Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ekton (συζήτηση | συνεισφορές)
μ αγγλ. τιτλος
Ekton (συζήτηση | συνεισφορές)
κουτί πληροφοριών
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Βιβλίο
[[Εικόνα:Orphelins.jpg|right|thumb|Τα ορφανά Μποντλέρ‎]]
| πρωτότυπο_όνομα_βιβλίου = A Series of Unfortunate Events

| όνομα_ελληνικής_μετάφρασης = Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα
| εικόνα = [[Εικόνα:Orphelins.jpg‎]]
| λεζάντα = Τα ορφανά Μποντλέρ
| συγγραφέας = [[Ντάνιελ Χάντλερ]] (ως Λέμονι Σνίκετ)
| είδος = Φαντασία
| εκδότης = HarperCollins
| εικονογράφηση = Brett Helquist
| επιμέλεια_εξώφυλλου =
| χώρα_προέλευσης = [[Η.Π.Α]]
| γλώσσα = Αγγλική
| πρώτη_έκδοση = [[1999]]
| ISBN =
| προηγούμενο_βιβλίο_σειράς =
| επόμενο_βιβλίο_σειράς =
| μεταφραστής = Χαρά Γιαννακοπούλου
| εκδότης_στην_Ελλάδα = Ελληνικά Γράμματα
| επιμέλεια_ελληνικού_εξώφυλλου =
| πρώτη_έκδοση_μετάφρασης = [[2002]]
}}
'''Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα''' (''A Series of Unfortunate Events'') είναι ο τίτλος σειράς βιβλίων που έχουν γίνει μπέστ σέλερ στις Η.Π.Α, στην Αγγλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Συγγραφέας των βιβλίων αυτών είναι ο [[Ντάνιελ Χάντλερ]], κάτω από το ψευδώνυμο ''Λέμονι Σνίκετ''. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια αντίτυπα.<ref>{{cite web
'''Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα''' (''A Series of Unfortunate Events'') είναι ο τίτλος σειράς βιβλίων που έχουν γίνει μπέστ σέλερ στις Η.Π.Α, στην Αγγλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Συγγραφέας των βιβλίων αυτών είναι ο [[Ντάνιελ Χάντλερ]], κάτω από το ψευδώνυμο ''Λέμονι Σνίκετ''. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια αντίτυπα.<ref>{{cite web
| publisher = ''Usatoday.com''
| publisher = ''Usatoday.com''

Έκδοση από την 19:46, 27 Οκτωβρίου 2008

Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα
Αρχείο:Orphelins.jpg
Τα ορφανά Μποντλέρ
ΣυγγραφέαςΝτάνιελ Χάντλερ (ως Λέμονι Σνίκετ)
ΜεταφραστήςΧαρά Γιαννακοπούλου
ΕικονογράφοςBrett Helquist
ΤίτλοςA Series of Unfortunate Events
ΓλώσσαΑγγλική
Ημερομηνία δημοσίευσης1998
ΜορφήΦαντασία
Πρώτη έκδοσηHarperCollins

Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα (A Series of Unfortunate Events) είναι ο τίτλος σειράς βιβλίων που έχουν γίνει μπέστ σέλερ στις Η.Π.Α, στην Αγγλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Συγγραφέας των βιβλίων αυτών είναι ο Ντάνιελ Χάντλερ, κάτω από το ψευδώνυμο Λέμονι Σνίκετ. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια αντίτυπα.[1]

Στην Ελλάδα έχουν ήδη κυκλοφορήσει όλα τα βιβλία της σειράς, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Βιβλία

Η σειρά ακολουθεί την ζωή των ορφανών Μποντλέρ, Βάιολετ, Κλάους και Σάνι, από την ημέρα που χάνουν τους πλούσιους γονείς τους σε μια φοβερή πυρκαγιά που κατέστρεψε το σπίτι τους. Κάθε βιβλίο ο Λέμονι Σνίκετ το αφιερώνει στην Μπέατρις. Ενώ η σειρά ακολουθεί περίπου το ίδιο μοτίβο στα πρώτα εφτά βιβλία, μετά το 7ο όλα αλλάζουν, αφού τα ορφανά Μποντλέρ κατηγορούνται για φόνο που δεν διέπραξαν και έτσι αναγκάζονται να μεταμφιέζονται για να μην αναγνωριστούν από τις αρχές.

