Εθνικό Πάρκο Σκάφταφελλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 64°0′56″N 16°58′18″W / 64.01556°N 16.97167°W / 64.01556; -16.97167

Εθνικό Πάρκο Σκάφταφελλ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εθνικό Πάρκο Σκαφτάφελλ
64°0′56″N 16°58′18″W
ΧώραΙσλανδία
Διοικητική υπαγωγήSveitarfélagið Hornafjörður
Χαρακτηρισμός15  Σεπτεμβρίου 1967
Έκταση1.700 km²
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Εθνικό Πάρκο Σκάφταφελλ (Skaftafell) βρίσκεται μεταξύ του Κίρκγιουμπεγιαρκλαουστουρ (Kirkjubæjarklaustur) και του Χιοφν (Höfn) στα νότια της Ισλανδίας.

Ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1967 και μεγεθύνθηκε δύο φορές από τότε. Σήμερα το πάρκο έχει έκταση περίπου 1700 τετραγωνικά χλμ., γεγονός που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ισλανδίας. Εδώ βρίσκονται η κοιλάδα Mörsárdalur, το βουνό Κρίστιναρτινταρ και ο παγετώνας Skaftafellsjökull.

Το τοπίο είναι παρόμοιο με αντίστοιχα των Άλπεων, αλλά έχει μορφοποιηθεί μέσω χιλιάδων χρόνων από διαφορετικές επιδράσεις φωτιάς (ηφαιστειακές εκρήξεις του Ούραεφαγιουκουλλ (Öraefajökull) ή του Χβάννανταλσνγιουκουρ (Hvannadalshnjúkur)) και νερού (οι παγετώνες Σκέιδαραγιοκουλ και Σκάφταφελλσγιοκουλλ) καθώς και οι ποταμοί Σκέιδαρα, Μόρσα και Σκάφταφελσα. Ηφαιστειακές εκρήξεις υπό την παγοσκεπή κορυφή μπορούν να οδηγήσουν σε εκροές του παγετώνα (Ισλανδικά: jökulhlaup) που διογκώνουν μαζικά τον ποταμό Skeiðará. Η αμμώδης άγονη γη μεταξύ του παγετώνα και της θάλασσας προκαλούμενη από jökulhlaup αποκαλείται Σάντουρ (Sandur). Η τελευταία γιόκουλχλαουπ σημειώθηκε το 1996.

Το Σκάφταφελλ είναι αρκετά γνωστό για το ευχάριστο κλίμα του και τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες, οι οποίες δεν είναι τόσο διαδεδομένες στον Ισλανδικό νότο. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλο δάσος από σημύδες (Bæjarstaðarskógur). Από τη στιγμή που η είσοδος στα πρόβατα είναι απαγορευμένη στην περιοχή, η βλάστηση ευδοκιμεί. Στο πάρκο μπορούν να θεαθούν και πολλά διαφορετικά πτηνά καθώς και αλεπούδες.

Κοντά στο κέντρο επισκεπτών βρίσκεται και ο καταρράκτης Σβάρτιφος (Svartifoss, Μαύροι Καταρράκτες) που χύνεται από ύψος 12 περίπου μέτρων. Το όνομά του προέρχεται από τις στήλες μαύρου βασάλτη πίσω του.

Στο Μεσαίωνα υπήρχαν μερικές μεγάλες φάρμες στην περιοχή, οι οποίες όμως εγκαταλείφθηκαν λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων και τις επακόλουθες εκροές παγετώνα. Οι δύο επιζώσες φάρμες συντηρούνται σήμερα βασικά από τον τουρισμό. Το πάρκο διαθέτει επίσης πληροφοριακό κέντρο και σημεία για κατασκήνωση. Πολλά μονοπάτια αναρριχήσεων διασχίζουν την περιοχή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]