Γεωργισμός
Ο Γεωργισμός (αγγλικά: Georgism) είναι μια οικονομική ιδεολογία που βασίζεται στα έργα του Αμερικανού οικονομολόγου Χένρι Τζορτζ. Οι γεωργιστές υποστηρίζουν ότι τα άτομα θα πρέπει να ανήκει σε αυτά η αξία που δημιουργούν, αλλά ότι η οικονομική αξία της γης (συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων) θα πρέπει να ανήκει ισότιμα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας.[1]
Η κύρια πολιτική πρόταση των γεωργιστών είναι ένας φόρος αξίας γης. Τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα χρησιμοποιούνταν για τη μείωση ή εξάλειψη υφιστάμενων φόρων (όπως εκείνοι πάνω στο εισόδημα, το εμπόριο ή τις αγορές) που είναι άδικοι και ανεπαρκείς.
Ο Χένρι Τζορτζ διαδόθηκε την ιδέα της δημόσιας εσόδου από τη γη και τα προνόμια φυσικών πόρων στο βιβλίο του "Πρόοδος και Φτώχεια" (1879). Η φιλοσοφία του γεωργισμού επηρεάζεται από προηγούμενους σκεπτικιστές όπως οι Τζoν Λοκ, Μπαρούχ Σπινόζα και Τόμας Πέιν. Πολλοί οικονομολόγοι, από τον Άνταμ Σμιθ[2] και τον Ντέηβιντ Ρικάρντο έως τον Μίλτον Φρίντμαν και τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, έχουν σημειώσει ότι ο φόρος αξίας γης είναι οικονομικά αποτελεσματικός σε σύγκριση με άλλους φόρους.
Οι υποστηρικτές ενός φόρου στην αξία της γης υποστηρίζουν ότι αυτό θα μείωνε την οικονομική ανισότητα, θα αυξάνονταν την οικονομική αποτελεσματικότητα, θα αποθαρρύνονταν την ειδοποίηση με τη γη και θα προωθούσε την βέλτιστη χρήση της γης. Ο Γεωργισμός απέκτησε σημαντική δημοφιλία και επιρροή στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα,[3] οδηγώντας στον σχηματισμό πολιτικών κομμάτων, ιδρυμάτων και κοινοτήτων που βασίζονταν στις αρχές του.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Introduction to Georgist Philosophy and Activity». web.archive.org. 29 Απριλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023.
- ↑ «Wealth of Nations — Bk 5 Chpt 02 (Part II p.1)». www.marxists.org. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023.
- ↑ «The Forgotten Idea That Shaped Great U.S. Cities | On the Commons». onthecommons.org. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023.[νεκρός σύνδεσμος]