Οι τίτλοι της σειράς είναι:

Η Κακή Αρχή

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η Κακή Αρχή είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα καθώς και το πρώτο παιδικό βιβλίο του Ντάνιελ Χάντλερ. Εδώ γνωρίζουμε τα αδέρφια Μποντλέρ καθώς και τον πρώτο τους κηδεμόνα, τον Κόμη Όλαφ, που δεν θα σταματήσει αν δεν αρπάξει την περιουσία τους.

Τα αδέρφια Μποντλέρ βρίσκονται στην παραλία Μπρίνι, όπου περνούν ευχάριστα την ώρα τους ώσπου ο κύριος Πόε, φίλος των γονιών τους, τους ανακοινώνει ότι οι γονείς τους πέθαναν σε μια φωτιά που κατέστρεψε το σπίτι και όλα τα υπάρχοντά τους. Αφού μένουν λίγο στο σπίτι του κύριου Πόε μαζί με τους δύο κακομαθημένους γιους του,τον Έντγκαρ και τον Άλμπερτ, ο κύριος Πόε τους στέλνει να μείνουν σε ένα μακρινό τους συγγενή ονόματι Κόμης Όλαφ.

Αφού φτάνουν στην γειτονιά του κηδεμόνα τους, γνωρίζουν την Δικαιοσύνη Στράους, μία καλόκαρδη δικαστίνα και γειτόνισσα του Κόμη Όλαφ, και μπερδεύουν το πανέμορφο σπίτι της με το σπίτι του Κόμη Όλαφ, ένα σπίτι έτοιμο να γκρεμιστεί. Ο Κόμης Όλαφ αν και συγγενής τους ,τους φέρεται πάρα πολύ άσχημα με το να τα βάζει να κάνουν βαριές αγγαρείες.

Ο Κόμης Όλαφ είναι ένας ατάλαντος ηθοποιός και έχει μια ομάδα από συνεργούς που είναι το ίδιο κακοί στον χαρακτήρα με τον Κόμη Όλαφ. Εκτός από το να είναι κακός επιδιώκει να αρπάξει την μεγάλη περιουσία που οι γονείς των ορφανών τους άφησαν, επινοώντας ένα πανούργο κόλπο από το οποίο ξεφεύγουν την τελευταία στιγμή τα ορφανά, ενώ ο κύριος Πόε, που δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, ανακαλύπτει το σχέδιο του Κόμη Όλαφ που ξεφεύγει, και τα ορφανά αναγκάζονται να πάνε να ζήσουν με άλλο κηδεμόνα.

Το Δωμάτιο με τα Ερπετά

Το Δωμάτιο με τα Ερπετά είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα από τον Λέμονι Σνίκετ. Σε αυτό το βιβλίο, τα ορφανά Μποντλέρ, Βάιολετ, Κλάους και Σάνι, είναι κάτω από την κηδεμονία του Ερπετολόγου Δρ Μοντγκόμερι Μοντγκόμερι, ή αλλιώς Θείος Μόντι.

Αφού περνούν λίγες ευχάριστες στιγμές με τον καλόκαρδο θείο Μόντι κάνει την επανεμφάνισή του στις ζωές τους ο Κόμης Όλαφ μεταμφιεσμένος ως ο νέος επιστάτης του θείου Μόντι, Στεφάνο.

Το Φαρδύ Παράθυρο

Το Φαρδύ Παράθυρο είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα, από τον Ντάνιελ Χάντλερ με το ψευδώνυμο Λέμονι Σνίκετ. Σε αυτό το βιβλίο, τα ορφανά Μποντλέρ είναι κάτω από την κηδεμονία της χήρας θείας τους Ζοζεφίνα Άνγουιστλ, που ζει σ' ένα σπίτι σε βουνό στο χείλος του γκρεμού, που κοιτάζει προς την Δακρύβρεχτη Λίμνη.Ένας ναυτικός ονόματι Σαμ όμως ,που πλησιάζει τη θεία Ζοζεφινα, έρχεται για να ταράξει ξανά τη ζωή τους.

