Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βάιολετ Μποντλέρ)
Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα
ΣυγγραφέαςΛέμονι Σνίκετ
ΕικονογράφοςBrett Helquist
ΤίτλοςA Series of Unfortunate Events
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1998
Πρώτη έκδοσηHarperCollins

Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα (A Series of Unfortunate Events) είναι ο τίτλος σειράς βιβλίων που έχουν γίνει μπεστ σέλερ στις Η.Π.Α, στην Αγγλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα. Συγγραφέας των βιβλίων αυτών είναι ο Ντάνιελ Χάντλερ, κάτω από το ψευδώνυμο Λέμονι Σνίκετ. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια αντίτυπα.[1]

Στην Ελλάδα έχουν ήδη κυκλοφορήσει όλα τα βιβλία της σειράς, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ακολουθεί την ζωή των ορφανών Μποντλέρ, Βάιολετ, Κλάους και Σάνι, από την ημέρα που χάνουν τους πλούσιους γονείς τους σε μια φοβερή πυρκαγιά που κατέστρεψε το σπίτι τους. Κάθε βιβλίο ο Λέμονι Σνίκετ το αφιερώνει στην Μπέατρις. Ενώ η σειρά ακολουθεί περίπου το ίδιο μοτίβο στα πρώτα εφτά βιβλία, μετά το 7ο όλα αλλάζουν, αφού τα ορφανά Μποντλέρ κατηγορούνται για φόνο που δεν διέπραξαν και έτσι αναγκάζονται να μεταμφιέζονται για να μην αναγνωριστούν από τις αρχές.

Οι τίτλοι της σειράς είναι:

Η Κακή Αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η Κακή Αρχή (The Bad Beginning) είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα καθώς και το πρώτο παιδικό βιβλίο του Ντάνιελ Χάντλερ. Εδώ γνωρίζουμε τα αδέρφια Μποντλέρ καθώς και τον πρώτο τους κηδεμόνα, τον Κόμη Όλαφ, που δεν θα σταματήσει αν δεν αρπάξει την περιουσία τους.

Τα αδέρφια Μποντλέρ βρίσκονται στην παραλία Μπρίνι, όπου περνούν ευχάριστα την ώρα τους ώσπου ο κύριος Πόε, φίλος των γονιών τους, τους ανακοινώνει ότι οι γονείς τους πέθαναν σε μια φωτιά που κατέστρεψε το σπίτι και όλα τα υπάρχοντά τους. Αφού μένουν λίγο στο σπίτι του κύριου Πόε μαζί με τους δύο κακομαθημένους γιους του,τον Έντγκαρ και τον Άλμπερτ, ο κύριος Πόε τους στέλνει να μείνουν σε ένα μακρινό τους συγγενή ονόματι Κόμης Όλαφ.

Αφού φτάνουν στην γειτονιά του κηδεμόνα τους, γνωρίζουν την Δικαιοσύνη Στράους, μία καλόκαρδη δικαστίνα και γειτόνισσα του Κόμη Όλαφ, και μπερδεύουν το πανέμορφο σπίτι της με το σπίτι του Κόμη Όλαφ, ένα σπίτι έτοιμο να γκρεμιστεί. Ο Κόμης Όλαφ αν και συγγενής τους ,τους φέρεται πάρα πολύ άσχημα με το να τα βάζει να κάνουν βαριές αγγαρείες.

Ο Κόμης Όλαφ είναι ένας ατάλαντος ηθοποιός και έχει μια ομάδα από συνεργούς που είναι το ίδιο κακοί στον χαρακτήρα με τον Κόμη Όλαφ. Εκτός από το να είναι κακός επιδιώκει να αρπάξει την μεγάλη περιουσία που οι γονείς των ορφανών τους άφησαν, επινοώντας ένα πανούργο κόλπο από το οποίο ξεφεύγουν την τελευταία στιγμή τα ορφανά, ενώ ο κύριος Πόε, που δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, ανακαλύπτει το σχέδιο του Κόμη Όλαφ που ξεφεύγει, και τα ορφανά αναγκάζονται να πάνε να ζήσουν με άλλο κηδεμόνα.

