Γεωγλωσσολογία
Η γεωγλωσσολογία έχει αναγνωριστεί από ορισμένους ως κλάδος της γλωσσολογίας και από άλλους ως παρακλάδι της γλωσσικής γεωγραφίας, η οποία ορίζεται περαιτέρω από την άποψη ότι είναι ένας κλάδος της ανθρώπινης γεωγραφίας. Όταν θεωρείται ως κλάδος της γλωσσολογίας, η γεωγλωσσολογία μπορεί να εξεταστεί από περισσότερες από μία γλωσσικές προοπτικές, με ερευνητικές επιπτώσεις.
Μια ακαδημαϊκή παράδοση όσον αφορά τη γεωγλωσσολογία ως κλάδο της γλωσσολογίας δίνει ανοιχτή αναγνώριση στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο χάρτης στη γλωσσική έρευνα βλέποντας τους όρους γεωγραφία των διαλέκτων,[1] γλωσσική γεωγραφία και γλωσσολογική γεωγραφία ως συνώνυμους με τη γεωγλωσσολογία. Αυτή η ταυτοποίηση της γεωγλωσσολογίας με τη γλωσσική χαρτογράφηση εμφανίζεται σε ένα εύρος γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών,[2] γαλλικών, ιαπωνικών,[3] ρωσικών[4] και ισπανικών. Στα γερμανικά, εκτός από την ταυτοποίηση της γεωγλωσσολογίας με τους όρους Sprachgeographie (γλωσσική γεωγραφία) και Dialektgeographie (γεωγραφία των διαλέκτων), ο όρος Areallinguistik (γλωσσολογία περιοχών) εμφανίζονται επίσης ως συνώνυμες.
Μια δεύτερη γλωσσική παράδοση είναι αυτή της Αμερικανικής Εταιρείας Γεωγλωσσολογίας που ερμηνεύει τη γεωγλωσσολογία ως «έναν ακαδημαϊκό κλάδο που περιλαμβάνει την ανάλυση και τις επιπτώσεις της γεωγραφικής θέσης, της κατανομής και της δομής των γλωσσικών ποικιλιών σε ένα χρονικό πλαίσιο, είτε μεμονωμένα είτε σε επαφή και/ή σε σύγκρουση μεταξύ τους, που αρχικά θεωρήθηκε από τον Μάριο Πέι ως κλάδος γλωσσολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έρευνα αντικειμενικού προσανατολισμού σε θέματα πραγματικών γλωσσών και όπου οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις θα ήταν αποδεκτές».[5] Επιπλέον, η δήλωση της Εταιρείας αναφέρει τη συγκέντρωση και τη διάδοση «ενημερωμένων γνώσεων σχετικά με τις σημερινές γλώσσες, διάλεκτους και άλλες γλωσσικές ποικιλίες του κόσμου στο πλαίσιο της διανομής και της χρήσης τους, της σχετικής πρακτικής σημασίας τους, της αντιληπτή χρησιμότητα και πραγματική διαθεσιμότητα από οικονομική, πολιτική και πολιτιστική άποψη, τις γενετικές, ιστορικές και γεωγραφικές συνδέσεις και σχέσεις τους, καθώς και τον προσδιορισμό και τη χρήση τους σε προφορική και γραπτή μορφή». Αναφέρει επίσης το ενδιαφέρον της Εταιρείας για «γλωσσολογική γεωγραφία, γλώσσες σε επαφή και σύγκρουση, γλωσσικό σχεδιασμό και πολιτική, γλωσσική εκπαίδευση και τις ευρύτερες πτυχές της κοινωνιογλωσσολογίας».
Υπάρχουν δύο σημαντικοί γεωγλωσσολογικοί οργανισμοί των οποίων οι πρακτικές ονομασίας ή/και μετάφρασης υποδηλώνουν μια ορισμένη αναγνώριση της παραδοσιακής σημασίας που οι διαλεκτολόγοι έχουν προσδώσει στο ρόλο της χαρτογράφησης γλωσσών ως εργαλείο γλωσσικής ανάλυσης. Είναι η Ασιατική Γεωγλωσσολογική Εταιρεία της Ιαπωνίας και, στην Ευρώπη, η Διεθνής Εταιρεία Διαλεκτολογίας και Γεωγλωσσολογίας.[6]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Workshop Proposal: Geolinguistics» (PDF). Colfa.utsa.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «The Third International Conference on Chinese Geolinguistics». Aconf.org. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ 国立国語研究所 時空間変異研究系 (PDF). Doshisha.ac.jp (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ Σ.N. Κουζνέτσοφ. Геолингвистика [Γεωγλωσσολογία]. Genhis.philol.msu.ru. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «Geolinguistics Information - Mission Statement». Αμερικανική Εταιρεία Γεωγλωσσολογίας. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «SIDG». Geo-linguistics.org. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017.