Δολοφονία της Μάρθα Μόρισον
Μάρθα Μόρισον | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Γέννηση | 1956 Γιουτζήν, Όρεγκον, Η.Π.Α. |
Εξαφάνιση | 1 Σεπτεμβριου 1974 (17 ετών) |
Θάνατος | Σεπτέμβριος του 1974 |
Αιτία θανάτου | Ανθρωποκτονία |
Χώρα πολιτογράφησης | Αμερική |
Ύψος | 1,63 μέτρα |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Η Μάρθα Μαρί Μόρισον (Αγγλικά: Martha Marie Morrison, 1956 – Σεπτέμβριος 1974) ήταν μια 17χρονη Αμερικανίδα που θεωρούνταν εξαφανισμένη από το 1974, άλλα τελικά είχε πέσει θύμα ανθρωποκτονίας. Η σορός της βρέθηκε δύο μήνα μετά την εξαφάνιση της, άλλα μπόρεσε να ταυτοποιηθεί το 2015, δηλαδή μετά από 40 και πλέον χρόνια.
Ιστορικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μάρθα μεγάλωσε με ανάδοχες οικογένειες ενώ ζούσε στην Κομητεία Λέιν του Όρεγκον κοντά στο Γιουτζήν. Η αδερφή της, Ρέμπα, θυμάται ότι η βιολογική τους μητέρα ήταν κωφάλαλη και ότι η Μάρθα ήταν επιδέξια στη νοηματική γλώσσα.[1] [2] Η Μάρθα αποφοίτησε από τα λύκεια Roosevelt στο Πόρτλαντ και το Corvallis Farm School στο Κορβάλλης. [3] Δυστυχώς όμως, είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και φυγής από τα σπίτια των βιολογικών και ανάδοχων οικογενειών της, καθώς και ως μαθήτρια στο Λύκειο Corvallis Farm School. Παρόλα αυτά, το 1973 πήγε στην Αριζόνα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του οργανισμού Job Corps. [4] Εκεί συνάντησε έναν άλλο σπουδαστή με τον οποίο η Μάρθα γνωρίστηκε, πολύ σύντομα έγιναν ζευγάρι και αργότερα ταξίδεψαν μαζί στο Πόρτλαντ. Αυτός ο νεαρός άνδρας περιγράφτηκε από μάρτυρες ως ένας αδύνατος, ψηλός, και ανοιχτόχρωμος Αφροαμερικανός.
Το ζευγάρι συζούσε σε ένα διαμέρισμα στο Πόρτλαντ. Ωστόσο την 1η Σεπτεμβρίου του 1974, πριν ο σύντροφος της Μόρισον πάει στη δουλειά του, οι δύο τους διαπληκτίστηκαν άσχημα. Όταν εκείνος τελικά έφυγε, η Μάρθα εθεάθη να βγαίνει από το διαμέρισμα τους, κρατώντας μερικά από τα υπάρχοντα της. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που κάποιος την είδε ζωντανή. Δύο μήνες αργότερα βρέθηκε το πτώμα της.