Ο Κόμης Όλαφ θέλοντας να πάρει την περιουσία των Μποντλέρ ανεβάζει μια παράσταση με όνομα ο Θαυμάσιος Γάμος όπου θα παντρευόταν την Βάιολετ. Εκείνη όμως με εξυπνάδα υπέγραψε με αριστερό χέρι το χαρτί του γάμου. Ο κανόνας έλεγε ότι έπρεπε μόνο με δεξί. Έτσι το βιβλίο τελειώνει με τους Μποντλέρ να πηγαίνουν στον νέο τους κηδεμόνα.

Το Δωμάτιο με τα Ερπετά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δωμάτιο με τα Ερπετά (The Reptile Room) είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα από τον Λέμονι Σνίκετ. Σε αυτό το βιβλίο, τα ορφανά Μποντλέρ, Βάιολετ, Κλάους και Σάνι, είναι κάτω από την κηδεμονία του Ερπετολόγου Δρ Μοντγκόμερι Μοντγκόμερι, ή αλλιώς Θείος Μόντι.

Ως ερπετολόγος ο Θείος Μόντι έχει το πιο φιλικό φίδι την "Απίστευτα Θανατερή Οχιά" που την ονόμασε έτσι για να τρομάζει τους υπόλοιπους ερπετολόγους που τον κοροιδεύανε για το όνομά του.

Αφού περνούν λίγες ευχάριστες στιγμές με τον καλόκαρδο θείο Μόντι κάνει την επανεμφάνισή του στις ζωές τους ο Κόμης Όλαφ μεταμφιεσμένος ως ο νέος επιστάτης του θείου Μόντι, Στεφάνο, με σκοπό να τους πάρει την περιουσία.

Ο Στεφάνο σκοτώνει τον θείο Μόντι λέγοντας ότι τον σκότωσε η Οχιά. Τα παιδιά όμως, αποκαλύπτουν κι αυτή την δολοπλόκα μεταμφίεση του Κόμη Όλαφ.

Το Φαρδύ Παράθυρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φαρδύ Παράθυρο (The Wide Window) είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα, από τον Ντάνιελ Χάντλερ με το ψευδώνυμο Λέμονι Σνίκετ. Σε αυτό το βιβλίο, τα ορφανά Μποντλέρ είναι κάτω από την κηδεμονία της χήρας θείας τους Ζοζεφίνα Άνγουιστλ, που ζει σ' ένα σπίτι σε βουνό στο χείλος του γκρεμού, που κοιτάζει προς την Δακρύβρεχτη Λίμνη.Ένας ναυτικός ονόματι Σαμ όμως ,που πλησιάζει τη θεία Ζοζεφίνα, έρχεται για να ταράξει ξανά τη ζωή τους.

Το Εργοστάσιο της Συμφοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εργοστάσιο της Συμφοράς (The Miserable Mill) είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα από τον Λέμονι Σνίκετ. Ο τέταρτος τόμος αρχίζει με τα τρία αδέρφια να ταξιδεύουν με τον κύριο Πόε με προορισμό την Ουτιδανούπολη όπου θα μείνουν στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξυλείας "Το Τυχερό Κούτσουρο".

Η Άτεγκτη Ακαδημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πέμπτο βιβλίο της σειράς,τα ορφανά Μποντλέρ μένουν στην Άτεγκτη Ακαδημία (The Austere Academy), υπό την κηδεμονία ενός φριχτού ανθρώπου, παρακολουθώντας τα σχολικά μαθήματα και κάνοντας πολλές αγγαρείες. Επίσης γνωρίζουν τα τρίδυμα Βάλτου τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους Μποντλέρ να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη αγγαρεία που τους επιβάλλεται (το Κ.Α.Τ.Ε.Ρ.Γ.Ο.). Επίσης, σε αυτό το σημείο της απαγωγής των τρίδυμων Βάλτου, εκείνα το τελευταίο πράγμα που τους είπαν ήταν Ε.Α.Π.. Από εκεί και πέρα δημιουργούνται νέες περιπέτειες.

