Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης (Βουλγαρία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Διεύθυνση„Доктор Стоян Чомаков“ 2
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°9′0″N 24°45′11″E
Διοικητική υπαγωγήΦιλιππούπολη
ΤοποθεσίαPlovdiv old town
ΧώραΒουλγαρία
Έναρξη κατασκευής1917[1]
Ολοκλήρωση1917
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης
Επιγραφή στην είσοδο του Μουσείου

Το Εθνογραφικό Μουσείο της Φιλιππούπολης (βουλγ. Πλόβντιβ) στη Βουλγαρία είναι από τα πιο αξιόλογα μουσεία εθνογραφικής παράδοσης στη χώρα, με πλούσιες συλλογές παραδοσιακών ενδυμασιών, κεντημάτων, μουσικών οργάνων και χορού, καθώς και με εκθέματα που σηματοδοτούν την εξέλιξη της γεωργίας, της χειροτεχνίας και του εμπορίου στην περιοχή των βουνών της Ροδόπης.

Το Μουσείο στεγάζεται στην ιστορική κατοικία του Αργύρη Κουγιουμτζόγλου (Argir Kuyumdzhioglu), ενός Ελληνικης καταγωγης κατοίκου της Φιλιππούπολης και πλούσιου μεγαλέμπορου, που διατηρούσε εμπορική επιχείρηση στη Βιέννη.

Η κατοικία του Κουγιουμτζόγλου οικοδομήθηκε το 1847 από τον αρχιμάστορα Χατζηγιώργη (Hadzhi Georgi), που καταγόταν από το χωριό Κόσοβο της Ροδόπης. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα εξοχότερα δείγματα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής σ' όλη τη Βουλγαρία.

Μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό το 1878, ο Αργύρης Κουγιουμτζόγλου έφυγε από τη Φιλιππούπολη και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη λογω διωξεων που υπεστη το ελληνικο στοιχειο απο βουλγαρους εθνικιστες. 'Εκτοτε, η κατοικία του λειτούργησε αρχικά ως παρθεναγωγείο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης καπνών. Εγκαινιάστηκε ως το Εθνογραφικό Μουσείο του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) το 1917. Σήμερα, το Μουσείο περιέχει πάνω από 40.000 εκθέματα.

Το σπίτι-μουσείο του Κουγιουμτζόγλου, που το αποκαλούσαν "βασιλικό σπίτι", εκπροσωπεί την ακμή της λεγόμενης "Περιόδου της Εθνικής Αναβίωσης" (National Revival Period) στη Βουλγαρία. Το κτίριο καλύπτει μιαν έκταση 570 τ.μ. 'Εχει 12 μεγάλα δωμάτια και 130 παράθυρα. Έχει πλούσια διακοσμημένη πρόσοψη, με υπέροχη αρμονική διάταξη, που βλέπει σε μεγάλο κήπο μ' ένα μαρμάρινο συντριβάνι, ενώ το μεγάλο σαλόνι στο δεύτερο όροφο εντυπωσιάζει με την ξυλόγλυπτη οροφή του και τις τοιχογραφίες με φυτικά μοτίβα διακόσμησης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander Pizhev: Old Plovdiv, First edition, Slavena Publishing House, Varna, Bulgaria.
  • BULGARIA Tour Guide, TANGRA TanNakRa, Sofia, 2006.


  1. Ανακτήθηκε στις 15  Νοεμβρίου 2018.