Βιντεοπαιχνίδι δράσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης είναι κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παιχνίδι δράσης αποτελείται από αποστολές. Θέτονται αποστολές που πρέπει να επιτελεστούν, και έτσι αποκτούνται χρήματα ή ξεκλειδώνονται άλλες αποστολές ή διάφορα αντικείμενα που είναι βασικά για τον πρωταγωνιστή. Ακόμη, στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχουν όπλα που χρειάζονται στις επόμενες αποστολές. Τέλος, στα αριστερά η στα δεξιά της οθόνης είτε του υπολογιστή είτε της τηλεόρασης, υπάρχει μια μπάρα ζωής που δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο παίχτης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο παιχνίδι δράσης κυκλοφόρησε το 1978 με το όνομα Space Invaders. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το Asteroids. Το 1980 κυκλοφόρησε το Pacman, ακολούθησε το 1982 το Robotron 2084, το 1984 το Paperboy και στα τέλη της δεκαετίας του '80 το Doom.

Επιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε σχολή οικονομικών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας παρατηρήθηκε πως τα παιχνίδια δράσης ακονίζουν τη σκέψη, καθώς ο παίκτης χρησιμοποιεί τη σκέψη του για την επίλυση μυστικών. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο Πανεπιστήμιο της Ρότσεστερ της Αγγλίας, όπου μαθητές που έπαιξαν το παιχνίδι Unreal Tournament 3 βελτίωσαν την απόδοση της όρασής τους κατά 20%.[1]

Άλλα είδη βιντεοπαιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Action computer games can sharpen eyesight" retrieved from NewScientestTech

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]