Το Ψεύτικο Ασανσέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ψεύτικο Ασανσέρ (The Ersatz Elevator) Καθώς ο κύριος Πόε ψάχνει για τα τρίδυμα Βάλτου, τα ορφανά Μποντλέρ υιοθετούνται από τον Ζερόμ Ελεεινού (Zerome Squalor)και τη γυναίκα του Εσμέ (Esme Squalor),την έκτη πιο σημαντική οικονομική σύμβουλο της πόλης, οι οποίοι ζουν σε ένα πολυτελέστατο ρετιρέ της Σκοτεινής Λεωφόρου 667. Η Εσμέ είναι εθισμένη με τη μόδα, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει τα ορφανά μόνο και μόνο επειδή είναι ιν, ενώ στην πραγματικότητα δε νοιάζεται καθόλου για αυτά. Απεναντίας, ο Ζενόρ είναι πολύ φιλικός προς τα παιδιά και επιθυμεί να κάνει τη διαμονή τους στο ρετιρέ όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Την περίοδο αυτή η Εσμέ οργανώνει μια ιν δημοπρασία, η οποία θα ταράξει τη ζωή της Βάιολετ, του Κλάους και της Σάνι για ακόμη μια φορά και ιδιαίτερα με τον ερχομό του δημοπράτη Γκουντερ. Βασικό μέρος για την τροπή της ιστορίας θα αποδειχθεί το ασανσέρ, το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας καθώς είναι άουτ, όπου τα τρία παιδιά θα κάνουν συνταραχτικές ανακαλύψεις και θα μάθουν μυστικά για τους γονείς τους τα οποία θα τους συγκλονίσουν.

Το Αχρείο Χωριό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αχρείο Χωριό (The Vile Village)

Το βιβλίο αυτό ξεκινά με τα ορφανά Μποντλέρ να βρίσκονται στο γραφείο του κύριου Πόε. Ο κ.Πόε μην μπορώντας να βρει κηδεμόνες που θέλουν να πάρουν την ανατροφή των παιδιών τους δίνει την επιλογή να διαλέξουν το χωριό που θέλουν να πάνε (βασισμένος στο γνωμικό, χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί). Τα παιδιά αποφασίζουν να πάνε στο χωριό Ε.Α.Π. ελπίζοντας να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα μυστηριώδη αρχικά αλλά και μήπως βρουν τα τρίδυμα Βάλτου.

Το Νοσηρό Νοσοκομείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοσηρό Νοσοκομείο (The Hostile Hospital)

Τα τρία αδέλφια Μποντλερ καταζητούνται από την αστυνομία κατηγορούμενα για το φόνο του Ζακ Σνίκετ.Καταλήγουν στο νοσοκομείο Χάιμλιχ όπου δουλεύουν εθελοντικά στην Βιβλιοθήκη Αρχείων του Νοσοκομείου και βρίσκουν ένα αρχείο με το όνομά τους το οποίο περιέχει μόνο τη σελίδα 13. Η σελίδα αυτή αναφέρει ότι ίσως υπάρχει ένας επιζών απ' την πυρκαγιά -και που ίσως είναι ένας από τους γονείς των Μποντλέρ.Όμως τώρα τα ορφανά Μποντλέρ κατηγορούνται και για τον εμπρησμό της Βιβλιοθήκης Αρχείων του νοσοκομείου Χάιμλιχ.Στο τέλος μπαίνουν κρυφά στο πορτμπαγκαζ του αυτοκινήτου του κόμη Όλαφ που πάει να καταστρέψει τις άλλες 12 σελίδες του αρχείου.

