Βασιλική Γαλικιανή Ακαδημία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλική Γαλικιανή Ακαδημία
ΣυντομογραφίαRAG
ΦράσηColligit. Expurgat. Innovat.
Ίδρυση30 Αυγούστου 1906, πριν 117 έτη (1906-08-30)
ΈδραΑ Κορούνια, Γαλικία, Ισπανία, Ισπανία
Περιοχή δράσηςΓαλικία
Επίσημες γλώσσεςΓαλικιανά
ΠρόεδροςΧεσούς Αλόνσο Μοντέρο
Προϋπολογισμός700.000 €
Προσωπικό28
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η Βασιλική Γαλικιανή Ακαδημία (γαλικιανά: Real Academia Galega, RAG) είναι ίδρυμα αφιερωμένο στη μελέτη του Γαλικιανού πολιτισμού και ιδιαίτερα της Γαλικιανής γλώσσας. Εκδίδει κανόνες γραμματικής, ορθογραφίας και λεξιλογίου και εργάζεται για την προώθηση της γλώσσας. Η Ακαδημία εδρεύει στην Λα Κορούνια στη Γαλικία της Ισπανίας. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ο Βίκτορ Φερνάντεζ Φρεϊσάνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1905 η Γαλικιανή γλώσσα διωκόταν στην Ισπανία. Για την αποφυγή των διώξεων, ιδρύθηκε ο οργανισμός Σοσιεντάντε Προτεκτόρα ντα Ακαντέμια Γκαγιέγκα στην Αβάνα της Κούβας. Στη συνέχεια, στις 30 Σεπτεμβρίου 1906, χάρη στις προσπάθειες των συγγραφέων Μανουέλ Κούρρος Ενρίκεζ και Χοσέ Φοντένλα Λεάλ, επανιδρύθηκε ως Real Academia Galega. Ο Μανουέλ Μουργκία ήταν ο πρώτος της πρόεδρος.

Το 1972 η Ακαδημία τυποποίησε το σχέδιο του εθνοσήμου του Βασιλείου της Γαλικίας. Μερικά χρόνια αργότερα, η Ακαδημία έπεισε την κυβέρνηση της Γαλικίας να τιμήσει το παλιό εθνόσημο βάζοντας το στην υφιστάμενη αστική σημαία, δημιουργώντας την σημερινή σημαία της Γαλικίας. Ο ορολογικός κλάδος της ακαδημίας ονομάζεται Τερμιγκάλ.

Τρέχοντα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα Associaçom Galega da Língua (Γαλικιανή Ένωση Γλώσσας ή AGL) ασκεί κριτική στους επίσημους κανόνες ορθογραφίας της Βασιλικής Ακαδημίας και εκστρατεύει μια ορθογραφική επανένταξη επανενώνοντας τους Γαλικιανούς κανόνες ορθογραφίας με εκείνους της Πορτογαλικής. Η εκστρατεία ορθογραφικής επανένταξης που πραγματοποιείται από την AGL δεν υποστηρίζεται από κανένα από τα Γαλικιανά κόμματα, τα οποία μαζί με τη Βασιλική Ακαδημία τηρούν κρατική ιδεολογία[εκκρεμεί παραπομπή], που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο της Γαλικίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]