Σπηλαίωση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: bg:Кавитация
μ Ρομπότ: Προσθήκη: da:Kavitation
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
[[bs:Kavitacija]]
[[bs:Kavitacija]]
[[cs:Kavitace]]
[[cs:Kavitace]]
[[da:Kavitation]]
[[de:Kavitation]]
[[de:Kavitation]]
[[en:Cavitation]]
[[en:Cavitation]]

Έκδοση από την 22:14, 26 Αυγούστου 2009

Προπέλα που προκαλεί σπηλαίωση

Η σπηλαίωση είναι η δημιουργία φυσαλίδων ατμού σε ένα ρέον υγρό στο σημείο όπου η πίεσή του πέφτει χαμηλότερα από την πίεση ατμού του. Η σπηλαίωση θεωρείται από τους κύριους παράγοντες φθοράς σε βιομηχανικά συστήματα. Το φαινόμενο συνήθως διαιρείται σε δύο υποφαινόμενα: την αδρανειακή σπηλαίωση και τη μη αδρανειακή σπηλαίωση. Στην αδρανειακή σπηλαίωση, ένα κενό ή μια φυσαλίδα σε ένα υγρό καταρρέει και παράγει πίδακα υγρού ή κρουστικό κύμα. Η φθορά από αυτού του είδους τη σπηλαίωση είναι ορατή σε προπέλλες πλοίων και υποβρυχίων, κρυογονικές αντλίες και τουρμπίνες. Στη μη αδρανειακή σπηλαίωση μία φυσαλίδα σε ένα υγρό οδηγείται σε εξαναγκασμένη ταλάντωση ως προς το μέγεθος και το σχήμα της, μέσω παροχής ενέργειας σε αυτήν, για παραδειγμά με τη χρήση ενός ακουστικού πεδίου. Η μη αδρανειακή σπηλαίωση παρατηρείται επίσης σε προπέλλες, αντλίες και τουρμπίνες, αλλά η φθορά από αυτήν μπορεί να είναι ελεγχόμενη και χρησιμοποιείται σε υπερηχητικό καθαρισμό [1], καταστροφή της σαλμονέλλας [2] και καταστροφή της πέτρας στα νεφρά [3].

Δείτε επίσης

Αναφορές

  1. C. E. Brennen, Cavitation and Bubble Dynamics (Oxford University Press, New York, 1995).
  2. D. M. Wrigley and N. G. Llorca, Decrease of Salmonella Typhimurium in Skim Milk and Egg by Heat and Ultrasonic Wave Treatment, Journal of Food Protection, 55, σ678 (1992).
  3. W. Sass, M. Braunlich, H. P. Deyer, E. Matura, W. Folberth, H. G. Priemeyer, and J. Seifert, The Mechanisms of Stone Disintegration by Shock Waves, Ultrasound in Med. Biol., 17, 239 (1991).