Το Σαρκοβόρο Τσίρκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαρκοβόρο Τσίρκο (The Carnivorous Carnival)

Σε αυτό το βιβλίο τα ορφανά Μποντλέρ ακολουθούν τον κόμη Όλαφ σε ένα Τσίρκο στο οποίο κατοικεί μια μάντισσα, φίλη του κομη Όλαφ.Επίσης, στο βιβλίο αυτό, τα ορφανά Μποντλέρ ανακαλύπτουν το πώς ο κόμης Όλαφ τους έβρισκε όπου και αν πήγαιναν. Στο τέλος συνεργάστηκαν με τον ιδιοκτήτη του τσίρκου, αλλά η συνεργασία δεν μπόρεσε να τελειώσει.Τελικά καταλήγουν σε ένα βαγόνι τρένου χωρίς την αδερφή τους, την Σάνι.

Η Ολισθηρή Οροσειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολισθηρή Οροσειρά (The Slippery Slope)

Τα αδέλφια καταφέρνουν να σωθούν από την παγίδα που τους έστησε ο Κόμης στο προηγούμενο βιβλίο, ωστόσο η Σάνι παραμένει στα χέρια του τελευταίου. Κι έτσι προσπαθούν να βρουν το καταφύγιο της Ε.Α.Π. στα Όρη Μόρτμεϊν και να σώσουν τη Σάνι. Παράλληλα ανακαλύπτουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα.Επίσης σ'αυτό το βιβλίο οι Μποντλέρ ανακαλύπτουν ότι ο Κουίγκλι Βάλτος είναι ζωντανός.

Η Σπαρακτική Σπηλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σπαρακτική Σπηλιά (The Grim Grotto) Ένα μυστηριώδες υποβρύχιο, ένας εκκεντρικός καπετάνιος, ένας καταστροφικός μύκητας και τα κωδικοποιημένα αρχικά "πνίγουν" τα παιδιά από παντού. Υπό την φιλοξενία του καπετάνιου Γουιντερσινς στο υποβρύχιο Κουικουεγκ προσπαθούν να λύσουν τα μυστήρια που τους περιβάλλουν. Όποτε όμως μια νέα αποκάλυψη έρχεται στο φως, περισσότερα αινίγματα και μυστήρια έρχονται στην επιφάνεια. Όμως ο Κόμης Όλαφ πάντα θα τους καταδιώκει...

Η Προτελευταία Παγίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προτελευταία παγίδα (The Penultimate Peril) είναι το δωδέκατο βιβλίο της σειράς βιβλίων Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα. Οι Μποντλέρ βρίσκονται στο ταξί που τους πήρε από την παραλία Μπρίνι, το οποίο οδηγεί η Κιτ Σνίκετ, και κατευθύνονται προς το ξενοδοχείο "ΛΥΣΙΣ".

Αφού η Κιτ περνά με το ταξί την είσοδο του ξενοδοχείου αρχίζει να στριφογυρίζει το ταξί, μέσα στους θάμνους, για να μην μπορέσει να την ακολουθήσει ένα άλλο ταξί και σταματούν σε μια πλαγιά με γρασίδι. Εκεί οι Μποντλέρ και η Κιτ κατεβαίνουν από το ταξί και οι Μποντλέρ βλέπουν πως η Κιτ είναι έγκυος και ανάστατη.

Τα ορφανά Μποντλέρ αφού παίρνουν το πρωινό τους φοράνε τις μεταμφιέσεις τους σαν γκρουμ και ξεκινάνε για να φέρουνε εις πέρας την δύσκολη αποστολή που τους έχει αναθέσει η Κιτ και δεν είναι άλλη από το να παρακολουθούν τι συμβαίνει μέσα στο ξενοδοχείο έτσι ώστε να μάθουν ποιος είναι ο Ζ.Σ. και ποιοι εχθροί περιφέρονται στο ξενοδοχείο, αλλά και το πού βρίσκεται η ζαχαριέρα, καθώς επίσης και να επικοινωνήσουν με έναν από τους διευθυντές του ξενοδοχείου, τον Φρανκ που είναι με το μέρος της Ε.Α.Π., αλλά να προσέχουν και τον δίδυμο αδερφό του Έρνεστ που είναι με το μέρος των εγκληματιών.