Έρευνα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 12 Οκτωβρίου του 1974 μιας ομάδας κυνηγών, ανακάλυψε τα απομεινάρια δύο γυναικών, η μια δίπλα στην άλλη, σε μια πυκνά δασώδη περιοχή της περιοχή της κοιλάδας Ντολ της Ανατολικής Κομητείας Κλαρκ, και ειδοποίησαν την αστυνομία. Τα λειψάνων των δύο αγνώστων γυναικών μεταφέρθηκαν για ανάλυση με την ελπίδα να εντοπιστούν γρήγορα οι ταυτότητες των θυμάτων. Η εξέταση έδειξε ότι τα θύματα είχαν πεθάνει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν. Η αποσύνθεση και η δραστηριότητα των ζώων κατέστησαν δύσκολη την εκτίμηση του χρόνου ή της αιτίας του θανάτου, αν και οι αρχές υπέθεσαν ότι δολοφονήθηκαν. Τα λείψανα μπορεί επίσης να είχαν αποτεθεί στην τοποθεσία σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παρόλα αυτά, το ένα θύμα αναγνωρίστηκε γρήγορα, μέσω των οδοντιατρικών αρχείων, ως η 18χρονη Κάρολ Πλατ Βαλενζουέλα.[5] Η Κάρολ είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένη στις 4 Αυγούστου του 1974 από τον σύζυγο της, αφού εκείνη δεν επέστρεψε στο σπίτι τους μετά από ωτοστόπ στο Βανκούβερ στις 2 Αυγούστου του 1974. Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι η ταυτοποίηση της θα αύξανε ίσως την πιθανότητα ταυτοποίησης για το άλλο θύμα. Σκόπευαν να ανακρίνουν τον σύζυγο της Βαλενζουέλα μετά την ταυτοποίηση της, ωστόσο εκείνος ανάρρωνε από υπερβολική δόση ασπιρίνης εκείνη τη στιγμή. [6] Συνελήφθη αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού πέρασε το τεστ αλήθειας στις 25 Οκτωβρίου του 1974.[7]
Όλες οι εξετάσεις ήταν ανεπιτυχείς για την ταυτοποίηση του δεύτερου θύματος, που αρχικά εκτιμήθηκε ότι ήταν ηλικίας 20 έως 25 ετών. [8] [9] Τα λείψανα εξετάστηκαν αρχικά από έναν ανθρωπολόγο από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. [10] Δημιουργήθηκαν ιατροδικαστικές ανακατασκευές του προσώπου του θύματος ανφάς και προφίλ, και κυκλοφόρησαν μέσω μιας εφημερίδας, αλλά δεν αναγνωρίστηκαν από το κοινό. Αναφέρθηκε επίσης η φυσική περιγραφή του θύματος, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είχε σγουρά μαλλιά και προβλήματα οδοντικής υγιεινής. Μετά από εξετάσεις των λειψάνων της τότε άγνωστης γυναίκας, υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε γεννήσει μια φορά, αν και είναι άγνωστο αν η Μόρισον είχε αποκτήσει παιδί. [11] Η αστυνομία επέστρεψε στο σημείο ανακάλυψης των πτωμάτων, προκειμένου να συλλέξει πιθανώς περισσότερα στοιχεία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας νέος ανιχνευτής μετάλλων, που δανείστηκαν από έναν κάτοικο της κομητείας Σνοχόμις.[10]
Η ερευνητής Νίκι Κόστα δήλωσε σε μια συνέντευξη που διεξήχθη μετά την ταυτοποίηση, ότι είχε δαπανηθεί πολύς χρόνος για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που μπορεί να είχαν συνδέσει την υπόθεση με τον κατά συρροή δολοφόνο Γκάρι Ρίτζγουεϊ. Ο Τεντ Μπάντι αναφέρθηκε επίσης ως πρόσωπο ενδιαφέροντος τόσο για την υπόθεση της Μόρισον όσο και της Βαλενζουέλα πριν από το 2017, όταν ο Γουόρεν Λέσλι Φόρεστ αναγνωρίστηκε ως ο κύριος ύποπτος. [12] [13]
Η Μάρθα, ενώ ήταν αγνοούμενη αποκλείστηκε ως η πιθανή ταυτότητα μιας τότε άγνωστων στοιχείων γυναίκας, η οποία έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας, και κατόπιν απέκτησε το παρατσούκλι "Πορτοκαλί Κάλτσες". Οι αρχές εκτιμούσαν ότι ήταν μεταξύ 15 και 30 ετών όταν εντοπίστηκε στο Τέξας το 1979. [14] Ωστόσο αναγνωρίστηκε τον Αύγουστο του 2019 ως Ντέμπρα Τζάκσον. [15]Αρκετές αγνοούμενες γυναίκες εξετάστηκαν εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της Πάτι Χερστ (η οποία αργότερα βρέθηκε ζωντανή).
Ταυτοποίηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μετά από αντιστοιχίες πιθανόν συγγενών μέσω της γενετικής τεχνολογίας, η αστυνομία πηρέ δείγματα DNA από την αδερφή και τον ετεροθαλή αδερφό της Μάρθα Μόρισον. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, συγκρίθηκε με τα άγνωστα λείψανα, των οποίων το προφίλ DNA αναπτύχθηκε το 2012. Παρατηρήθηκαν ομοιότητες, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε οριστική αντιστοίχιση. [16] Τόσο η Μόρισον όσο και το αγνώστων στοιχείων θύμα εντάχθηκαν τελικά στο Εθνικό Σύστημα Αγνοουμένων και Αγνώστων Προσώπων, το οποίο ειδικεύεται στον εντοπισμό αγνοουμένων και στον εντοπισμό ανθρώπινων λειψάνων. Δέκα αγνοούμενες αποκλείστηκαν ως πιθανές ταυτότητες των λειψάνων μέχρι να γίνει η οριστική ταυτοποίηση τον Ιούλιο του 2015. Το κρανίο της Μάρθα και κάποια άλλα οστά είχαν λανθασμένα δηλωθεί ως εκείνα της Κάρολ Πλατ Βαλενζουέλα ενώ βρίσκονταν σε αποθήκευση. Η ερευνητής Νίκι Κόστα είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους τα λείψανα ήταν άγνωστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2011, αυτό το πρόβλημα ανακαλύφθηκε όταν παρατηρήθηκε ότι τα δόντια του κρανίου ήταν διαφορετικά από τα οδοντιατρικά αρχεία της Βαλενζουέλα. [17]
Μετά από προηγούμενες ανεπιτυχείς δοκιμές, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα & Κακοποιημένα Παιδιά δήλωσε ότι θα πληρώσει για την εκταφή του πατέρα και της μητέρας της Μόρισον προκειμένου να ανακτηθεί το DNA και να συγκριθεί με τα άγνωστα λείψανα. Το αποτέλεσμα αυτής της τελευταίας δοκιμής ήταν μια οριστική ένδειξη ότι τα λείψανα ήταν της Μάρθα Μαρί Μόρισον (με πιθανότητα 99,999998%).
Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου το 2017 διεξήγαγαν επίσης τεστ DNA σε μια κηλίδα αίματος που βρέθηκε σε αεροβόλο πιστόλι του κατά συρροή βιαστή και δολοφόνου Γουόρεν Λέσλι Φόρεστ, η οποία προηγουμένως θεωρούνταν ότι ανήκε σε μία από τις έξι γυναίκες που είχε επιτεθεί κατά τα χρόνια της φυγής του. Τελικά όμως το αίμα ήταν της Μάρθας Μόρισον. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν τώρα ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι όχι μόνο σκότωσε την Μόρισον, αλλά επίσης και τη Βαλενζουέλα, λόγω του γεγονότος ότι οι σοροί των δύο γυναικών βρέθηκαν μαζί.[18] Ο Φόρεστ είναι επίσης ύποπτος για την εξαφάνιση της Νταϊάν Γκίλχριστ το 1974 και την εξαφάνιση της Τζέιμι Γκρίσομ το 1971.[19] Αυτή τη στιγμή ο Φόρεστ είναι φυλακισμένος για τη δολοφονία της Κρίστα Κέι Μπλέικ τον Ιούλιο του 1974. Συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου του 1974 — μόλις δέκα μέρες πριν βρεθούν τα πτώματα της Μάρθα Μόρισον και της Κάρολ Πλατ Βαλενζουέλα στην κοιλάδα Ντολ. [20] Τον Ιανουάριο του 2020, ξεκίνησε η δίκη κατηγορίας του Φόρεστ για τη δολοφονία της Μόρισον και εκείνος κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο του 2023.
Τον Μάρτιο του 2016, η αστυνομία έκανε έκκληση στο κοινό για βοήθεια για τον εντοπισμό του τότε συντρόφου του Μόρισον, ο οποίος δεν θεωρείται ύποπτος. Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παράσχει «λεπτομέρειες» που μπορεί να έχουν αξία για την υπόθεση. [21] Η οικογένεια της Μόρισον ανέφερε ότι το 1974 αυτός ο νεαρός άνδρας τους επισκέφτηκε μια φορά στο σπίτι τους στο Γιουτζήν μαζί με την Μάρθα και άλλη μια φορά μόνος του, λίγο μετά την εξαφάνιση της. Δεν θυμούνται το όνομα του, αλλά ο ίδιος τους είχε πει ότι επρόκειτο να δουλέψει ως συγκολλητής σε ναυπηγείο ή αποβάθρα του Πόρτλαντ.
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «AUTHORITIES IN VANCOUVER, WASHINGTON, ARE SEEKING THE ASSISTANCE OF THE PUBLIC IN CONNECTION WITH AN UNSOLVED HOMICIDE DATING TO OCTOBER 12, 1974». Eugene Police Department. City of Eugene. 13 Οκτωβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2018.
