Ανθρωπογεωγραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ανθρωπογεωγραφία είναι ένας από τους τρεις κύριους κλάδους της Γεωγραφίας, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα (οι άλλοι δύο είναι η "φυσική γεωγραφία" και η "περιβαλλοντική γεωγραφία" ή "γεωγραφία περιοχών"). Αντικείμενο έρευνας και μελέτης αυτού του κλάδου είναι ο ανθρώπινος παράγων και οι δραστηριότητές του που έχουν σχέση με το χώρο, όπως π.χ. αστικοποίηση, αγροτικές καλλιέργειες κ.λπ.

Εφαρμόζοντας ειδικές μεθόδους και τεχνικές αναλύσεις οι διάφορες σχετικές πληροφορίες που παρέχουν άλλοι ερευνητικοί επιστημονικοί κλάδοι, π.χ.ιστορίας, πολιτικών επιστημών κ.λπ. μπορούν σήμερα να επεκταθούν σε ευρύτερο φάσμα έρευνας και να μελετηθούν.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στις σύγχρονες αυτές αντιλήψεις έχουν σημειωθεί τρεις σημαντικές μεταβολές ώς προς την έρευνα οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως ακολούθως:

  1. Μελέτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς ως προς το περιβάλλον του, με ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους.
  2. Μελέτες της ανθρώπινης κατανόησης του χώρου που δραστηριοποιείται, ομοίως με ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους.
  3. Ανάδειξη των νέων κοινών κλάδων άλλων επιστημών και την συνεργασία αυτών όπως η πολιτική γεωγραφία, η οικονομική γεωγραφία, η κοινωνική γεωγραφία, η αστική γεωγραφία και η ιστορική γεωγραφία.

Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και άλλοι πολυάριθμοι κλάδοι όπως γεωγραφία μεταφορών, γεωγραφία καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, αλιείας, γεωγραφία των πληθυσμών, τουριστική γεωγραφία, εκλογική γεωγραφία, Γεωπολιτική, θρησκευτική γεωγραφία, γεωγραφία γλωσσών, στρατηγική γεωγραφία, στρατιωτική γεωγραφία, καθώς και τόσοι, όσοι και οι τομείς ενδιαφέροντος, π.χ. εγκληματολογίας, υγείας, δημογραφίας και δημοσιογραφίας, γεωγραφία κατανομής ψήφων σε περιόδους εκλογών, γεωγραφία κατανομής εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, μέχρι και γεωγραφία διακίνησης ειδών λαθρεμπορίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τομ. 17ος, σελ. 11-12.