Και αφού τα αδέρφια παίρνουν ένα μικρό γεύμα και φορούν τις στολές των γκρουμ μπαίνουν στο ξενοδοχείο Λύσις. Εκεί γνωρίζουν τους διευθυντές μη μπορώντας να ξεχωρίσουν ποιος είναι ο Φρανκ και ποιος ο Έρνεστ.

Το Τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τέλος (The End)

Σε αυτόν τον τόμο τα ορφανά ναυαγούν σε ένα έρημο νησι μετα από την αποδραση τους από το ξενοδοχειο <<ΛΥΣΙΣ>> μαζι με τον κομη Ολαφ.Θα γνωρισουν τους περιεργους κατοικους του και θα ξεθαψουν ενα τρομερο μυστικο που αφορα τους γονεις τους με τη βοήθεια της Απιστευτα Θανατερής Οχιάς, το φιδι του θειου τους Μόντι

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάιολετ Μποντλέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η μεγαλύτερη από τα αδέρφια Μποντλέρ. Είναι δεκατεσσάρων χρονών μέχρι το 11ο βιβλίο όπου γίνεται δεκαπέντε. Της αρέσει να εφευρίσκει διάφορους μηχανισμούς και σχέδια που καταφέρνουν να τους βγάλουν από τα προβλήματα τους, την τελευταία στιγμή, χρησιμοποιώντας απλά αντικείμενα όπως λαστιχάκια και τενεκεδάκια. Όποτε η Βάιολετ επινοεί και φτιάχνει κάτι, δένει τα μαλλιά της με μια κορδέλα για να κρατήσει μακριά από τα μάτια της. Σε διάφορες στιγμές η Βάιολετ μαλώνει με τον αδερφό της. Η εντονότερη είναι στην Σπαρακτική Σπηλιά. Κατά τη διάρκεια του 10ου βιβλίου η Βάιολετ δένεται συναισθηματικά με τον Κουίγκλι Βάλτο και είναι αρκετά τρυφερή απέναντι του.

Εξωτερική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα βιβλία η Βάιολετ έχει σκουρά καστανά ή μαύρα μαλλιά τα οποία στις άκρες σγουραίνουν (ειδικά αν δεν είναι χτενισμένα). Τα μάτια της δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι χρώμα είναι. Από τον Λέμονι Σνίκετ έχει χαρακτηριστεί ότι έχει όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου (όπως και τα αδέρφια της).

Προσωπικότητα και χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάιολετ είναι μια έξυπνη εφευρέτρια και οι ικανότητές της έχουν σώσει αμέτρητες φορές την ίδια και τα αδέρφια της από τον θάνατο. Συνήθως δένει τα μαλλιά της με μια κορδέλα για να τα κρατήσει έξω από τα μάτια της όταν σκέφτεται μια εφεύρεση. Αυτό της επιτρέπει να μείνει συγκεντρωμένη και να θέσει τα γρανάζια του μυαλού της να δουλεύουν.

Η Βάιολετ είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη εφευρέτρια της εποχής της. Όταν η Βάιολετ ήταν πέντε χρονών κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό εφεύρεσης με ένα αυτόματο πλάστη, που τον έφτιαξε μόνο με στόρια και έξι ζευγάρια πατίνια. Ο κριτής επαίνεσε την Βάιολετ, λέγοντας ότι μπορεί να εφηύρει τα πάντα με τα δυο της χέρια δεμένα στην πλάτη της. Πριν από τον θάνατο των γονιών της, της άρεσε να επισκέφτεται το Μουσείο των εφευρημάτων του Ιούλιου Βερν και τα πολλά εκθέματά του, συμπεριλαμβανομένου μιας μηχανικής επίδειξης που την έμπνευσε να γίνει εφευρέτρια όταν ήταν μόνο δύο χρονών.

