Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Εικόνα:HNMS.JPG|thumb|right|250px|Οι εγκαταστάσεις της [[ΕΜΥ]] (Ελληνικό) Αθήνα]]
[[Εικόνα:EMY_shield.svg|thumb|right|150px|Ο θυρεός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας]]
Η '''Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία''' (ΕΜΥ) (HNMS) είναι ελληνική κρατική Υπηρεσία, που υπάγεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο [[Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας|Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας]], που έχει σαν κύριο σκοπό τον προσδιορισμό και την πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών (δηλαδή του καιρού).<br>
Η '''Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία''', γνωστή επίσης και με τα αρχικά ΕΜΥ και HNMS, είναι ελληνική κρατική υπηρεσία που υπάγεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο [[Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας]] και έχει σαν αποστολή τον προσδιορισμό και την πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή του καιρού.
Συγκεκριμένα διαθέτει ένα δίκτυο από ειδικούς [[μετεωρολογικός σταθμός|μετεωρολογικούς σταθμούς]] (meteorological stations), απ΄ όπου συγκεντρώνει παρατηρήσεις και αφενός καταρτίζει [[μετεωρολογικός χάρτης|μετεωρολογικούς χάρτες]] (meteorological charts), αφετέρου εκδίδει [[μετεωρολογικό δελτίο|μετεωρολογικά δελτία]] (meteorological bulletins), τακτικά και έκτατα, ιδιαίτερα χρήσιμα στις αεοπορικές και θαλάσσιες μεταφορές΄. Για την αρτιότερη κάλυψη του ελλαδικού χώρου η ΕΜΥ συνεργάζεται με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων Χωρών σε συγκεκριμένους χρόνους του 24ώρου μεταξύ των οποίων και ανταλλάσσονται μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Για το σκοπό αυτό διαθέτει ένα δίκτυο από ειδικούς [[μετεωρολογικός σταθμός|μετεωρολογικούς σταθμούς]] από όπου συγκεντρώνει παρατηρήσεις. Με βάση αυτές καταρτίζει [[μετεωρολογικός χάρτης|μετεωρολογικούς χάρτες]] και εκδίδει [[μετεωρολογικό δελτίο|μετεωρολογικά δελτία]], τακτικά και έκτατα, ιδιαίτερα χρήσιμα στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Για τις παρατηρήσεις τους οι ανά τον κόσμο μετεωρολογικές Υπηρεσίες ή οι επιστήμονες οι ασχολούμενοι με αυτό το αντικείμενο (μετεωρολόγοι) χρησιμοποιούν και ειδικά [[πλοίο μετεωρολογικών παρατηρήσεων|πλοία μετεωρολογικών παρατηρήσεων]] τα καλούμενα "'''o.w.o.s.'''" , καθώς και [[Πλοίο μετεωρολογικός σταθμός|πλοία μετεωρολογικούς σταθμούς]] (Weather ships ή ocean station vessels). Επιπρόσθετα σήμερα στo επίπονο έργο της πρόβλεψης του καιρού εκ μέρους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών σημαντική βοήθεια παρέχουν οι τεχνητοί μετεωρολογικοί δορυφόροι.


===Ίδρυση - οργάνωση===
===Ίδρυση - οργάνωση===
Όπως κάθε Χώρα έχει την δική της κεντρική μετεωρολογική υπηρεσία στην [[Ελλάδα]] η αντίστοιχη Υπηρεσία είναι η περισσότερο γνωστή ως Ε.Μ.Υ. από τα αρχικά των λέξεων της ονομασίας της. Ιδρύθηκε το [[1931]] και εδρεύει σήμερα στις εγκαταστάσεις του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, στο [[Ελληνικό]] ([[Αττική]]). Το προσωπικό της αποτελείται τόσο απο στρατιωτικό προσωπικό (κυρίως αξιωματικούς της [[Σχολή Ικάρων|Σχολής Ικάρων]]) όσο και από πολιτικο, που περιλαμβάνει φυσικούς, μαθηματικούς και ειδικούς πληροφορικής, με επιπρόσθετο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (διοικητικό - οικονομικό - τεχνικό). Συνολικά φέρεται να απασχολεί 565 άτομα, όχι μόνο στο κεντρικό κτίριό της αλλά και σε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς το μετεωρολογικό της δίκτυο καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα.
Η ΕΜΥ ιδρύθηκε το [[1931]] και εδρεύει σήμερα στις εγκαταστάσεις του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών στο [[Ελληνικό]] [[Αττική]]. Το προσωπικό της αποτελείται τόσο απο στρατιωτικό προσωπικό (κυρίως αξιωματικούς της [[Σχολή Ικάρων|Σχολής Ικάρων]]) όσο και από πολιτικο, που περιλαμβάνει φυσικούς, μαθηματικούς και ειδικούς πληροφορικής, με επιπρόσθετο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (διοικητικό - οικονομικό - τεχνικό). Συνολικά απασχολεί περίπου 565 άτομα, όχι μόνο στο κεντρικό κτίριό της αλλά και σε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς το μετεωρολογικό της δίκτυο καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα.

