναφορά του το εκκλησάκι του χωριού και οι δυο ταβέρνες με τοπική κουζίνα για καλό φαγητό. Η πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό, με όλες τις υπηρεσίες και την καλή αγορά για την εξυπηρέτησή σας. Η περιοχή συνδέεται άμεσα μέσο ΚΤΕΛ για Αθήνα, Πύργο, Πάτρα, Καλαμάτα ή την ευρύτερη περιοχή και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για τις πτήσεις σας θα το συναντήσετε σε απόσταση 70 χλμ.


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==

Έκδοση από την 09:59, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Συντεταγμένες: 37°14′28″N 21°40′23″E / 37.2411°N 21.6731°E / 37.2411; 21.6731

Άποψη της Κυπαρισσίας

Η Κυπαρισσία είναι κωμόπολη της Πελοποννήσου. Είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση - απλώνεται από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω έως τα νερά του Ιονίου. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ο Δήμος έχει 8.648 κατοίκους εκ των οποίων οι 5.708 κατοικούν στην Κυπαρισσία. Στην τελευταία απογραφή του 2001 η Κυπαρισσία κατατάχθηκε 5η πληθυσμιακά πόλη της Μεσσηνίας. Απέχει 255 χλμ. ΝΔ από την Αθήνα, 63 χιλιόμετρα Ν. από τον Πύργο Ηλείας, 100 χλμ. ΝΔ από την Τρίπολη, 67 χλμ ΒΔ. από την Καλαμάτα και 74 χλμ. Β. από την Μεθώνη.

Η ιστορία της είναι πολύ μεγάλη και συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου. Το ξεκίνημά της χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Στον Μεσαίωνα λεγόταν Αρκαδιά, ενώ το σημερινό της όνομα οφείλεται στον Όθωνα. Στην Κυπαρισσία ανακαλύφθηκαν τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό υπάρχει Φράγκικο Κάστρο.

Η Κυπαρισσία έχει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Είναι αγροτικό και εμπορικό κέντρο. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη - η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός - και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (χαμάμ), τα καλντερίμια κ. ά. Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη με ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία.


Πρόβλημα αποχέτευσης Κυπαρισσίας

Η αποχέτευση και τα λύματα της Κυπαρισσίας μέσω του ειδικού υποθαλάσσιου αγωγού (ο οποίος ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται το κάμπινγκ/δεξιά από το λιμάνι) ρίχνονται βαθιά μέσα στην Θάλασσα. Αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα κυρίως στις βόρειες παραλίες της πόλης. Πολλές φορές τα ρεύματα (που συνήθως έχουν κατεύθυνση βόρεια) ξεβγάζουν τα λύματα στις παραλίες. Αυτός μάλιστα είναι ο λόγος που πολλοί κάτοικοι της Κυπαρισσίας αποφεύγουν την κολύμβηση σε αυτές τις παραλίες. Το πρόβλημα αυτό είναι έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Την λύση του προβλήματος θα δώσει ο μελλοντικός βιολογικός καθαρισμός λυμάτων που έχει προγραμματιστεί για την πόλη, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.

Δήμος Κυπαρισσίας

Ο Δήμος Κυπαρισσίας με έδρα την Κυπαρισσία έχει 11 Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία με τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους είναι:
Κυπαρισσία: 5708 (οικισμοί: Μεμί, Μπλεμενιάνοι, Μύλοι, Ροντάκι, Τερψιθέα)

  1. Αρμενιοί: 462
  2. Βρύσες: 306
  3. Μουριατάδα: 125 (οικισμός: Καρβούνι)
  4. Μύρον: 63 (οικισμός: Αλημάκι)
  5. Ξηρόκαμπος: 68
  6. Περδικονέρι: 327
  7. Ράχες: 305
  8. Σπηλιά: 614
  9. Στασιό: 312
  10. Φαρακλάδα: 358

Η έκταση του Δήμου είναι 101.018 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου καλύπτεται από ελαιώνες. Στις αμμουδιές του Κυπαρισσιακού Κόλπου, βρίσκεται ο δεύτερος - μετά τη Ζάκυνθο - βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Βόρεια: Δήμος Αυλώνα- Καλό Νερό Βορειοανατολικά: Κοινότητα Τρυπίλα
Δυτικά: Ιόνιο Πέλαγος
Κυπαρισσία Ανατολικά: Αιγάλεω
Νότια: Δήμος Φιλιατρών