Η Βάιολετ εφηύρε μια φορά μια συσκευή για να απαλύνει τον συχνό πονόδοντο της αδελφής της.

Πληροφορίες σχετικά με την Βάιολετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σιχαίνεται το τραγούδι "Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ" και ιδιαίτερα μισεί τον στίχο που λέει ότι είμαι παιδί και ξέρω να γελώ.
  • Ο αγαπημένος της εφευρέτης της είναι ο Νίκολα Τέσλα.
  • Σιχαίνεται το ροζ και πιστεύει ότι το λιλά είναι ένα ασθενικό χρώμα.
  • Πριν τα γεγονότα της Κακής Αρχής, έδωσε μια υπόσχεση στους γονείς της, ότι ως η μεγαλύτερη αδερφή Μποντλέρ πάντα θα κρατάει τα αδέρφια της ασφαλή και μακριά από το κακό. Αυτή η υπόσχεση αναφέρεται πάντα και στα 13 βιβλία.
  • Η Βάιολετ, όπως και τα αδέλφια της, είναι αλλεργική στην μέντα. Στην δικιά της περίπτωση, όταν έρχεται σε επαφή με την μέντα βγάζει εξανθήματα. Έχει δηλώσει ότι η μόνη ανακούφιση από τα εξανθήματα είναι να κάνει μπάνιο με μαγειρική σόδα.
  • Το χρώμα της κορδέλας της αλλάζει στα βιβλία.

Κλάους Μποντλέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το δεύτερο παιδί των ορφανών Μποντλέρ. Είναι δώδεκα χρονών μέχρι το 7ο βιβλίο όπου γίνεται δεκατριών μέσα σε ένα βρόμικο κελί. Ο Κλάους είναι ο βιβλιοφάγος των ορφανών Μποντλέρ ενώ έχει την ικανότητα να θυμάται ό,τι διαβάζει. Οι γνώσεις του φάνηκαν αρκετές φορές χρήσιμες αφού πολλές φορές τους έβγαλαν από δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα. Στο 11ο Βιβλίο δένεται συναισθηματικά με την Φιόνα, η οποία τον φιλάει πριν τον εγκαταλείψει.

Εξωτερική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλάους έχει μαύρα μαλλιά, καφέ μάτια και όμορφα χαρακτηριστικά προσώπου, όπως και οι αδερφές του. Φοράει γυαλιά και δεν βλέπει σχεδόν καθόλου χωρίς αυτά.

Προσωπικότητα και χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλάους είναι εξαιρετικά έξυπνος και ευφυής για κάποιον που είναι λίγο μεγαλύτερος από δώδεκα χρονών (στην αρχή της σειράς).

Είναι γνωστός ως ο αναγνώστης και ερευνητής από τα αδέρφια του. Έχοντας διαβάσει περισσότερα βιβλία απ'ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι σε όλη την ζωή τους, ο Κλάους ακμάζει διαβάζοντας και δεν θα ήθελε τίποτα άλλο από ένα καλό βιβλίο, μια άνετη καρέκλα και την ζεστή λάμψη ενός πορτατίφ. Είναι γνωστό ότι έχει διαβάσει ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής βιβλιοθήκης των Μποντλέρ πριν καταστραφεί στην τρομερή φωτιά στην οποία και οι δυο γονείς των παιδιών πέθαναν. Επίσης διαβάζει ότι μπορεί οπουδήποτε αλλού, όπως την βιβλιοθήκη για ερπετά του Δρ. Μοντγκόμερι Μοντγκόμερι, την βιβλιοθήκη γραμματικής της Ιωσηφίνας Άνγουιστλ, την βιβλιοθήκη του Καρόλου κ.α.

Ο Κλάους είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει τα αδέρφια του με πολλές λέξεις και φράσεις που δεν καταλαβαίνουν και έχει μια πολύ καλή φωτογραφική μνήμη για ένα παιδί, και είναι σε θέση να θυμάται πολλά πράγματα από αυτά που διαβάζει. Θυμάται ό,τι έχει διαβάσει, και αυτό έχει βοηθήσει τα ορφανά Μποντλέρ πάρα πολύ.

