Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γόργασος (ζωγράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γόργασος (ζωγράφος)
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Ιδιότηταζωγράφος και coroplast
Κίνημααρχαϊκό γλυπτό
Καλλιτεχνικά ρεύματααρχαϊκό γλυπτό

Ο Γόργασος ήταν διάσημος αρχαίος Έλληνας ζωγράφος ο οποίος, μαζί με τον επίσης διάσημο Δαμόφιλο, ανέλαβε να κοσμήσει τον ναό της θεάς Ceres (ταυτιζόμενης με την ελληνική Δήμητρα) στον Αβεντίνο λόφο της Ρώμης, και ο οποίος αντίκρυζε το Μέγα Ιππόδρομο. Η ακριβής χρονολόγηση της εργασίας των Ελλήνων καλλιτεχνών στο ναό δεν είναι δυνατή[1]. Μπορεί να είναι αρκετά μεταγενέστερη της κατασκευής του (496 π.Χ.), αν ο προαναφερθείς Δαμόφιλος ταυτίζεται με τον ομώνυμο Δαμόφιλο από την Ιμέρα της Σικελίας, δάσκαλο του διάσημου γλύπτη Ζεύξι, ο οποίος άκμασε 40 χρόνια αργότερα.[2]

Ο Γόργασος υπήρξε ο εισηγητής της ελληνικής τέχνης στην αρχαία Ιταλία στην οποία, μέχρι των χρόνων του, φαίνεται να δέσποζε η ετρουσκική τέχνη, όπως αναφέρει ο Πλίνιος. Η τεχνική του Γόργασου ήταν πλαστική και ξηρογραφία ή ζωγραφική επί πήλινων ανάγλυφων πλακών.

Το 31 π.Χ., όταν καταστράφηκε ο ναός από πυρκαγιά, οι πλάκες αυτές του Γόργασου διασώθηκαν και αργότερα, όταν ο ναός ανακαινίσθηκε επί αυτοκράτορα Αυγούστου, επανατοποθετήθηκαν στη θέση που ήταν πρότερα, προστατευόμενες μέσα σε πλαίσια (κορνίζες).

  1. Ihne, Wilhelm. The History of Rome, Volume I, BiblioBazaar, 2008, σελ. 561, σημ. 3. ISBN 0559462069
  2. Perkins, Charles Callahan. Tuscan sculptors: Their Lives, Works and Times, Longman, Λονδίνο, 1864, σελ. xxvi.
  • Pollitt, Jerome Jordan. The art of Rome, c. 753 B.C.-A.D. 337: sources and documents, Cambridge University Press, 1983, σελ 17-18. ISBN 052127365X.
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ.Η΄, σελ.625