Γόργασος (ζωγράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γόργασος (ζωγράφος)
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Ιδιότηταζωγράφος και coroplast
Κίνημααρχαϊκό γλυπτό
Καλλιτεχνικά ρεύματααρχαϊκό γλυπτό

Ο Γόργασος ήταν διάσημος αρχαίος Έλληνας ζωγράφος ο οποίος, μαζί με τον επίσης διάσημο Δαμόφιλο, ανέλαβε να κοσμήσει τον ναό της θεάς Ceres (ταυτιζόμενης με την ελληνική Δήμητρα) στον Αβεντίνο λόφο της Ρώμης, και ο οποίος αντίκρυζε το Μέγα Ιππόδρομο. Η ακριβής χρονολόγηση της εργασίας των Ελλήνων καλλιτεχνών στο ναό δεν είναι δυνατή[1]. Μπορεί να είναι αρκετά μεταγενέστερη της κατασκευής του (496 π.Χ.), αν ο προαναφερθείς Δαμόφιλος ταυτίζεται με τον ομώνυμο Δαμόφιλο από την Ιμέρα της Σικελίας, δάσκαλο του διάσημου γλύπτη Ζεύξι, ο οποίος άκμασε 40 χρόνια αργότερα.[2]

Ο Γόργασος υπήρξε ο εισηγητής της ελληνικής τέχνης στην αρχαία Ιταλία στην οποία, μέχρι των χρόνων του, φαίνεται να δέσποζε η ετρουσκική τέχνη, όπως αναφέρει ο Πλίνιος. Η τεχνική του Γόργασου ήταν πλαστική και ξηρογραφία ή ζωγραφική επί πήλινων ανάγλυφων πλακών.

Το 31 π.Χ., όταν καταστράφηκε ο ναός από πυρκαγιά, οι πλάκες αυτές του Γόργασου διασώθηκαν και αργότερα, όταν ο ναός ανακαινίσθηκε επί αυτοκράτορα Αυγούστου, επανατοποθετήθηκαν στη θέση που ήταν πρότερα, προστατευόμενες μέσα σε πλαίσια (κορνίζες).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ihne, Wilhelm. The History of Rome, Volume I, BiblioBazaar, 2008, σελ. 561, σημ. 3. ISBN 0559462069
  2. Perkins, Charles Callahan. Tuscan sculptors: Their Lives, Works and Times, Longman, Λονδίνο, 1864, σελ. xxvi.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pollitt, Jerome Jordan. The art of Rome, c. 753 B.C.-A.D. 337: sources and documents, Cambridge University Press, 1983, σελ 17-18. ISBN 052127365X.
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη" τομ.Η΄, σελ.625