Το Εργοστάσιο της Συμφοράς

Ο τέταρτος τόμος αρχίζει με τα τρια αδέρφια να ταξιδεύουν με τον κύριο Πόε με προορισμό την Ουτιδανούπολη όπου θα μείνουν στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξυλείας "Το Τυχερό Κούτσουρο".

H Άτεγκτη Ακαδημία

Στο πέμτο βιβλίο της σειράς,τα ορφανά Μποντλέρ μένουν στην 'Άτεγκτη Ακαδημία',υπο την κηδεμονία ενός φριχτού ανθρώπου,παρακολουθώντας τα σχολικά μαθήματα και κάνοντας πολλές αγγαρείες.Επίσης γνωρίζουν τα τρίδυμα Βάλτου τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους Μποντλέρ να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη αγγαρεία που τους επιβάλεται(το Κ.Α.Τ.Ε.Ρ.Γ.Ο.).

Το Αχρείο Χωριό

Το βιβλίο αυτό ξεκινά με τα ορφανά Μποντλέρ να βρίσκονται στο γραφείο του κύριου Πόε. Ο κ.Πόε μην μπορώντας να βρει κηδεμόνες που θέλουν να πάρουν την ανατροφή των παιδιών τους δίνει την επιλογή να διαλέξουν το χωριό που θέλουν να πάνε (βασισμένος στο γνωμικό, χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί). Τα παιδιά αποφασίζουν να πάνε στο χωριό Ε.Α.Π. ελπίζοντας να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα μυστηριώδη αρχικά αλλά και μήπως βρουν τα τρίδυμα Βάλτου.Μέτα ο Κομής Όλαφ προσπιείται τον καπετάνιο Σαμ.

Το Νοσηρό Νοσοκομείο

Τα τρία αδέλφια Μποντλερ καταζητούνται από την αστυνομία κατηγορούμενα για το φόνο του Ζακ Σνίκετ.Καταλήγουν στο νοσοκομείο Χάιμλιχ όπου δουλεύουν εθελοντικά στην Βιβλιοθήκη Αρχείων του Νοσοκομείου και βρίσκουν ένα αρχείο με το όνομά τους το οποίο περιέχει την τελευταία από τις 13 σελίδες μόνο. Η σελίδα αυτή αναφέρει ότι ίσως υπάρχει ένας επιζών απ' την πυρκαγιά -και που ίσως είναι ένας από τους γονείς των Μποντλέρ.Στο τέλος μπαίνουν κρυφά στο πορτμπαγκαζ του αυτοκινήτου του κόμη Όλαφ που πάει να καταστρέψει τις άλλες 12 σελίδες του αρχείου.

Το Σαρκοβόρο Τσίρκο

Η Ολισθηρή Οροσειρά

Τα αδέλφια καταφέρνουν να σωθούν από την παγίδα που τους έστησε ο Κόμης στο προηγούμενο βιβλίο, ωστόσο η Σάνι παράμένει στα χέρια του τελευταίου. Κι έτσι προσπαθούν να βρουν το καταφύγιο της Ε.Α.Π. στα Όρη Μόρτμεϊν και να σώσουν τη Σάνι. Παράληλλα ανακαλύπτουν κάποιες σημαντικές πλρφορίες που θα αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα.

Η Σπαρακτική Σπηλιά

Η Πρoτελευταία Παγίδα

Η Προτελευταία Παγίδα είναι το δωδέκατο βιβλίο της σειράς βιβλίων Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα. Οι Μποντλέρ βρίσκονται στο ταξί που τους πήρε από την παραλία Μπρίνι, το οποίο οδηγεί η Κιτ Σνίκετ, και κατευθύνονται προς το ξενοδοχείο "ΛΥΣΙΣ".

Aφού η Κιτ περνά με το ταξί την είσοδο του ξενοδοχείου αρχίζει να στριφογυρίζει το ταξί, μέσα στους θάμνους, για να μην μπορέσει να την ακολουθήσει ένα άλλο ταξί και σταματούν σε μια πλαγιά με γρασίδι. Εκεί οι Μποντλέρ και η Κιτ κατεβαίνουν από το ταξί και οι Μποντλέρ βλέπουν πως η Κιτ είναι έγκυος και ανάστατη.

