Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γέφυρα Λάμπεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°29′40″N 0°07′23″W / 51.49444°N 0.12306°W / 51.49444; -0.12306

Γέφυρα Λάμπεθ
Η Γέφυρα Λάμπεθ
ΜεταφέρειLambeth Road
ΔιασχίζειΤάμεσης
ΤοποθεσίαΠόλη του Ουεστμίνστερ[1] και Λονδρέζικος Δήμος του Λάμπεθ[1], Ηνωμένο Βασίλειο
Πολιτιστική κληρονομιάδιατηρητέο ​​μνημείο Β' βαθμού[1]
Σχέδιογέφυρα δρόμου και τοξωτή γέφυρα
Συνολικό μήκος252 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςReginald Blomfield
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γέφυρα Λάμπεθ (Lambeth Bridge) είναι μια από τις πολλές γέφυρες του Τάμεση. Ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού στο κεντρικό Λονδίνο και έχει σήμερα τρεις λωρίδες για αυτοκίνητα και μια ειδική λωρίδα για λεωφορεία (με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά) και στις άκρες μπορούν να περπατήσουν και πεζοί. Αρχικά είχε τέσσερις λωρίδες για αυτοκίνητα.

Στις πέντε καμάρες της και σε άλλα σημεία έχει χρώμα κόκκινο, το ίδιο χρώμα με τα έδρανα της Βουλής των Λόρδων που βρίσκεται δίπλα στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ (Palace of Westminster). Αντίθετα η Γέφυρα Ουεστμίνστερ (που βρίσκεται μετά τη γέφυρα Λάμπεθ κατεβαίνοντας τον ποταμό) είναι κυρίως πράσινη όπως τα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων δίπλα στο Κοινοβούλιο (Houses of Parliament). Η γέφυρα Λάμπεθ κατασκευάστηκε (από ατσάλι) από την εταιρία Dorman Long σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σερ Ρέτζιναλντ Μπλόμφιλντ (Sir Reginald Blomfield) και του μηχανικού Σερ Τζον Χάμφρεϊς (Sir George Humphreys) και εγκαινιάστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο τον Ε’ στις 19 Ιουλίου του 1932. Στην αρχή και στο τέλος της γέφυρας υπάρχουν οβελίσκοι που στην κορυφή τους έχουν πέτρινα φυτά ανανά προς τιμήν του κατοίκου του Λάμπεθ John Tradescant του νεότερου που λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε ανανάδες στη Βρετανία. Στις δύο πλευρές του Τάμεση κοντά στη γέφυρα Λάμπεθ βρίσκονται μεταξύ άλλων το Λέμπεθ παλάς, το νοσοκομείο Σεντ Τόμας, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας, το Τέιμς χάουζ (αρχηγείο της MI5), κ.α.

Στη σειρά:Η Γέφυρα Γουέστμινστερ, η Γέφυρα Λάμπεθ και στο βάθος η Γέφυρα Βόξολ

Στο σημείο όπου βρίσκεται η γέφυρα Λάμπεθ είχε κατασκευαστεί το 1862 μια κρεμαστή γέφυρα μήκους 252,4 μέτρων σε σχέδια του Πήτερ Μπάρλοου. Σύντομα όμως αυτή η γέφυρα άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς καθώς έτσι όπως ήταν κατασκευασμένη δεν ήταν δυνατή η χρήση της από ιππήλατες άμαξες επιπλέον δε είχαν διατυπωθεί αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν ασφαλής. Από το 1879 που ανέλαβε τη συντήρηση της γέφυρας το Metropolitan Board of Works σταμάτησε η καταβολή διοδίων στη γέφυρα.

Το 2008 η γέφυρα Λάμπεθ ανακηρύχτηκε Grade II listed structure προκειμένου να προστατευθεί από τυχόν παρεμβάσεις που δε θα ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της.

Στην γέφυρα Λάμπεθ γυρίστηκαν κάποιες σκηνές της ταινίας Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν το 2004.