[[Εικόνα:HNMS.JPG|thumb|right|250px|Οι εγκαταστάσεις της ΕΜΥ στο Ελληνικό, Αθήνα]]
Για την αρτιότερη κάλυψη του ελλαδικού χώρου η ΕΜΥ συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών σε συγκεκριμένους χρόνους του 24ώρου μεταξύ των οποίων και ανταλλάσσονται μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Για τις παρατηρήσεις τους οι ανά τον κόσμο μετεωρολογικές υπηρεσίες ή οι επιστήμονες οι ασχολούμενοι με αυτό το αντικείμενο (μετεωρολόγοι) χρησιμοποιούν και ειδικά [[πλοίο μετεωρολογικών παρατηρήσεων|πλοία μετεωρολογικών παρατηρήσεων]] τα καλούμενα "'''o.w.o.s.'''" , καθώς και [[Πλοίο μετεωρολογικός σταθμός|πλοία μετεωρολογικούς σταθμούς]] (Weather ships ή ocean station vessels). Επιπρόσθετα σήμερα στo επίπονο έργο της πρόβλεψης του καιρού εκ μέρους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών σημαντική βοήθεια παρέχουν οι τεχνητοί μετεωρολογικοί δορυφόροι.


Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της Ε.Μ.Υ. είναι η [[Πρόγνωση του καιρού]]. Παράλληλα όμως δίνει και πολύτιμες πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα, στις Κρατικές Υπηρεσίες, στις συγκοινωνίες, στη γεωργία, στον αθλητισμό, κ.λπ. Για ν΄ ανταποκριθεί η ΕΜΥ στην αποστολή της εκτός από το κατάλληλο προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονα όργανα προκειμένου να πυκνώσει το Εθνικό δίκτυο των [[Μετεωρολογικός σταθμός|μετεωρολογικών σταθμών]].
Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ΕΜΥ είναι η [[πρόγνωση του καιρού]]. Παράλληλα όμως δίνει και πολύτιμες πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα, στις Κρατικές Υπηρεσίες, στις συγκοινωνίες, στη γεωργία, στον αθλητισμό, κ.λπ. Για να ανταποκριθεί η ΕΜΥ στην αποστολή της εκτός από το κατάλληλο προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονα όργανα προκειμένου να πυκνώσει το Εθνικό δίκτυο των [[Μετεωρολογικός σταθμός|μετεωρολογικών σταθμών]].


=== Δείτε επίσης ===
=== Δείτε επίσης ===

Έκδοση από την 02:39, 6 Φεβρουαρίου 2009

Ο θυρεός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, γνωστή επίσης και με τα αρχικά ΕΜΥ και HNMS, είναι ελληνική κρατική υπηρεσία που υπάγεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και έχει σαν αποστολή τον προσδιορισμό και την πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή του καιρού. Για το σκοπό αυτό διαθέτει ένα δίκτυο από ειδικούς μετεωρολογικούς σταθμούς από όπου συγκεντρώνει παρατηρήσεις. Με βάση αυτές καταρτίζει μετεωρολογικούς χάρτες και εκδίδει μετεωρολογικά δελτία, τακτικά και έκτατα, ιδιαίτερα χρήσιμα στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Ίδρυση - οργάνωση

Η ΕΜΥ ιδρύθηκε το 1931 και εδρεύει σήμερα στις εγκαταστάσεις του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών στο Ελληνικό Αττική. Το προσωπικό της αποτελείται τόσο απο στρατιωτικό προσωπικό (κυρίως αξιωματικούς της Σχολής Ικάρων) όσο και από πολιτικο, που περιλαμβάνει φυσικούς, μαθηματικούς και ειδικούς πληροφορικής, με επιπρόσθετο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (διοικητικό - οικονομικό - τεχνικό). Συνολικά απασχολεί περίπου 565 άτομα, όχι μόνο στο κεντρικό κτίριό της αλλά και σε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς το μετεωρολογικό της δίκτυο καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα.

Οι εγκαταστάσεις της ΕΜΥ στο Ελληνικό, Αθήνα

Για την αρτιότερη κάλυψη του ελλαδικού χώρου η ΕΜΥ συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών σε συγκεκριμένους χρόνους του 24ώρου μεταξύ των οποίων και ανταλλάσσονται μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Για τις παρατηρήσεις τους οι ανά τον κόσμο μετεωρολογικές υπηρεσίες ή οι επιστήμονες οι ασχολούμενοι με αυτό το αντικείμενο (μετεωρολόγοι) χρησιμοποιούν και ειδικά πλοία μετεωρολογικών παρατηρήσεων τα καλούμενα "o.w.o.s." , καθώς και πλοία μετεωρολογικούς σταθμούς (Weather ships ή ocean station vessels). Επιπρόσθετα σήμερα στo επίπονο έργο της πρόβλεψης του καιρού εκ μέρους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών σημαντική βοήθεια παρέχουν οι τεχνητοί μετεωρολογικοί δορυφόροι.

Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ΕΜΥ είναι η πρόγνωση του καιρού. Παράλληλα όμως δίνει και πολύτιμες πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα, στις Κρατικές Υπηρεσίες, στις συγκοινωνίες, στη γεωργία, στον αθλητισμό, κ.λπ. Για να ανταποκριθεί η ΕΜΥ στην αποστολή της εκτός από το κατάλληλο προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονα όργανα προκειμένου να πυκνώσει το Εθνικό δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών.

Δείτε επίσης

Εξωτερικές Συνδέσεις