Τα ορφανά Μποντλέρ αφού παίρνουν το πρωινό τους φοράνε τις μεταμφιέσεις τους σαν γκρουμ και ξεκινάνε για να φέρουνε εις πέρας την δύσκολη αποστολή που τους έχει αναθέσει η Κιτ και δεν είναι άλλη από το να παρακολουθούν τι συμβαίνει μέσα στο ξενοδοχείο έτσι ώστε να μάθουν ποιος είναι ο Ζ.Σ. και ποιοι εχθροί περιφέρονται στο ξενοδοχείο, αλλά και το πού βρίσκεται η ζαχαριέρα, καθώς επίσης και να επικοινωνήσουν με έναν από τους διευθυντές του ξενοδοχείου, τον Φρανκ που είναι με το μέρος της Ε.Α.Π., αλλά να προσέχουν και τον δίδυμο αδερφό του Έρνεστ που είναι με το μέρος των εγκληματιών.

Και αφού τα αδέρφια παίρνουν ένα μικρό γεύμα και φορούν τις στολές των θυρωρών μπαίνουν μέσα στο ξενοδοχείο Λύσις. Εκεί γνωρίζουν τους διευθυντές μη μπορώντας να ξεχωρίσουν ποιος είναι ο Φρανκ και ποιος ο Έρνεστ.

Το Τέλος

Χαρακτήρες

Βάιολετ Μποντλέρ

Είναι η μεγαλύτερη από τα αδέρφια Μποντλέρ. Είναι δεκατεσσάρων χρονών μέχρι το 11ο βιβλίο όπου γίνεται δεκαπέντε. Της αρέσει να εφευρίσκει διάφορους μηχανισμούς και σχέδια που καταφέρνουν να τους βγάλουν από τα προβλήματα τους την τελευταία στιγμή. Σε διάφορες στιγμές η Βάιολετ μαλώνει με τον αδερφό της. Η εντονότερη είναι στην Σπαρακτική Σπηλιά. Κατά τη διάρκεια του 10ου βιβλίου η Βάιολετ δένεται συναισθηματικά με τον Κουίγκλι Βάλτο και είναι αρκετά τρυφερή απέναντι του.

Κλάους Μποντλέρ

Είναι το δεύτερο παιδί των ορφανών Μποντλέρ. Είναι δώδεκα χρονών μέχρι το έβδομο βιβλίο όπου γίνεται δεκατριών. Ο Κλάους είναι ο βιβλιοφάγος των ορφανών Μποντλέρ ενώ έχει την ικανότητα να θυμάται ό,τι διαβάζει. Οι γνώσεις τους φάνηκαν αρκετές φορές χρήσιμες αφού πολλές φορές τους έβγαλαν από δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα. Κατά το 11ο βιβλίο ο Κλάους δένεται συναισθηματικά με την Φιόνα, όμως τελειώνει άδοξα.

Μπέατρις

Μπέατρις είναι η γυναίκα στην οποία ο Λέμονι Σνίκετ αφιερώνει τα βιβλία του στο Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα και που μάλλον αγάπησε ο συγγραφέας. Επίσης υπάρχει μια υποψία να είναι η μητέρα των ορφανών Μποντλέρ. Από ότι φαίνεται ο Λέμονι Σνίκετ δεν κατάφερε να παντρευτεί την Μπέατρις επειδή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ότι καταζητείται για εμπρησμό κι έτσι εκείνη παντρεύτηκε άλλον άντρα. Επίσης ο Σνίκετ αναφέρει στο τέταρτο βιβλίο του πως όταν ζήτησε από την γυναίκα που αγαπούσε να τον παντρευτεί εκείνη προτίμησε να του γράψει ένα βιβλίο διακοσίων σελίδων όπου του εξηγούσε τους λόγους που δεν μπορούσε να τον παντρευτεί.

Ταινία

Λέμονι Σνίκετ: Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα.

Πηγές

  1. «Friday the 13th closes the book on Lemony Snicket». Usatoday.com. 10/11/2006. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου.  Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (βοήθεια); Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

  • lemonysnicket.com - Η επίσημη ιστοσελίδα του Λέμονι Σνίκετ