- ↑ «Is unidentified 1974 skeleton Martha Morrison?». KOIN 6. LIN Television Corporation (Media General). October 8, 2014. https://www.youtube.com/watch?v=9kX5fFMIJ1M. Ανακτήθηκε στις January 27, 2018.
- ↑ Parks, Casey (July 14, 2015). «After 41 years, investigators identify remains of Clark County teen homicide victim». The Oregonian (Portland, Oregon). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 10, 2015. https://web.archive.org/web/20151110153121/https://www.oregonlive.com/portland/index.ssf/2015/07/after_41_years_investigators_i.html.
- ↑ «Case File: 3470DFOR». doenetwork.org. The Doe Network. 23 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.
- ↑ O'Neal, Bill. «Sheriff Releases Identity of Bones». The Columbian (Vancouver, Washington).
- ↑ O'Neal, Bill (October 25, 1974). «FBI Crime Lab to get bones». The Columbian (Vancouver, Washington).
- ↑ Gillespie, Emily (July 13, 2014). «Remains of homicide victim found near Vancouver identified after 41 years». The Columbian (Vancouver, Washington). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 2, 2017. https://web.archive.org/web/20170702133333/http://www.columbian.com/news/2015/jul/13/vancouver-murder-victim-remains-martha-morrison/.
- ↑ «Task of identifying bones begins». The Columbian (Vancouver, Washington). October 16, 1974.
- ↑ 10,0 10,1 O'Neal, Bill (October 17, 1974). «New metal detector used in bones probe». The Columbian (Vancouver, Washington).
- ↑ O'Neill, Bill (November 29, 1974). «Slain Woman Described». The Columbian (Vancouver, Washington). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 22, 2018. https://web.archive.org/web/20180822015022/http://www.columbian.com/wp-content/uploads/2015/08/805261_bones_10-74_composit.jpg.
- ↑ Lohr, David (29 Μαΐου 2010). «DNA Clue May End 38-Year Mystery, and a Sister's Pain». AOL News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2013.
- ↑ Vronsky, Peter (2004). Serial Killers: The Method and Madness of Monsters. New York: Berkley Books. σελ. 132. ISBN 978-0-425-19640-3.
- ↑ «NamUs UP # 8056». National Missing and Unidentified Persons System. 21 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2018.
- ↑ Osborn, Claire (August 7, 2019). «40 years after her death, Debra Jackson of Abilene identified as 'Orange Socks'». Austin American-Statesman (Austin, Texas). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 8, 2019. https://web.archive.org/web/20190808034600/https://www.statesman.com/news/20190807/40-years-after-her-death-debra-jackson-of-abilene-identified-as-orange-socks.
- ↑ Terry, Lynn (October 8, 2014). «Clark County homicide from 1974 could be linked to missing Portland teen». The Oregonian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 11, 2014. https://web.archive.org/web/20141111005413/http://www.oregonlive.com/clark-county/index.ssf/2014/10/clark_county_homicide_from_197.html.
- ↑ «DNA testing helps identify remains of woman missing for 41 years». Fox 12 Oregon (Fox News). July 14, 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 12, 2015. https://web.archive.org/web/20150812134427/http://www.kptv.com/story/29546344/dna-testing-helps-identify-remains-of-woman-missing-for-41-years.
- ↑ Tilkin, Dan (August 23, 2017). «Bombshell DNA links Warren Forrest to 2 murders». KOIN. CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 26, 2017. https://web.archive.org/web/20171026191841/http://koin.com/2017/08/23/bombshell-dna-links-warren-forrest-to-another-murder/. Ανακτήθηκε στις August 28, 2017.
- ↑ Good, Meaghan. «Diane Sue Gilchrist». The Charley Project. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.
- ↑ «1974 remains positively ID'd as Martha Morrison». KOIN 6 News. LIN Television Corporation (Media General). July 13, 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 14, 2015. https://web.archive.org/web/20150714174046/http://koin.com/2015/07/13/1974-remains-positively-idd-as-martha-morrison/.
- ↑ Dooris, Pat (March 17, 2016). «Clark County cold case: Police seek boyfriend of murdered woman». KGW Portland. NBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 15, 2017. https://web.archive.org/web/20170315001811/http://www.kgw.com/news/clark-county-cold-case-police-seek-boyfriend-of-murdered-woman/87251368.