Λέγεται ότι ο Χέρμαν Μέλβιλ είναι ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς του, και ότι απολαμβάνει ιδιαίτερα: "Τον τρόπο με τον οποίο ο Μέλβιλ δραματοποιεί τα δεινά των παραβλεπόμενων ανθρώπων, όπως οι ταλαίπωροι ναυτικοί ή οι εκμεταλλευόμενοι νέοι, μέσω της παράξενης, συχνά πειραματικής φιλοσοφικής πεζογραφίας του."

Πληροφορίες σχετικά με τον Κλάους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο πατέρας του συχνά συνήθιζε να τον πηγαίνει στο Βιβλιοπωλείο Ακματόβα σαν έκπληξη. Ο Ιερώνυμος τον πάει εκεί στο βιβλίο: "Ψεύτικο Ασανσέρ".
  • Είναι αλλεργικός στην μέντα, όπως και οι άλλες δύο αδερφές του. Στην περίπτωση του Κλάους, η γλώσσα του πρήζεται τόσο πολύ όπου κανένας δεν μπορεί να καταλάβει ούτε μια λέξη από όσα λέει.

Σάνι Μποντλέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειναι η μικρότερη από τα αδέρφια Μποντλέρ και έχει μια αξιοπερίεργη ανάπτυξη στα δοντάκια της, μιας που έχει τέσσερα μυτερά δόντια και μια ιδιαίτερη ικανότητα στην μαγειρική, παρά την νεαρή ηλικία της.

Εξωτερική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάνι έχει είτε ανοιχτά καστανά μαλλιά είτε μαύρα. Το χρώμα των ματιών της είναι καφέ και από τον Λέμονι Σνίκετ έχει χαρακτηριστεί ότι έχει όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου (όπως και τα αδέρφια της).

Προσωπικότητα και χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάνι έχει τέσσερα ασυνήθιστα μεγάλα κοφτερά δόντια και απολαμβάνει να δαγκώνει πράγματα. Σταδιακά, αποκτάει μια τάση και ένα ταλέντο για την μαγειρική, και οι δυο ικανότητές της έχουν σώσει τις ζωές των Μποντλέρ κατά καιρούς (για παράδειγμα, στο βιβλίο: "Ολισθηρή Οροσειρά", όταν η Σάνι και τα αδέρφια της ήταν χωριστά, χρησιμοποίησε μια συνταγή καπνιστού σολομού για να κάνει σινιάλο στα αδέρφια της, για να δείξει πού βρισκόταν, ενώ αυτοί ήταν στα Όρη Μόρτνεϊν).

Ενώ η Σάνι ήταν μωρό, δεν μπορούσε να πει πολλές αγγλικές λέξεις στην αρχή της σειράς, εκτός από "μπουκάλι", "μαμά", "δάγκωμα", καθώς και τα ονόματα των αδελφών της. Εκείνη, όμως, είχε ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο με μη-αγγλικές λέξεις που μπορούν να μεταφραστούν από την Βάιολετ, τον Κλάους και, περιστασιακά, τον Λέμονι Σνίκετ. Σύμφωνα με το βιβλίο: "Το Εργαστήριο της Συμφοράς", μία από τις αγαπημένες λέξεις της είναι το: "Αχά!". Το υπερβολικό λεξιλόγιο της Σάνι αναπτύσσεται σε όλη την σειρά, και μέχρι το τέλος, μπορεί να μιλήσει με πλήρεις και σαφείς προτάσεις. Από το "Κεφάλαιο 14" η Σάνι μπορεί να μιλήσει κανονικά.

Πληροφορίες σχετικά με την Σάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην πραγματικότητα, έμαθε να στέκεται και να περπατάει στο τέλος του βιβλίου: "Το Αχρείο Χωριό".
  • Η πρώτη φορά που η Σάνι έδειξε το πάθος της για το μαγείρεμα είναι κατά την διάρκεια των γεγονότων του βιβλίου: "Το Σαρκοβόρο Τσίρκο".
  • Όπως ακριβώς και τα αδέρφια της, είναι επίσης αλλεργική στην μέντα, στην περίπτωσή της η γλώσσα της πρήζεται (όπως του Κλάους) και βγάζει εξανθήματα (όπως και στην Βάιολετ).
  • Η Σάνι φοίτησε σε οικοτροφείο όταν ήταν μωρό μαζί με τα αδέρφια της.

Κόμης Όλαφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατάλαντος ηθοποιός και ο πρώτος κηδεμόνας των ορφανών Μποντλέρ μετά τον τραγικό θάνατο των γονιών τους. Ο Κόμης Όλαφ είναι ένας εγκληματίας ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς προσπαθεί να αρπάξει την τεράστια περιουσία που άφησαν οι γονείς των Μποντλέρ στα παιδιά τους. Σε κάθε βιβλίο ο Κόμης Όλαφ κυνηγάει τα παιδιά σκοτώνοντας τους υποψήφιους κηδεμόνες τους και καταστρώνει φοβερές δολοπλοκίες για να αρπάξει την περιουσία των ορφανών. Οι χαρακτηρισμοί που μπορούμε να του αποδώσουμε είναι: κακός, δολοπλόκος, σατανικός, βίαιος, αλκοολικός, τρελός, βρωμερός, γλοιώδης και απαίσιος.

Λέμονι Σνίκετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι φανταστικός χαρακτήρας που επινόησε ο Ντάνιελ Χάντλερ, καθώς και το ψευδώνυμο με το οποίο έγραψε την σειρά των βιβλίων.

Μπεατρίς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπεατρίς είναι η γυναίκα στην οποία ο Λέμονι Σνίκετ αφιερώνει τα βιβλία του στο Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα και που μάλλον αγάπησε ο συγγραφέας. Επίσης υπάρχει μια υποψία να είναι η μητέρα των ορφανών Μποντλέρ. Από ότι φαίνεται ο Λέμονι Σνίκετ δεν κατάφερε να παντρευτεί την Μπεατρίς επειδή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ότι καταζητείται για εμπρησμό κι έτσι εκείνη παντρεύτηκε άλλον άντρα. Επίσης ο Σνίκετ αναφέρει στο 4ο βιβλίο του πως όταν ζήτησε από την γυναίκα που αγαπούσε να τον παντρευτεί εκείνη προτίμησε να του γράψει ένα βιβλίο διακοσίων σελίδων όπου του εξηγούσε τους λόγους που δεν μπορούσε να τον παντρευτεί.

Ντάνκαν και Ισαδώρα Κουάγκμάιρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φίλοι των Μπόντλερ από το 5ο βιβλίο όταν βρισκόντουσαν όλοι στο Ιδιωτικό σχολείο << Προυφρόκ >>. Επίσης ορφανά από μια πυρκαγιά. Πίστευαν ότι έχασαν και τον αδερφό τους, τον Κουίγκλι Κουάγκμάιρ. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι είναι ζωντανός. Ο Ντάνκαν στο μέλλον θέλει να γίνει δημοσιογράφος και η Ισαδώρα ποιήτρια.

Κουίγκλι Κουάγκμάιρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι τον νόμιζαν νεκρό. Αδερφός του Ντάνκαν και της Ισιδώρας. Εμφανίζεται στο 10ο βιβλίο, την Ολισθηρή Οροσειρά ως πρόσκοπος στην αρχή. Μετά έγινε φίλος των Μπόντλερ. Στο ίδιο βιβλίο δένεται συναισθηματικά με την Βάιολετ Μπόντλερ.

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέμονι Σνίκετ: Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Friday the 13th closes the book on Lemony Snicket». Usatoday.com. 10 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2008. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • lemonysnicket.com - Η επίσημη ιστοσελίδα του Λέμονι Σνίκετ