Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δολοφονική επίθεση στο Αμβούργο στις 28 Ιουλίου 2017

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δολοφονική επίθεση στο Αμβούργο στις 28 Ιουλίου 2017
νεκρώσιμος φόρος τιμής στα θύματα
ΤοποθεσίαΑμβούργο
Όπλαμαχαίρι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Κατά τη διάρκεια δολοφονικής επίθεσης στις 28 Ιουλίου 2017 ένας 26χρονος αιτών άσυλο μαχαίρωσε πελάτες σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή Barmbek-Nord του Αμβούργου. Σκότωσε έναν 50χρονο άντρα και τραυμάτισε άλλα πέντε άτομα, μερικά σοβαρά. Την 1η Μαρτίου 2018, ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία.

Στις 3:10 μ.μ., ο δράστης μπήκε στο κατάστημα Edeka επί της οδού Fuhlsbüttler Strasse 188 και, αφού αφαίρεσε ένα μαχαίρι από τα ράφια του σούπερ μάρκετ μαχαίρωσε με αυτό τους ανύποπτους πελάτες. Μαχαίρωσε έναν άνδρα 50 ετών και τραυμάτισε μια γυναίκα 50 ετών και τέσσερις άντρες ηλικίας 67, 57, 56 και 19 ετών.

Κατόπιν ο δράστης έφυγε τρέχοντας από το σούπερ μάρκετ προς την κατεύθυνση του σιδηροδρομικού σταθμού Barmbek, όπου αυτόπτες μάρτυρες τον εξουδετέρωσαν [1]. Ο ελαφρώς τραυματισμένος δράστης συνελήφθη από όργανα της τοπικής αυτοδιήκησης. Σύμφωνα με μάρτυρες, φώναξε πολλές φορές " Αλλά Ουακμπάρ " κατά τη διάρκεια του εγκλήματος.

Σωρία παραπλανητικών αιτήσεων ασύλου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δίκη, ο δράστης ομολόγησε ότι διέπραξε την επίθεση με μαχαίρι από θρησκευτικά κίνητρα. Στόχος του ήταν να δολοφονήσει όσο το δυνατόν περισσότερους χριστιανούς. [2] Ο δράστης, αφού στην πατρίδα του είχε τελειώσει το γυμνάσειο μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο επί πληρωμή από λαθρέμπορο δήθεν για να σπουδάσει οδοντιατρική. Διέκοψε τις σπουδές του μετά από το πρώτο έτος και μέσω Τουρκίας ήρθε στην Ελλάδα, από όπου έφυγε και πήγε στη Νορβηγία, όπου το 2009 υπέβαλε αίτηση ασύλου. Αφού η αίτησή του αποριφθηκε, περίπου μισό χρόνο αργότερα, το 2013 υπέβαλε νέα αίτηση για άσυλο στη Σουηδία. Η Σουηδία τον απέλασε πίσω στη Νορβηγία εγκαίρως με αναφορά στους κανονισμούς του Δουβλίνου. Τον Οκτώβριο του 2013, έφυγε από τη Νορβηγία και, σύμφωνα με την παραδοχή του, ταξίδεψε στην Ισπανία για να υποβάλει αίτηση ασύλου εκεί. Περίπου οκτώ μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2014, οι ισπανικές αρχές φέρεται να κατέσχεσαν τα έγγραφά του και του έδωσαν εντολή να επιστρέψει στη Νορβηγία. Στη συνέχεια, υπέβαλε νέα αίτηση στη Νορβηγία τον Αύγουστο του 2014. Οι νορβηγικές αρχές απέρριψαν και πάλι το αίτημα. Από εκεί έφυγε για Γερμανία τον Μάρτιο του 2015, φέρνοντας πιστοποιητικό γέννησης. Η πρώτη του στάση ήταν το Ντόρτμουντ. Από εκεί ανατέθηκε στο Αμβούργο ως μέρος της διαδικασίας διανομής ασύλου. Μετακόμισε στο καταφύγιο προσφύγων στον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου Kiwittsmoor και το δημοσίευσε εκεί το Νοέμβριο. Μάιος 2015 νέα αίτηση για άσυλο. [3] [4] Απορρίφθηκε και αυτή τον Δεκέμβριο του 2016 [5] [6] [7], και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά έχασε τα έγγραφα ταυτοποίησης του και συνεργάστηκε με τις αρχές για να αποκτήσει καινούργια. Την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης τα χαρτιά του δεν έιχαν ακόμα εκδοθεί. [8][9][10][11]

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές ως ισλαμιστής και είχε επαφές στη σκηνή των Σαλαφιστών, ενώ έκανε εμφανίσεις σε καφετέριες που σύχναζαν πρόσφυγες και απάγγελνε στίχους από το Κοράνι. Οι αστυνομικές αρχές τον θεωρούσαν όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο.