Βορόνεζ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°31′36″N 39°5′12″E / 51.52667°N 39.08667°E / 51.52667; 39.08667

Βορόνεζ
ΕκβολέςΝτον
ΧώραΡωσία
Μήκος342 χλμ
Μέση εκροή70,8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιBelokolodets, Mescherka, Skrominka, Sestryonka, Lesnoy Voronezh, Polnoy Voronezh, Izlegoshcha, Delekhovka, Ilovay, Matyra, Usman, Borovitsa, Dvurechka, Ivnitsa, Krivka, Kuz'minka, Lipovka, Martynchik, Stanovaya Ryasa, Studyonovka και Chernava

Ο Βορόνεζ (Ρωσικά: Воронеж) είναι ποταμός της Ρωσίας, με μήκος 342 χλμ. Είναι αριστερή εισροή του Ντον. Διέρχεται από τις περιφέρειες Ταμπόφ, Λίπετσκ και Βορόνεζ. με λεκάνη απορροής 21.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παγώνει το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου και παραμένει παγωμένος μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Οι κατώτερες όχθες του ποταμού είναι πλωτές. Οι πόλεις Λίπετσκ και Βορόνεζ είναι κατά μήκος του ποταμού Βορόνεζ.

Πηγαίνοντας προς τα πάνω, αποχωρεί από τον Ντον νότια του Βορόνεζ και πηγαίνει βόρεια παράλληλα και ανατολικά του Ντον για περίπου 150 χιλιόμετρα. Δυτικά του Μιτσουρίνσκ μετατοπίζεται ανατολικά και διασπάται στους ποταμούς Λεσνόι και Πόλνι Βορόνεζ ("Δάσος και χωράφι Βορόνεζ"). Αυτά πηγαίνουν περίπου 75 χιλιόμετρα βόρεια προς τα σύνορα της περιφέρειας Ριαζάν. Στα βόρεια βρίσκονται οι παραποτάμοι του ποταμού Οχά. Στα ανατολικά βρίσκονται οι λεκάνες του ρεούμενου προς τα νότια ποταμού Μπιτιούγκ που ενώνεται με τον Ντον και τον ρεούμενο προς τα βόρεια ποταμού Τσνα (λεκάνη του Μόκσα) που φθάνει στον Οκά μέσω του Μόκσα.

Το όνομα προέρχεται από το όνομα μιας παλαιότερης πόλης που καταστράφηκε από την εισβολή των Μογγόλων, του οποίου το όνομα με τη σειρά του προέρχεται από τοπωνύμιο στο Πριγκιπάτο στο Τσέρνιγκοφ, που προέρχεται από το προσωπικό όνομα Βόρονεγκ[1] Από τη δεκαετία του 1650 η γραμμή οχυρών Μπελγκορόντ έτρεχε κατά μήκος του Βορόνεζ. Το 1706 ο Πέτρος ο Μέγας έχτισε σκάφη κατά μήκος του Βορόνεζ και τα κατέπλευσε στον Ντον για να επιτεθούν στο τουρκικό φρούριο του Αζόφ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. E.M. Pospelov, Geograficheskie nazvaniya mira (Moscow, 1998), p. 104.